Eb: Hollandia simán, Törökország nagy csatában győzött

A nyolcaddöntő utolsó előtti mérkőzése délután holland fölényt és végül biztos Oranje-győzelmet hozott a románokkal szemben. Este a torna eddigi egyik legjobb meccsén három szöglet után estek a gólok, és a törökök kapusuknak is köszönhetően múlták felül az osztrákokat.

A müncheni stadionban az első negyedórában bátran futballoztak a románok, és bár az első kapura tartó lövést Simons eresztette meg – amely Niță kezeiben halt el –, a holland védelmet meglepően könnyen tudták zavarba hozni, igaz, komoly veszélyt nem okoztak. Aztán a 20. percben Simons passzolt balra Gakpóhoz, ő Rațiut kibillentve befelé húzott, majd 13 méterről, jobbal, nagy erővel a jobb sarokba lőtt, Niță csak épphogy hozzáért. Nem sokkal később Depay bal oldali szöglete átszállt az ötös túlsó sarkához, De Vrij szabadon fejelhetett, kevéssel a bal kapufa mellé. A 44. minutumban Dumfries elvette a labdát az alapvonalnál a tétovázó Racovițantól, középre adott Simonshoz, aki sokat kivárt, és végül a bal sarok mellé gurított.

A szünet után az 54. percben amolyan flipperezést láthatott a közönség a román kapu előtt. Dumfries jobbról érkező beadását Malen, majd Depay lőtte a védőkbe, akikről a labda ide-oda pattogott, majd Niță rávetődött. Kis idő múlva Depay jobb oldali szögletét követően Van Dijk fejese a bal kapufáról vágódott a játéktéren túlra. Gakpo két lövését is védte a román kapus, a harmadikat már nem, de les miatt nem adták meg a találatot. A 73. percben Gakpo sarkazása után Veerman 6 méterről ellőtte keresztbe a labdát, alig a bal kapufa mellé. A 82. percben Gakpo az alapvonalnál erőszakosan elvitte a labdát Drăgușin mellett, visszapasszolt Malen elé, aki 3 méterről, jobbal a jobb alsó sarokba vágta (a képen). A 93. minutumban román szöglet után Simons passzával Malen kapura tört, a 16-oshoz érve elment Răzvan Marin és Olaru között, majd 13 méterről, jobbal kilőtte a jobb alsót (0-3).

Lipcsében alaposan bekezdtek a csapatok. Az 1. percben egy osztrák támadást török akció követett, amiből szöglet lett, Güler bal oldali beívelését Baumgartner Poschra rúgta, a labdát Pentz még kiütötte a gólvonalnál, ám lecsapott rá Demiral, és 4 méterről a léc alá vágta. A piros mezesek rohamoztak az egyenlítésért, de a próbálkozások vagy elakadtak a védőkben, vagy elmentek a kapu mellett-felett. Nem álltak be a törökök sem, így élvezetes meccset láthattunk. A félidő végén Posch jobbról adott középre, Baumgartner hat méterről a bal sarok mellé helyezett.

A második játékrészben is nagy küzdelmet vívtak a felek, minden labdáért óriási csata zajlott. Az 50. percben Posch ugratta ki középen Arnautovićot, aki 8 méterről a kilépő Günökba lőtt. Igyekeztek az osztrákok, de az 59. minutumban egy újabb szögletből ismét Demiral szerzett gólt, Güler jobbról jövő beívelését a törökök 3-asa három méterről fejelte a kapu közepébe, Pentz csak beleérni tudott. Az egyre jobban szakadó esőben Ausztria válogatottja nagy erőket mozgósított, és veszélyesek voltak a török kontrák is. A 66. percben megint egy sarokrúgás után zörgött a háló. Sabitzer jobbról küldte be a labdát, Posch továbbfejelte, és a berobbanó, üresen érkező Gregoritsch 3 méterről, ballal a léc alá vágta. Egyre jobban nyomtak az osztrákok, a fehér mezesek azonban önfeláldozóan védekeztek. A 83. minutumban Posch jobbról adott középre, Günök rosszul számította ki a labda ívét, Baumgartner így 6 méterről szabadon fejelhetett – a léc fölé. A fellazult osztrák védelemre a törökök többször is rávezették a labdát, a hajrában Yilmaz előbb nyolcról a kapu fölé bombázott, majd 15 méteres lövését Pentz védte. A 94. percben Prass emelt balról az ötös felé, négy védő mellett kibújt Baumgartner, jobbra tartó fejesét azonban Günök óriási bravúrral ütötte az alapvonalon túlra (1-2).

 

A negyeddöntő párosításai

Spanyolország–Németország

Portugália–Franciaország

Hollandia–Törökország 

Anglia–Svájc

 

– ms –

Fotó: http://fotobank.mti.hu