Fradi – harmincötödjére bajnok

A Ferencváros labdarúgócsapata az NB I. 29. fordulójában szerezte meg azt a pontot, amellyel matematikaiag is biztossá vált, hogy sorozatban hatodszor lesz magyar bajnok, amivel sporttörténelmet ír.


A magyar labdarúgó-bajnokságot először 1901-ben rendezték meg, és már az első nagy győzelmi széria a Ferencvárosi TC nevéhez fűződött: az addigra háromszoros aranyérmes zöld-fehérek 1909 és 1913 között zsinórban ötször bizonyultak a legjobbnak. A korszak nagy ellenfele, az MTK 1914-től 1925-ig egy tízes sorozatot produkált, míg az utóbbi nyolcvan esztendő leghosszabb diadalmenetét az Újpesti Dózsa ért el hétszer: 1969-től 1975-ig.

Az FTC szurkolói 2004 után tizenkét évig vártak a következő aranyra, majd két esztendővel később megkezdődött a Fradi ma is tartó sikersorozata. 2019-ben Szerhij Rebrovval lett bajnok a Ferencváros, majd az ukrán szakemberrel tripláztak a zöld-fehérek. Az őt váltó oszét-orosz Sztanyiszlav Csercseszovval két újabb elsőséggel gazdagodott a dicsőségek listája, és ezzel az FTC beállította a 20. század eleji legendás csapat csúcsát. A 2023–24-es bajnokságot a Csercseszov helyére kinevezett Máté Csabával kezdte a Fradi, majd négy meccs után a szerb Dejan Sztankovics vette át a helyét, és április 20-án a Kisvárda elleni döntetlent követően ő örülhetett a játékosokkal és a drukkerekkel az újabb, immár 35. aranyéremnek. Ezzel zsinórban hatodszor lett magyar bajnok a Ferencváros, ami a leghosszabb sorozata a 125. születésnapját május elején ünneplő klubnak. Ha jövőre egyhuzamban hetedszer is a zöld-fehérek végeznek a tabella élén, beérik az újpestieket az örökranglistán.

– ms –
Fotó: https://www.fradi.hu