9tv: Gazprom a Fradinál – beszélgetés Kele János közgazdásszal

A 9tv műsora az óhatatlanul felmerülő morális aggályok helyett arra koncentrált, milyen gazdasági előnyökkel járhat a Gazprommal kötendő szponzori szerződés az FTC számára, és lehetnek-e buktatói a kontraktusnak.

A Ferencvárosi Torna Club szinte már unalmas tavaszi rutinjába, a különböző sportágakban elért bajnoki címek begyűjtésébe hozott nem várt izgalmat, hogy a Nemzeti Sportban április 19-én megjelent írás szerint egy „multinacionális nagyvállalattal” folytat szponzori tárgyalásokat a Fradi. A következő napon a Blikk már azt is tudta, hogy ez a cég nem más, mint Oroszország legnagyobb állami vállalata, a kőolaj- és gázkereskedelemmel foglalkozó, tavaly több mint 6,8 milliárd dollár veszteséget elkönyvelt Gazprom.

Egyelőre nincs pontos információ arról, hogy milyen összegű szponzorációs szerződésről van szó, valamint az sem teljesen tiszta, hogy az egész klub támogatásába szállnak be, vagy csak a labdarúgócsapatéba. A Gazprom Oroszországban nemcsak a labdarúgást – azon belül a 2018 óta folyamatosan orosz bajnok szentpétervári Zenitet –, hanem sok más szakszövetséget is támogat.

A gigacég 2022-ben még csak a nyugat-európai közvélemény amúgy is csekély szimpátiáját vesztette el rögtön azon a napon, amikor megindult Moszkva Ukrajna elleni véres háborúja. Ám azután, bár az Európai Unióban nem szerepel a cég szankciós listán, tavaly már az európai gázpiac jelentős részét is bukta. Csak Szerbiában, a Crvena zvezdánál maradt stabil a helyzete, és így érkezik most a Fradihoz új szponzornak. Hogy pontosan milyen szponzornak, azt csak találgatni tudtuk.

A 9Tv műsorában vendégünkkel, Kele János közgazdásszal, sportszakíróval beszélgettünk a Gazprom eddigi szerepvállalásairól a sportszponzorációban és az orosz államgépezetben. Műsorunkban az óhatatlanul felmerülő morális aggályok helyett arra koncentráltunk, milyen gazdasági előnyökkel járhat ez a szerződés az FTC számára, és lehetnek-e buktatói a kontraktusnak.

– sa –