Elment a Póth Öcsi

A magyar és a ferencvárosi jégkorong ikonikus alakja távozott közülünk nemrég. Hetvennyolc évesen elhunyt Póth János, vagy ahogy mindenki ismerte, Öcsi, aki egész pályafutását a zöld-fehér klubban töltötte.

Az 1945-ös születésű Póth János az ötvenes években kezdett hokizni, és már az 1962–63-as idényben szerepelt a Ferencváros felnőttegyüttesében. Tagja volt az 1963–64-es és az 1966–67-es bajnokcsapatnak. Akkoriban indult útjára a Magyar (Népköztársasági) Kupa, ezt először az 1967–68-as évadban nyerte meg az FTC, Póth Öcsivel a soraiban. 

A válogatottba is hamar bekerült, az 1967-es B csoportos világbajnokságon két gólt lőtt, és ezután még nyolc alkalommal képviselte hazánkat vb-n. 1971 és 1980 között további tíz magyar bajnoki címet és öt MNK-t nyert a korszak kiemelkedő jégkorongcsapatával. Alapembere volt az 1973-ban a Bajnokcsapatok Európa-kupájában csodát tevő, az olasz Bolzanót és a nyugatnémet Füssent kiverő Ferencvárosnak.

Klubhűsége ma is példaértékű, soha nem játszott más egyesületben. A szurkolók egyik nagy kedvenceként látványos cselekkel tört kapura, és sok gólt szerzett. Kiválóan korcsolyázott, az edzések, meccsek után sokat foglalkozott a korcsolyája élezésével, fényezésével. 

Később feleségével Svédországba köl­­tözött, orvosi műszerekkel kereskedett. Amikor hazajött látogatóba, rendszeresen megfordult a labdarúgók és a kézilabdázók mérkőzésein is.

M.S.

(Megjelent a 9 magazin 2023. december – 2024. januári számában.)