Eb: győztes magyar gól a 100. percben

A csoportkör harmadik fordulójában a magyar válogatott számára az volt a tét, hogy győzelem esetén van még esélye a továbbjutásra. A három pontot érő gólt a hosszabbítás végén lőtte Csoboth Kevin. Az A jelű kvartett másik meccsén Svájc sokáig vezetett a németek ellen, a házigazdák szintén a hosszabbításban szerezték a számukra az első helyet jelentő találatot.

Az első két kör eredményei alapján az utolsó mérkőzésen három pontot kellett szereznie Stuttgartban a magyar együttesnek ahhoz, hogy a többi csoport meccseinek megfelelő alakulása esetén folytathassa az Eb-t a nyolcaddöntőben. Marco Rossi ismét változtatott a kezdőcsapaton, a jobbhátvéd posztján a ferencvárosi Botka Endre kapott szerepet. Az első említésre méltó mozzanat Bolla lövése volt a 8. percben, 30 méterről, kissé jobbról tüzelt, McGunn vetődve védett. Meddő fölényben passzolgattak a szigetországiak, helyzet egyik oldalon sem alakult ki, sőt a szünetig a kék mezesek nem is lőttek kapura. A 41. percben Szoboszlai 22 méteres szabadrúgását Orbán fejelte el az ötösön belülről, a labda a felső léc tetejéről pattant az alapvonalon túlra – ha gól, nem adják meg, mert a magyarok 6-osa lesről indult. A második félidő közpén Bolla jobb oldali beadását Dárdai M. 7 méterről fölé fejelte. A 68. percben Szoboszlai balról, bő harminc méterről ívelt középre egy szabadrúgást, amelyre sokan mozdultak. Az ütközés után többen is a földön maradtak, köztük Varga Barnabás. Azonnal látszott, hogy nagy a baj, az orvosi személyzet azonban a kelleténél lassabban reagált és futott be a válogatott és a Fradi fekvő csatárához, akit több perces ápolás után, fejét nyakmerevítővel rögzítve hordágyon vittek le a pályáról, majd kórházba szállították. Rövidesen kiderült, többszörös arccsonttörést és agyrázkódást szenvedett, a legfrissebb információk szerint hétfőn meg is műtötték, várhatóan két nap múlva engedik ki.

Az eset mindkét csapatnál megnyomta a vészjelzőt, és ettől kezdve élvezhetővé vált a mérkőzés, bár komolyabb lehetőségre a 90. percig kellett várni: ekkor Schäfer lódult meg a jobbösszekötő helyén, betört a tizenhatoson belülre, 14 méterről lőtt, Gunn a bal alsó sarok elől szögletre ütötte. Tíz perc hosszabbítást jelzett a negyedik játékvezető, ami egy 7 méteres, az ötös jobb sarkának közeléből megeresztett Szoboszlai-lövéssel indult, Gunn ezt is védte. A 92. minutumban a nemrég beállt Csoboth hasonló helyzetből a jobb kapufát találta el. A 98. percben Hanley 14 méterről, középről megcélozta a bal sarkot, Gulácsi nagyot védett. A 100. percben skót szöglet után a lövési kísérlet elakadt Ádámban, majd a labda a 16-osnál helyezkedő Szoboszlaihoz került, ő indította középen Csobothot, a cserecsatár jobbra passzolt Sallaihoz, aki betört a büntetőterületen belülre, az alapvonal közeléből középre adott, és az érkező Csoboth 11 méterről, jobbal a jobb alsó sarokba lőtt. A lefújás után Szoboszlai felvett egy Varga-mezt, és a csapat egy Szentpéterfa (Varga Barnabás innen származik) feliratú sállal ünnepelt a magyar szurkolótábor előtt, amely a ferencvárosi támadót éltette.

Eközben Frankfurtban a csoportelsőségért csapott össze Németország és Svájc. A 17. percben Andrich 25 méteres, jobb sarokra tartó lövését bevédte Sommer, de videózás után nem adták meg a német gólt, mert előtte az ötösön Musiala megrúgta Aebischert. A 28. minutumban Rieder ugratta ki a 16-oson belülre törő Freulert, ő balról középre adott, és Ndoye 4 méterről, Taht és a késve kimozduló Neuert megelőzve jobbal a bal felső sarokba emelt. A 31. percben Ndoye lefutotta Rüdigert, és a 16-osról, balról kevéssel lőtt a bal alsó sarok mellé. Az 50. percben Musiala lépett ki, 17 méteres lövését Sommer kiütötte. A 70. minutumban Wirtz jobb oldali beadását Kimmich az ötösön belülről lőtte el, Akanji becsúszva blokkolt. A 84. percben Vargas 11-ről a bal alsó sarokba lőtt, de a svájci cserejátékos lesen kapta a labdát. A túloldalon Kroos szöglete Havertz válláról pattant a kapufára. Ismét a helvétek veszélyeztettek, Xhaka 25 méteres lövését Neuer tolta ki a jobb sarokból. A 92. minutumban Raum balról érkező beadását Füllkrug 6 méterről a jobb felső sarokba fejelte – ezzel Németország lett az A csoport győztese.

– ms –

Fotó: http://fotobank.mti.hu