Kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság

Eljött a pillanat, amire a múlt év novembere óta vártunk: megkezdődik a 17. labdarúgó Európa-bajnokság. A németországi torna nyitómérkőzését a házigazdák játsszák ma este 9-től a skótokkal, a magyar válogatott szombaton 15 órakor Svájc ellen lép pályára.

 

Először 1960-ban rendezte meg az UEFA az Európa-bajnokságot, és 1976-ig a selejtezők után állva maradt négy együttes küzdött meg az érmekért, közülük választották ki, melyikük adhat otthont a tornának. A második Eb-n, 1964-ben, Spanyolországban a magyar csapat ott lehetett a végleszámolásnál: az elődöntőben hosszabbítás után 2:1-re kikapott a spanyoloktól, majd szintén a ráadásban 3:1-re legyőzte a dánokat, és bronzérmes lett. 1972-ben a negyedik helyen végzett válogatottunk (Szovjetunió 0-1, Belgium 1-2).

Az Eb-címért 1980 óta nyolc, 1996-tól pedig tizenhat együttes küzdött. A 2016-os kontinensviadalon már 24 gárda vehetett részt, és most is ennyien lépnek majd pályára.

Magyarország együttese 2016-ban negyvennégy év után szerepelt ismét az Európa-bajnokságon. A Dárdai Pál, majd Bernd Storck vezette csapat a selejtezőcsoportjában harmadik lett, a pótselejtezőn pedig Norvégiát felülmúlva harcolta ki a kijutást. A franciaországi tornán Ausztriát legyőzve, Izlanddal és Portugáliával döntetlent játszva csoportelsőként került a nyolcaddöntőbe, ahol az utolsó negyedóráig jól tartotta magát a belgák ellen, végül 4-0-ás vereséget szenvedett. A váratlan sikerek óriási eufóriát váltottak ki a magyar szurkolókból idehaza és a helyszínen egyaránt.

A következő Eb-re azt találta ki az UEFA, hogy különböző országokban rendezi meg a sorozatot, Budapest is kapott három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt. A koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott Európa-bajnokságra a Marco Rossi irányította magyar válogatott pótselejtezőt követően, Bulgária és Izland legyőzésével jutott ki. Csapatunk a Puskás Arénában kikapott Portugáliától 3-0-ra, majd 1-1-es döntetlent játszott Franciaországgal, aztán zárásként 2-2-re végzett Németországgal Münchenben, és csoportja negyedik helyén fejezte be a tornát.

A ma kezdődő Eb-re a selejtezőkből tavaly novemberben csoportelsőként kvalifikálta magát Rossi együttese. Az A csoportban a németekkel, a svájciakkal és a skótokkal kell megküzdenie. Válogatottunk június 15-én, szombaton 15 órakor Kölnben kezdi meg szereplését, első ellenfele Svájc lesz.

– ms –

 

Fotó: www.uefa.com