Fradi-lelátó: lilák a NER-ben

Megindult a bajnokság, sérüléséből felépült csatárunk, Varga Barnabás klasszis formában szállt be újra a csapatba, amely négy bajnoki győzelemmel indította a tavaszi szezont, de az európai kupától elbúcsúzott.

Előbb Kisvárdán 3-1, majd az MTK ellen 5-1, aztán Debrecenben 2-1 ide. A komoly nyomás alá került éllovas Paksot csak azért nem előztük vissza, mert a Diósgyőr elleni hazait halasztottuk az Olimpiakosz Pireusz elleni oda-visszavágó miatt, amelyet az Európai Konferencialigában – a harmadik számú európai kupasorozatban – játszottunk. A görög ellenfél edzőváltáson is átesett, a külügyminisztérium meg öt konzullal segítette a szurkolók athéni túráját. Minden klappolt a tavasz legfontosabb párharca előtt.

Az első mérkőzésre nem lehetett panasz, bár a pireuszi stadionban nem volt telt ház. Varga Barnabás pár centi híján góllal térhetett volna vissza rögtön a meccs legelején az európai porondra is, végül ezt les miatt elvette a videóbíró, és a kilencven-valamennyi perc végén a kiegyenlített játék ellenére a görögök örülhettek. Az elvett gól után is voltak lehetőségeink idegenben, az első félidő inkább állt a Fradinak, de nem sikerült előnyt szerezni. A másodikban jöttek a görögök, és találtak egy elkerülhető gólt. A kommentátor valamikor a hetvenharmadik perc környékén megjegyezte, nincs sok görög név az Olimpiakoszban: a kezdőjükben öt görög volt, a Fradiban meg két magyar. Végül is. 

Nem tűnt verhetetlennek az ellenfél, de már idegenben látszott: nem lesz egyszerű továbbjutni. Egy kiábrándító hazai vereséggel nem is sikerült. Ismét 1-0 lett oda. Kiestünk.

De jött a derbi, és bár Ferencvárosban nem feltétlenül szoktunk foglalkozni a negyedik kerületi riválissal, amikor a NER bekebelezi az utolsó, valóban piaci alapon működő, sokáig a belga Duchelet család tulajdonában álló újpesti klubot, azt muszáj megemlíteni.
A Molt jelölték ki vevőnek. Igen, jól értik: végül egy állami cég veszi meg a lilákat. Valószínűleg úgysem (?) fogjuk megtudni, mennyibe fájt ez a tranzakció az adófizetőknek. Nemzetpolitikai alapon minden egyes forint jó helyre került megint, ugye. Ugye?

Kijelenthetjük: a lilák vicces – vagy fájóan igaz – lelátói kiírásai immár sokkal kevésbé lesznek hitelesek. Parádés szövegekkel szórakoztatták a nagyérdeműt az elmúlt évek derbijein – figyelem, a következő idézetek a nyugalom megzavarására fokozottan alkalmasak, nem véletlenül nem kerültek bele a televíziós közvetítésbe anno –: „A Fradi-csürhe az új Békemenet”, „A Kesma legújabb ékköve: Fradi B-közép”, „A párttagkönyvetek a holdról is látszik”, „NERENCVÁROS”. És egyebek. Végre őket is magához ölelte a NER! 

Jut eszünkbe: Curtis – közismert Újpest-szurkoló és előadóművész – végül a Hősök terén tartott tüntetésre nem ment el – mert politika!!4!44! –, a Várkert Bazárban viszont vidáman ölelkezett néhány fotó kedvéért többek mellett Kubatov Gáborral. Előbbi helyen a pedofilügyben adott elnöki kegyelem miatt gyűltek össze igen sokan, utóbbi eseményen a miniszterelnök tartott beszédet a hűbéresek, kegyencek és szolgák szigorúan ellenőrzött jelenlétében, csak meghívottaknak. A kedves olvasó eldöntheti, melyik esemény a „politikusabb”. Reméljük, azért nem lesz Curtisből is fradista, mint Győzikéből. Az erős lenne még nekünk is. Persze ez csak vicc volt. 

Az Újpest elleni derbi mindig gyógy­ír a sebekre. Főleg, mert mostanában nyerünk. Mindig. Most is tükörsima edzőmeccs lett a derbi – telt ház előtt Újpesten 5-0 ide, Varga Barnabás két góllal folytatta a termelést –, hiába jött immár harmadszor vezetőedzőnek Mészöly Géza. Vele az Újpest a kiesés ellen, Sztankovics Fradija az európai kupa­kiesés után a Pakssal harcol tovább az újabb bajnoki címért. 

„Bakócz Tamás”

Fotó: Stépán Virág

(Megjelent a 9 magazin 2024. márciusi számában.)