Bajnoki cím kapujában a női kézilabdacsapat

Bár a női kézilabda NB I csúcsrangadóján két góllal kikapott a Ferencváros, Győrben az ETO-tól, már csak matematikai esélye van annak, hogy ne a Fradi legyen 2024-ben a bajnok.

A magyar női kézilabdázás élcsapatai közé az ezredforduló előtt tört be a Győri ETO, amely egyre jobb anyagi körülmények közé került, és így jutott el oda, hogy 2005-ben, negyvenhat év után ismét bajnoki címet szerzett. Ekkor kezdődött a Rába-partiak nagy sorozata, amelyet eddig háromszor szakított meg más együttes: 2007-ben, 2015-ben és 2021-ben is a Ferencváros tudta megnyerni az NB I aranyérmét.

Először nyolc, majd hat esztendő telt el az FTC két bajnoki diadala között, és most három év után ünnepelhet ismét a zöld-fehérek szurkolótábora. Pedig a 2023–24-es idény elején nem úgy tűnt, hogy tavasszal kétszer is lesz minek örülni, de a kudarcot vallott dán Albertsen helyét átvevő, szintén dán Allan Heine sikerre vezette a csapatot. Novemberben remek játékkal 28-22-re megverték a lányok a Győrt, majd januárban Debrecenben, februárban Mosonmagyaróváron győztek – ott, ahol az ősszel vesztett az ETO.

A szombati győri mérkőzés tétje az volt, hogy ha csak öt góllal kap ki az eddig százszázalékos Fradi, akkor a hátralévő négy meccse közül akár még egyet elveszíthet – bár az NB erőviszonyai alapján ez nem valószínű –, jobb egymás elleni eredménnyel úgy is bajnok lesz. Klujber Katrinék végig kiegyensúlyozott csatát vívtak a külföldi sztárokkal teletűzdelt ETO-val, és végül 32-30-as vereséget szenvedtek – és ennek ellenére joggal járhattak örömtáncot a győri csarnokban.

Mivel a Magyar Kupát március közepén – zsinórban harmadszor – már megnyerte az FTC, így idén duplázhat, vagyis a bajnoki arany is ferencvárosiak nyakába kerülhet. Erre legutóbb 1997-ben volt példa, így most huszonhét év után lehet mindkét trófea a Fradié.

– ms –

Fotó: fradi.hu