BL-rajt: walesi vagy montenegrói ellenfél

Az Európai Labdarúgó-szövetség nyoni központjában kedden a Bajnokok Ligája selejtezőinek első, szerdán a második fordulójának párosításait sorsolták ki. A Ferencváros az utóbbiban volt érdekelt, a zöld-fehérek a walesi The New Saints és a montenegrói FK Decsics összecsapásának győztesével kezdenek.

 

Az  utóbbi évek nemzetközi kupaszerepléseinek és a Real Madrid idei BL-győzelmének köszönhetően az FTC csak a második fordulóban kapcsolódik be a 2024–25-ös sorozat küzdelmeibe, így csak július 23-án vagy 24-én lép először pályára. Addigra már ismert lesz, hogy továbbjutás esetén kivel játszik majd a Ferencváros az augusztus első felében sorra kerülő harmadik fordulóban. Ezt követi a rájátszás, és akkor alakul ki a megreformált alapszakasz (főtábla) harminchatos mezőnye. A selejtezőkből hét csapat juthat el idáig, az úgynevezett bajnoki ágról pedig, ahol a Fradi is van, öt együttes.

Ma reggelre kiderült, hogy mely nyolc gárda közül kerülhet ki a Ferencváros első riválisa. A sorsoláson walesi The New Saints és a montenegrói FK Dedics párharcának győztesét rendelték a zöld-fehérekhez, az első meccsnek a Groupama Aréna ad majd otthont, a visszavágó egy hét múlva idegenben lesz.

 

A „Szentek” elődje, az angol–walesi határ mellett lévő Llansantffraid nevű településen lévő LFC 1959-ben alakult, majd egy másik klubot (a szintén határmenti, de már angliai Owestryt) is magába olvasztva jött létre 2003-ban a mai The New Saints FC (TNS). A Llansantffraid sikereit is beleszámítva a TNS tizenhatszoros walesi bajnok és hatszoros kupagyőztes. A csapat a hazai mérkőzéseit Owestryben játssza.

Az FK Dedics a Tuzi városához közeli hegyről kapta a nevét 1926-os alapításakor. Sok évtizedes alacsonyabb osztályú játék után 2012-ben bekerült az önálló montenegrói bajnokságba, de kiesett, majd 2020-tól állandó résztvevője az élvonalnak. Eddig két bronzérem és az idén egy bajnoki cím szerepel a klub dicsőséglistáján.

– ms –

 

Fotó: tnsfc.co.uk