Georgia továbbjutott, Magyarország kiesett

A csoportkör utolsó fordulójában az E jelű kvartettben mindkét mérkőzés döntetlenül zárult, így a sorrend nem változott, a románok az első helyen léptek tovább, az ukránok búcsúztak az Eb-től. Az F csoportban nagy meglepetésre a georgiaiak legyőzték a portugálokat, így hiába kaptak ki a csehek a törököktől, a magyar válogatott sem folytathatja szereplését.

 

Frankfurtban az első komolyabb lehetőség a románok előtt adódott, a 11. percben a kékre festett hajáról könnyen felismerhető Ratiu 13 méterről, jobbal tekert a bal sarok felé, lövését Dúbravka vetődve kiütötte. A túloldalon a 24. percben Kucka jobbról magasan ívelt középre, az üresen érkező Duda 7 méterről, kissé balról visszafejelte a bal sarokba a labdát. Nem sokkal később Ratiu 20 méteres löketét fogta a szlovák kapus. A 37. percben viszont már ő sem tehetett semmit. Ennek előzményeként Hagi tört be a 16-oson belülre jobbról, a vonalnál Hancko buktatta, a VAR megvizsgálta az esetet, és már a büntetőterületen belül akadt össze a két játékos lába, 11-es. Razvan Marin jobbal, nagy erővel a jobb felső sarokba vágta a büntetőt. Az 52. minutumban Haraslín balról, éles szögből célozta meg a jobb sarkot, Nita hárított. Elkezdett szemerkélni, majd szakadni az eső, villámlott, dörgött, a meccs azonban ment tovább. A 61. percben R. Marin 16 méteres próbálkozását Dúbravka ütötte ki a jobb sarokból, és nem sokkal később Netának lábbal kellett védenie. A víziütközetben az eredmény már nem változott (1-1).

 

Stuttgartban lendületesen kezdtek a belgák, a 7. percben Lukaku kapott remek indítást, de 7 méterről nem találta el jól a labdát, Trubin könnyedén hárított. A 33. minutumban De Bruyne 32 méteres, jobb oldali szabadrúgása az oldalhálóban landolt. A félidő zárásaként ismét ő csavart a jobb sarokra a 16-osról, Trubin vetődve megfogta a labdát. A 65. percben Lukaku 14 méterről lőtt laposan, az ukrán kapus ezt is gond nélkül védte, majd a 73.-ban Carrasco 16-os vonaláról küldött lövését ütötte ki. A 79. minutumban egy ukrán akció végén Dovbik 11 méterről, jobbról az oldalhálót találta el. A hosszabbításban Malinovszkij tört be a büntetőterületen belülre, 14 méteres középre tartó lövését hárította Casteels (0-0).

 

A számunkra legfontosabbnak vélt hamburgi cseh–török meccsen a 2. percben Provod 18 méteres lövése megpattant egy védőn, Günok bravúrral ütötte a bal kapufa mellé. Az első negyedóra végén Jurásek 25 méteres löketét védte a török hálóőr. A 20. percben megfogyatkoztak a csehek, Barak megkapta második – megérdemelt – sárga lapját is, így ő lett a torna második kiállított játékosa. A 45. minutumban ismét Günök nyerte a párharcot Jurásekkel szemben, a cseh csatár elé futva hárította a 9 méteres lövést. A II. félidő nyitányaként Yilmaz közeli fejesét Stanek bravúrral ütötte oldalra. Az 51. percben ismét ő parádézott, Yildiz 8 méteres kísérletét tolta ki a jobb sarokból, de az akció folytatásaként Calhanoglu balról, 10 méterről, jobbal kilőtte a bal alsó sarkot. A 66. percben egy nagy bedobás után a Soucek által továbbfejelt labdát az ötösön belül a Choryval ütköző Günok nem tudta megfogni, a cseh támadó közeli lövése kijött a gólvonalon álló Akaydinról, de Soucek 5 méterről a hálóba bombázott – a VAR megadta a találatot. A piros mezesek a hajrában kitámadtak a győztes gól érdekében, de ők kaptak még egyet. Yilmaz 18 méteres lövését még védte Stanek, de a 94. minutumban Tosun 13 méterről kilőtte a bal sarkot (1-2). A lefújás után egymásnak estek a játékosok, közülük Chorynak egyből piros lapot mutatott fel a romániai Kovács István játékvezető.

 

Gelsenkirchenben másfél perc után már vezetett Georgia a biztosan csoportelső Portugália ellen. Antonio Silva eladta a labdát a felezővonal tájékán, Mikautadze meglódult középen, a bal oldalon indította Kvaracheliát, aki 8 méterről ballal a bal alsó sarokba lőtt. A portugálok igyekeztek válaszolni, a 11. percben Cristiano Ronaldo 28 méteres szabadrúgását védte Mamardasvili. A piros mezesek próbálkozásai rendre célt tévesztettek, és ebben főszerepet játszott a nagyon igyekvő 39 éves csatár. A szünet után megduplázhatta volna góljai számát Kvarachelia, de 12 méterről rosszul találta el a labdát, ami így Diogo Costa kezében landolt. Az 53. percben Dalot 24 méteres lövését ütötte ki Mamardasvili, de a VAR megvizsgálta a portugál 16-oson belül, az előző akciónál történteket, és mivel Antonio Silva buktatta Locsosvilit, büntetőt rúghatott Georgia. A 11-est Mikautadze jobbal a bal alsó sarokba lőtte. A portugálok nem, a georgiaiak viszont alakítottak ki komolyabb helyzeteket, de Csakvetadze a 72., Davitasvili a 85. minutumban lőtt kevéssel fölé, illetve mellé. A 91. percben Semedo 3 méteres kapáslövését védte Mamardasvili, majd Dalot 23 méteres löketét ütötte szögletre. A 2-0 után hatalmas ünneplésbe kezdtek a piros mezesek, a meccset tv-n követő magyar játékosok és szurkolók pedig szomorkodhattak, válogatottunk nem jutott be a legjobb 16 közé.

 

A nyolcaddöntő párosítása: Svájc–Olaszország, Németország–Dánia, Anglia–Szlovákia, Spanyolország–Georgia, Franciaország–Belgium, Portugália–Szlovénia, Románia–Hollandia, Ausztria–Törökország.

 

 

– ms –

 

Fotó: MTI