Eb: Anglia és Spanyolország jutott a nyolc közé

Bár a hosszabbítás ötödik percének felénél még Szlovákia vezetett, az angolok egyenlítettek, majd a ráadás elején a győztes gólt is belőtték. A szintén nagyot küzdő Grúzia az első végigvitt támadásából egy öngóllal került előnybe, a spanyolok még a szünet előtt egyenlítettek, és végül fölényesen nyertek.

A gelsenkircheni első nyolcaddöntő-mérkőzésen bátran kezdtek a szlovákok, és az 5. percben egy bal oldali akció végén Hancko éles szögből, 7 méterről a bal sarok felé lőtt, de kevéssel célt tévesztett. Nem sokkal később Haraslín került nagy helyzetbe, 11 méteres lövése a becsúszó Guéhi lábáról pattant le. A 25. percben Vavro jobbról, a saját térfeléről ívelt előre, Kučka megcsúsztatta a labdát, Strelec megszelídítette, majd kiugratta középen Schranzot, aki lerázta Guéhit, és hat méterről, jobbal a kiinduló Pickford mellett a jobb alsó sarokba lőtt. A szünet után, az 50. percben szép támadás végén Trippier balról érkező beadását Foden 3 méterről a hálóba passzolta – lesről. Az 55. percben majdnem a felezővonaltól szerzett gólt Szlovákia: egy rossz passzra lecsapott Strelec, és a 16-oson kívül álló Pickford felett egyből kapu bal sarka felé ívelt, ám kicsit tévedett. A 78. minutumban Foden balról küldte középre a szabadrúgást, Kane 7 méterről szabadon fejelhetett – a jobb kapufa mellé. Két perc múlva Saka passzát Rice jobbra tolta, majd középről, jobbal 24 méterről tüzelt, a labda megpattant a földön, és a jobb kapufáról vágódott vissza. A rendes játékidő hosszabbításának utolsó, ötödik percében jobbról dobta be a labdát Walker, Guéhi az ötös sarkánál megcsúsztatta, Bellingham pedig 9 méterről, jobbal, ollózó mozdulattal a bal alsó sarokba vágta (a képen)

A félórás ráadás első percében Foden jobbról, a szögletzászló közeléből ívelte középre a szabadrúgást, Dúbravka az ötösön belülről kiütötte, éppen Eze elé, aki 21 méterről, jobbal kapásból „eltörte” a labdát, ami így jó lett Toney-nak: ő kissé balról, nyolc méterről középre fejelte, ahol teljesen egyedül érkezett Kane, és 4 méterről a kapu közepébe bólintotta. Az angolok visszahúzódtak, a szlovákok igyekeztek, és a 105. percben Bénes bal oldali közepre csavarását a berobbanó Pekarik 3 méterről fölé durrantotta – lesgyanús helyzetből. A továbbiakban nem változott az állás, Anglia nagy nehezen kiharcolta a nyolc közé jutást (2-1).

Este Kölnben óriási spanyol fölénnyel indult a találkozó, a grúziaiak csak pillanatokig tudták birtokolni a labdát. Az első komoly helyzetet a 10. percben jegyezhettük fel, Carvajal 5 méterről küldött fejesét hárította bravúrral Mamardasvili. Aztán a 18. minutumban a semmiből szerzett vezetést Grúzia. Mikautadze keresztbe vezette a labdát a felezővonalnál, még a saját térfelén, majd indította a jobb szélen meglóduló Kakavadzét, aki a 16-oshoz érve középre ívelt, és mielőtt Kvarachelia lőhetett volna, a labda a visszafutó La Normand bal combjáról a bal sarokba pattant – öngól. A Valencia kapusával, Mamardasvilivel nem bírtak a spanyolok: a 22. percben Fabián Ruiz bal alsó sarokba tartó lövését, a 35.-ben Cuccurella 23 méteres, a 38.-ban Williams 14 méteres löketét hárította, miközben a grúz kontrák magukban hordozták a veszélyt. A 39. minutumban Williams balról adta vissza Rodrinak a labdát, aki jobbal átvette, majd ballal, a 16-os vonaláról a bal alsó sarokba lőtte; a VAR vizsgálta, hogy a lesen lévő Morata zavarta-e a kapust, de úgy ítélték meg, nem, így a gól érvényes lett. 

A második félidő elején, a 48. percben Kvarachelia indult meg a georgiai 16-os előteréből, aztán még a felezővonal előtt ballal megcélozta a kaput, a labda elment a tizenhatoson kívül álló és visszafutó Unai Simon mellett-felett, és épphogy, de elkerülte a jobb alsó sarkot. Az 51. percben Yamal 20 méteres szabadrúgását még védte Mamardasvili, de a fiatal támadó jobbról középre ívelt, egyedül érkezett Fabián Ruiz, és 3 méterről a jobb sarokba fejelt – a kapus ebbe is beleért. A hispánok továbbra is jelentős mezőnyfölényben voltak, és a 75. minutumban növelték előnyüket. Fabián Ruiz indította a bal oldalon Williamst, aki a 16-osnál túljutott Gvelesianin, majd jobbal, 10 méterről a léc alá bombázott. Nem sokkal később elsőre Mamardasvili nyerte az Olmóval vívott párharcot, ám a 83. percben a cserecsatár egy csel után 16 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (4-1). A grúzok az utolsó pillanatig igyekeztek szépíteni, de nem jártak sikerrel.          

– ms –

Fotó: http://fotobank.mti.hu