Holland edzője lett a Fradinak

Több hetes bizonytalanság után csütörtökön kiderült, ki lesz a Ferencváros labdarúgócsapatának új edzője. A zöld-fehéreket ezentúl Pascal Jansen irányítja, a holland-angol kettős állampolgárságú szakember, aki tavaly elődöntőbe jutott az AZ Alkmaar együttesével a Konferencia-ligában.

 

Éppen négy hete, a balul sikerült labdarúgó Magyar Kupa-döntő másnapján jelentette be az FTC, hogy az addigi tréner, a szerb Dejan Sztankovics az orosz Szpartak Moszkvához távozott. Azóta számos név felröppent, de egyik sem „talált”, és egyre többen várták, hogy eldőljön az edzőkérdés, hiszen július közepén már Bajnokok Ligája-selejtező vár a Fradira.

Ezen a héten már minden eddiginél komolyabbnak tűntek azok a hírek, amelyek arról szóltak, hogy Pascal Jansen lehet a Ferencváros új mestere. Csütörtökön délután pedig hivatalossá is vált, hogy az 51 esztendős szakember lesz a zöld-fehérek edzője.

Jansen édesanyja angol énekesnő, édesapja holland zenész, és gyermekkorát az Amszterdam melletti Zaandamban töltötte. A helyi csapatnál kezdett futballozni, majd játszott az Alkmaarban, az Ajaxban, a Haarlemben és a Telstarban. Ám még mielőtt bemutatkozhatott volna a felnőttek között, egy súlyos térdsérülés miatt véget ért játékoskarrierje.

A sportágtól azonban nem szakadt el, a fiatalok képzésével kezdett foglalkozni, és 1993-tól öt éven át a Haarlem utánpótlásedzője volt. Ezután az Egyesült Arab Emírségekben egy-egy idényben az Al-Jazeera és az Al-Wahda nevű kluboknál segédedzőként dolgozott, majd kilenc évet töltött a holland Vitesse Arnhem, hármat pedig a Sparta Rotterdam akadémiáján. 2011-ben lett a kikötővárosi gárda másodedzője, 2013-tól a PSV Eindhovennél az utánpótlás-nevelésben tevékenykedett, az U19-es, utána az U21-as együttes trénere volt, aztán a klub akadémiáját vezette.

Pascal Jansen 2018-ban az AZ Alkmaarnál folytatta pályafutását. Másfél évig a holland élvonalban szereplő csapat másodedzőjeként dolgozott, majd 2020 decemberében vette át az együttes irányítását. A szezon végén harmadik lett a Hollandia északi részén fekvő város gárdájával, ezt egy ötödik és egy negyedik hely követte. A Konferencia-ligában 2021–22-ben a nyolcaddöntőig, 2022–23-ban az elődöntőig jutott a piros-fehérekkel, tavaly a későbbi győztes angol West Ham verte ki őket. Idén januárban azonban csak 11-esekkel tudta legyőzni saját stadionjában az Alkmaar a harmadosztályú Quick Boyst a holland kupában, és ez a tréner állásába került.

A ferencvárosi szurkolók bizakodva fogadták Jansen szerződtetését, és remélik, hogy a kötelező hazai sikerek mellett a nemzetközi porondon a Bajnokok Ligájában is vitézkedni fog a Fradi, de legalább olyan eredmények fémjelzik majd a holland szakember munkáját, mint az AZ edzőjeként.

– ms –

 

Fotó: www.facebook.com/fradi.hu