Bajnokavatás, rekordokkal

A 2023–24-es NB I-es labdarúgó-bajnokságot már hetekkel ezelőtt megnyerte a Ferencváros. A pár napja edzőváltáson átesett zöld-fehérek a derbin magabiztosan győzték le az Újpestet – és utána kezdődhetett a közös ünneplés a szurkolókkal.

A két együttes csatái 1905-ben kezdődtek, és az első tizenöt összecsapást a zöld-fehérek nyerték meg. Ilyen győzelmi szériára egészen az utóbbi évekig nem volt példa. Az Újpest 2015 decemberében az Üllői úton 1-0-ra nyert, azóta a mostani meccsig huszonnégy találkozón maradt veretlen Fradi, és 2019. május 4-től kezdődően zsinórban tizenötször győzött a Ferencváros. Ami a Groupama Arénában rendezett mérkőzéseket illeti, utoljára 2016 szeptemberében tudott itt pontot szerezni a lila-fehér gárda.

A szezonzárón közel 19 ezren látogattak ki az Újpest elleni derbire. A hazai B-közép gyönyörű élőképpel készült a találkozóra. A kezdés előtt ünnepélyes keretek között a klub elbúcsúztatta a már biztosan távozó Muhamed Besićet, Sammy Mmaee-t, Henry Wingót és Lisztes Krisztiánt – mindannyian sokat tettek a Fradiért. A kupadöntő után „érdekes” módon távozó Sztankovics helyett már az eddigi másodedző, a zöld-fehérekhez ezer szállal kötődő, régóra magyar állampolgársággal is rendelkező Leandro de Almeida készítette fel a csapatot, több változást eszközölve a mostanában megszokott összeállításon. A lila tábor távolmaradása miatt talán ha ötvenen figyelték a vendégszektorból a mérkőzést, amelyet nagy ferencvárosi fölény jellemzett, igaz, értékelhető helyzet nélkül. Fél óra elteltével Szevikjan ívelte középre a labdát, Varga Barnabás fejese pedig a felső lécen csattant. Két ígéretes próbálkozás után a harmadik már talpra ugrasztotta a stadion közönségét. Marquinhos indult meg a bal oldalon, befelé húzott, majd 18 méterről, jobbal mesterien csavart a bal felső sarokba. 

A szünet után szakadó esőben folytatódott a párharc, és a következő nagy helyzetre a 61. percig kellett várni. Ekkor Zachariassen lódult a balösszekötő helyén, 15 méterről laposan lőtt, a labda a jobb kapufáról a vetődő újpesti kapusra, róla pedig az alapvonalon túlra pattant. Nagy ünneplés következett: előbb a lecserélt Marquinhost éltette a közönség, majd az utolsó ferencvárosi meccsén szereplő Lisztes Krisztiánt. A drukkerek egy felirattal kifejezték a véleményüket a korábbi edző távozásáról is: „Stankovic! Pénzéhes k…a!”

Ami feltűnő volt a Fradi játékában: megszűntek a hazaadások, a szögletek előtti hosszas kupaktanácsok, és néha már nem csak az egyéni megoldások révén alakultak ki veszélyes helyzetek az ellenfél kapuja előtt. A 71. percben Lisztes labdaszerzése után Varga Barnabás lőtt a tizenhatos vonaláról, a labda az egyik újpesti védő felemelt kezéről pattant a kapu mellé – a videóbíró vizsgálata után a játékvezető 11-est ítélt. Lisztes Krisztián végezhette el a büntetőt, magabiztosan értékesítette, majd megcsókolta a számára oly sokat jelentő stadion gyepét. A hajrában újabb ovációt váltott ki egy csere, utoljára játszott Fradi-szerelésben a nagy kedvenc, Muhamed Besić.

A lefújásig elállt az eső, és az utóbbi évtized hagyományának megfelelően a játékosok kivonultak a stadion főbejárata elé, ahol Dibusz Dénes csapatkapitány felkötötte Albert Flórián szobrára a bajnoki sálat. Ezt követően a pályán összeállított színpadon az MLSZ képviselői átadták az aranyérmeket és a bajnoki serleget a labdarúgóknak és a stábnak, miközben több ezren ünnepelték a 35-szörös bajnokot a zöld gyepen.

A XXI. században még egyetlen magyar csapat sem szerzett 80 gólt az NB I-ben, pedig rendeztek 38 meccses bajnokságot is – ebben az idényben ennyit ért el a Ferencváros. Egyúttal a 16 pontos előnnyel első zöld-fehérek kapták a most véget ért küzdelemsorozatban a legkevesebb gólt, harmincat.

– ms –

Címlapfotó: Margay Sándor