Eb-kalauz futballrajongóknak

Három hét múlva kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság Németországban. Az év legjobban várt sportrendezvényére készült Eb-kalauz 2024 című könyvet a Ráday utcai Goethe Intézetben mutatták be.

A kontinenstornán 2016-ban negyvennégy év után vehetett részt ismét a magyar válogatott. A négy franciaországi mérkőzés iránt óriási volt az érdeklődés, mindegyik eufórikus élményt jelentett a szurkolóknak. Legutóbb, a Covid miatt 2021-re halasztott Eb-n két meccset játszott a telt házas Puskás Arénában (egyet pedig Németországban) a már Marco Rossi irányította nemzeti együttes. A 2024-es tornára ismét kijutott a csapat, ezúttal egyenes ágon, és a mieink csoporttalálkozóira sokkal többen akartak kiutazni, mint ahányan jegyet tudtak szerezni.

Nekik és a mérkőzéseket tévén követőknek egyaránt rendkívül érdekes és hasznos könyvet mutattak be csütörtökön – utoljára 2008-ban jelent meg hasonló. Az eseménynek otthont adó Goethe Intézet igazgatója, Miriam Bruns köszöntője után Salánki Szilvia, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) képviselője elmondta, hogy szeretnének minél több magyar szurkolót kiutaztatni az Európa-bajnokságra. A felmérések szerint hétmillió turista csak a kontinenstorna miatt keresi fel júniusban és júliusban Németországot, s ugyan nem férnek be ennyien a stadionokba, a szurkolói zónákban különböző programokkal várnak mindenkit.

A G-Adam Kiadó gondozásában megjelent Eb-kalauz 2024 című könyv szerzője két ismert sportújságíró-kommentátor, Bán Tibor és Baumstark Tibor. Az összes résztvevő csapatról, játékosokról, szövetségi kapitányokról, a válogatottak taktikájáról is olvashatunk a 250 oldalas kiadványban. Szóba került az is, milyen esélyekkel veheti fel a harcot a csoportellenfelekkel a magyar együttes. A kötet szerzőin kívül Hrutka János egykori 24-szeres válogatott, háromszoros magyar és egyszeres német bajnok labdarúgó is elmondta erről a véleményét.

A magyar szurkolók nélkülözhetetlen kézikönyve – ez az alcíme az Eb-kalauznak. Ha belelapozunk, egyetérthetünk ezzel, és jó szívvel ajánljuk minden futballrajongónak.

– ms –