Fradi volt, Fradi lesz

Százhuszonöt évvel ezelőtt, 1899. május 3-án aligha gondolták azok a fiatalok, akik a Bakáts téri Ferencvárosi Polgári Kör épületében (ma a 9. kerületi Polgármesteri Hivatal) megalapították a Ferencvárosi Torna Clubot, hogy a magyar sport legjelentősebb egyesületét hozták létre. Az évforduló kapcsán a Groupama Aréna előtti téren tartottak megemlékezést a klub egykori és jelenlegi vezetői, sportolói, szurkolói.

Az alapító közgyűlésen elfogadták az új egyesület alapszabályát, amelyben szerepelt a máig érvényes jelmondat: Erkölcs, erő, egyetértés. A klub színe a nemzeti lobogó alapján fehér-zöld lett.

Több mint nyolcszáz meghívott vett részt a 2024. május 3-án, az FTC létrejöttének 125. évfordulóján megrendezett ünnepségen. Nincs hely felsorolni, hány kiválósággal lehetett találkozni és néhány szót váltani múltról, jelenről és jövőről.

Nem sokkal dél után felcsendült a Fradi-induló, amelyet nagyon sokan énekeltek együtt. Kautzky Armand, az ünnepség ceremóniamestere elsőként a kiváló operaénekest, a Kossuth-díjas Miklósa Erikát szólította a színpadra, aki elmesélte, hogyan lett már kislányként az FTC szurkolója. Gyerekként Nyilasi Tibor volt a kedvence, és a futballon kívül a mai napig is sok sportág eseményeit kíséri figyelemmel. Milliók érzéseit fogalmazta meg, amikor azt mondta: a Fradi szerelem. Beszédét a régi dal örökérvényű soraival zárta: Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz!

A 70-szeres válogatott Nyilasi Tibor, a Ferencváros örökös bajnok labdarúgója arról beszélt, hogy ő fradistának született, édesapjával kezdett meccsre járni, és a focin kívül a többi labdajáték mérkőzésein is törzsvendégnek számított. Az 1974-ben átadott stadion klubházában együtt töltött időkre emlékezett: a Fradi család üde színfolt volt akkoriban, és az FTC-t második otthonuknak tartották. A klub mindig híres volt a gondoskodásról, és ez napjainkban is így van. Biztos benne, hogy Fradi örök.

A legendát egy leendő klasszis követte. Simon Petra még csak 19 éves, de már most a női kézilabdacsapat egyik kulcsembere. Számára rendkívül megtisztelő, hogy itt állhat a Fradi család előtt, és képviselheti a Ferencvárost a pályán és azon kívül. Büszke arra, hogy ő is ebben a klubban játszhat, és folytathatja, amit a nagy elődök elkezdtek, szeretne tenni azért, hogy az FTC még nagyobb legyen.

A birkózásban 1988-ban olimpiai aranyérmet nyert Sike András több mint negyven éve tagja a ma 125 éves klubnak. Amikor felmerült az eligazolása Egerből, neki csak a Fradi jöhetett szóba. Itt tanulta meg, hogy nincs lehetetlen, mindig jól kell teljesíteni, mindent bele kell adni. Úgy véli, felemelő és megtisztelő fradistának lenni, ugyanakkor hatalmas felelősség is, és ennek szellemében kell nevelni a jövő nemzedékeit.

Az FTC elnöke 2011 óta Kubatov Gábor. Felelevenítette azokat a történelmi eseményeket, amelyekben sorsfordító szerepet vállalt a klub, az MTK melletti kiállástól az ötvenes években átélt megpróbáltatásokon át a későbbi nehézségekig. A legendás játékos és edző, Dalnoki Jenő szavait idézve mondta: a Fradi az életünk, mindig talpra állunk. Biztos benne, hogy ha száz év múlva lesz olyan sarka a világnak, amit Magyarországnak hívnak, a Ferencváros biztosan lesz.

Zárásként Miklósa Erikával együtt a jelenlévők elénekelték a Himnuszt, majd a felszólalók közösen megkoszorúzták a klubalapító elnök, dr. Springer Ferenc emlékére emelt, hányatott sorsú, tíz éve az új stadion előtt felállított szobrot.

Az ünnepség után megnyílt a Fradi Múzeum legújabb, 125 év titkai című időszaki kiállítása: a látogatók a tárgyak által a klub történelmének egy-egy fontos korszakával ismerkedhetnek meg.

Margay Sándor

 

Fotó: a szerző