Eb: öngól és tizenegyespárbaj – francia és portugál öröm

A franciák megszenvedtek a belgákkal, és egy hajrában esett újabb öngóllal tudták csak megszerezni a győztes találatot. A szlovénok óriásit harcoltak a portugálokkal, veszélyesen kontráztak, a ráadásban Oblak kivédte Cristiano Ronaldo büntetőjét, a legvégén azonban a 11-eseknél Diogo Costa három lövést is védett, így a luzitánok jutottak a nyolc közé.

Düsseldorfban francia mezőnyfölénnyel kezdődött a mérkőzés, de az első igazán veszélyes próbálkozás a 24. percben De Bruyne nevéhez fűződött. Griezmann rúgta meg a 16-os bal sarkánál Dokut, a megítélt szabadrúgást a belgák csapatkapitánya csavarta középre, a labda megcsúszott a sorfalon, lepattant az ötösön belül, Magnon lábbal védett. A túloldalon a 34. percben Koundé jobbról érkező beadását Thuram 7 méterről a bal felső sarok mellé fejelte. A hosszabbításban Mbappé begurítása a védőkről kipattant, Tchouaméni 15 méterről kapásból rátűzte, de a léc felett zúgott el a lövés.

A szünet után nem sokkal ismét a franciák 8-asa próbálkozott, Kanté passzát 22 méterről belsővel tekerte a jobb alsó sarok felé, Faes kicsit beleért, Casteels azonban szögletre ütötte. Az 54. minutumban Mbappé a tizenhatosról lőtt alig a kapu fölé. A belga kontrák a 71. percig nem hoztak komoly helyzetet, ekkor Mangala a 16-os bal oldali vonalánál Lukakuhoz passzolt, aki átvette, majd ballal 10 méterről lőtt, Magnon azonban hárított. A 83. percben Doku hagyta ott védőjét a bal szélen, középre adott De Bruyne felé, ő pedig 17 méterről tüzelt, a franciák hálóőre ezt is kiütötte. A 85. minutumban a belga 16-os előtt passzolgattak a fehér mezesek, majd Kanté tette előre Kolo Muanihoz, aki kapura fordult, és kissé jobbról, 11 méterről jobbal lőtt, rosszul találta a labdát, ám az irányt változtatott Vertonghen bal térdén, és az elvetődő Casteelst becsapva a bal sarokba vágódott (1-0); ezzel a franciák folytathatják az Eb-t.

Frankfurtban a várakozásoknak megfelelően a portugálok járatták a labdát, néhány veszélyesnek indult, ám aztán kapura ártalmatlannak bizonyuló kísérleten kívül csak a szlovénok lelkesedését lehetett feljegyezni. Cristiano Ronaldo többször is próbálkozott, de megpattanó fejesét könnyen védte Oblak, majd a 34. percben fölé durrantott egy 20 méteres szabadrúgást. Ekkor már délnyugati szomszédaink is próbálkoztak egy-egy kontrával, a 44. minutumban Šeško hozta fel a labdát, 30 méteres löketét fogta Diogo Costa. A legközelebb a hosszabbításban álltak a gólhoz a vörös mezesek, Rafael Leão balról érkező visszagurítását Palhinha 19 méterről, középről lőtte el, a labda a jobb kapufa külsejét érintve hagyta el a pályát.

A második félidőben is a portugálok játszottak fölényben, az 55. percben Cristiano Ronaldo 21 méterről lőtt szabadrúgásból a jobb sarok felé, az éppen ott álló Oblak kiütötte a labdát. Néhány minutummal később Šeško egy indítással lefutotta Pepét, de 12 méterről eleresztett gyenge lövése méterekkel a bal kapufa mellett ment el. A 89. percben Diogo Jota szerzett labdát a bal szélen, nagy lendülettel megindult, majd kiugratta Cristiano Ronaldót, akinek 8 méteres lövését megfogta Oblak.

A ráadás első félidejének végéhez közeledve óriási esélyt kapott Portugália. Diogo Jota szép cselekkel tört be a büntetőterületen belülre, Drkušić szerelési kísérletéből pedig buktatás lett – 11-es. Cristiano Ronaldo a 105. percben futott neki, jobbal a bal sarkot célozta meg, Oblak azonban gyors vetődéssel a kapufára ütötte a labdát, onnan vágódott kifelé; a 39 éves támadó elsírta magát hibája után. A 108. minutumban Bruno Fernandes jobbról ívelte be a szabadrúgást, Palhinha 12 méteres fejesét, Oblak kitolta a léc alól. A 115. percben Pepe labdát vesztett a saját térfelén, Šeško ziccerben törhetett kapura, 18 méterről megpróbálta eltenni laposan a kifutó Diogo Costa mellett, aki bal lábbal hárított.

A 11-es párbajt a szlovénok kezdték, Iličić balra tartó lövését a portugál kapus kiütötte. Cristiano Ronaldo ezúttal bevágta, majd Balkovec a jobb sarokra lőtt, Diogo Costa ezt is védte. Bruno Fernandes sem hibázott, Verbič viszont igen, a kapus ismét a jobb sarokból szedte ki a labdát (a képen). Bernardo Silva értékesítette a maga tizenegyesét, így Portugália került a negyeddöntőbe. Diogo Costa az Eb-k történetében az első hálóőr, aki a meccs végi büntetőknél három lövést is hárított.

– ms –

Fotó: http://fotobank.mti.hu