BL-döntőben a Fradi vízilabdázói

Ismét bekerült a vízilabda Bajnokok Ligája fináléjába a Ferencváros csapata. A zöld-fehérek az elődöntőben a szerb Novi Beograd együttesét fordulatos mérkőzésen, ötméteresekkel győzték le.

 

A Ferencváros pólósai tizennyolc év után nyerték meg a magyar bajnokságot 2018-ban, és azóta minden idényben eljutottak a BL-ben a legjobb nyolc közé. Elsőre, 2019-ben haza is hozták a serleget a zöld-fehérek, a döntőben büntetőkkel verték meg a görög Olympiakoszt. A covid miatti szünetet követően 2021-ben újra játszhatott a Fradi a trófeáért, de az olasz Pro Recco jobbnak bizonyult. Tavalyelőtt az elődöntőben, legutóbb pedig a négy közé kerülésért győzte le az itáliai gárda az FTC-t.

Az idén hosszú idő után újfent négyes döntőt rendeznek, ezúttal Máltán. A szerdai első meccsen hiába vezetett két góllal a Zalánki Gergővel felálló Pro Recco az Olympiakosz ellen, a végén egyenlítenie kellett a szétlövésért. Az ötmétereseket aztán jobban lőtték a liguriaiak – a magyar légiós sem hibázott –, így zsinórban negyedszer lettek finalisták.

A másik mérkőzésen a Fradi ugyan jól kezdett a Novi Beograddal szemben, az első negyedben mégis rendre a szerbek vezettek. Sőt 4-3-as ferencvárosi előny után, már a második nyolc percben 6-4-re fordított a délszláv együttes. Ekkor azonban beindult a zöld-fehér henger, a játékrész végéig három, majd a térfélcserét követően még két gólt szerezve 9-6-ra elhúzott az FTC, közben egy büntetőt a kapufára lőttek a belgrádiak.

Egy videózás eredményeként megadott találat azonban felpaprikázta a szerb gárdát. Bár ismét a kapufa mentett egy ötméterest, 10-9-re feljött a rivális. A harmadik negyed végén, 11-10-nél emberelőnybe került a Újbelgrád, és be is talált a zöldek kapujába. De a bírók újra videóztak, és érvénytelenítették a gólt, mert a visszavonuló klasszis, Filipovics víz fölé emelt lábbal fejbe rúgta Jansik Szilárdot. A Fradi büntetőt lőhetett (Mandics értékesítette), és négy percig létszámfölényben játszhatott.

Ez azonban Nyéki Balázs együttesét zavarta meg, és további ferencvárosi gólok helyett két belgrádi találat született – emberhátrányban. Visszavette ugyan a vezetést az FTC, ám az utolsó előtti percben egyenlítettek a szerbek. Az eredmény már nem változott, jöhettek az ötméteresek.

Az első négy lövés mindkét oldalon célba ért, majd Argiropulosz bombája után az egész meccsen remekül védő Vogel Soma fejjel hárította az ötödik újbelgrádi kísérletet. A Ferencváros ezzel bejutott a BL péntek esti döntőjébe (21 óra), ahol törleszthet az utóbbi években történtek miatt a Pro Reccónak.

– ms –

 

Fotó: European Aquatics