Fradi: a 93. győzelem a 224. örökrangadón

A magyar labdarúgás legnagyobb múltú párharca a Ferencváros és az MTK közötti összecsapás. A vasárnap lejátszott mérkőzésen a már bajnok FTC 2-1-re legyőzte az Új Hidegkuti Nándor Stadionban a kék-fehéreket.

A két csapat közötti első bajnoki találkozóra 1903. március 1-jén, a Millenárison került sor, akkor a zöld-fehérek 3:1-re nyertek (majd novemberben megszerezték első bajnoki címüket is). Ezt a sikert még kilencvenegy követte 2024 áprilisáig, ezen kívül 52 döntetlen és 79 MTK-győzelem született. Érdekesség, hogy mindkét klub új pályáját – az Üllői úton 1911-ben és a Hungária körúton 1912-ben – egy FTC–MTK első osztályú mérkőzéssel avatták fel.

Ezúttal a Fradi már a 35. bajnoki címmel a tarsolyában látogatott a szomszédba a 2023–24-es évad harmincadik fordulójában. A zöld-fehéreknél sérülése után először volt kezdő Lisztes Krisztián, és a 27. percben két szép cselt követően a 16-os bal sarkától remekül ívelt középre, az érkező Kenan Kodro pedig az ötösről a léc alá fejelt. Két perc múlva Lisztes nagy lövését tornázta ki a jobb sarokból a hazaiak kapusa. Nem sokkal később egyenlített az MTK, de a szünetre ferencvárosi előnnyel vonulhattak a csapatok. A hosszabbítás harmadik percében Lisztes ismét balról, a kaputól mintegy 35 méteres távolságból kanyarította be a labdát, amely elszállt a felugró és ezzel az MTK hálóőrét megzavaró Maïga felett, és a bal kapufa mellett csavarodott a hálóba.

A második félidőben elsősorban a kapusok remekeltek, Dibusz a hosszabbítás perciben kétszer is góltól mentette a Fradit. A Ferencváros így megszerezte az örökrangadók történetében a 93., a most folyó bajnokságban pedig a 21. győzelmét.

– ms –

Fotó: fradi.hu