Eb: kiesett a címvédő, negyeddöntős a házigazda

A svájciak végig sokkal jobban futballoztak az ismét kilátástalanul játszó olaszok ellen, és megérdemelten győzték le két góllal a címvédő együttest. A több helyzetet kidolgozó németek szintén kétgólos különbséggel múlták felül a végig szívósan küzdő dánokat, akik kétszer is rosszul jártak a VAR-vizsgálattal.

Berlinben a svájciak ragadták magukhoz a kezdeményezést, és az első komolyabb helyzetet is ők alakították ki. A 24. percben Rodríguez balra tett passzából Aebischer kapásból indította a jó ütemben kilépő Embolót, aki egyedül vezethette kapura a labdát, 12 méterről megcélozta a bal sarkot, Donnarumma azonban nagy bravúrral kiütötte. Fél óra elteltével óriási helvét labdabirtoklási fölényt mutatott a statisztika, és a 37. minutumban meg is szerezték a vezetést a piros mezesek. Vargas a 16-os bal sarkáról jobbal tette középre a labdát a teljesen egyedül érkező Freuler elé, aki jobbal felpörgetve átvette, és mielőtt leesett volna, ballal, 8 méterről a bal alsó sarokba lőtte; a lövés érintette Mancinit, Donnarumma pedig csak belerúgni tudott, védeni nem (a képen). A hosszabbításban a 16-os jobb sarkától lőtte kapura a szabadrúgást ballal Rieder, az olasz hálóőr nagyot vetődve, a bal kapufa közreműködésével szögletre ütötte.

A második félidőben a 28. másodpercnél járt az óra, amikor növelte előnyét Svájc. Egy újabb szép adogatás végén szabadon érkezett a 16-oson belülre a bal oldalon Vargas, átvette a labdát, és jobbal, 15 méterről mesterien csavart a bal felső sarokba. Az 52. percben Fagioli a svájci térfél közepéről emelt a büntetőterületen belülre, a Chiesa elől menteni akaró Schär 12 méterről szögletre akarta fejelni a labdát, amely a kővé dermedt Sommer mellett a bal kapufáról vágódott vissza. A 74. minutumban Cristante 35 m-ről ívelt előre, Zaccagni Scamaccához csúsztatott, aki két és fél méterről a jobb kapufát találta el – lesről. A svájciak magabiztosan tartották az eredményt az ötlettelenül focizgató olaszokkal szemben (2-0).

Dortmundban az Eb házigazdái vehemensen kezdték a mérkőzést. A 4. percben egy szögletet Schlotterbeck fejelt 4 méterről a hálóba, de már előtte szabálytalanság történt. Nem sokkal később Kimmich 25 m-es bombáját tolta a kapu fölé Schmeichel, majd Kross szögletét követően Schlotterbeck fejesét ütötte ki ujjheggyel. A 10. percben Rüdiger hosszú indítására Havertz indult be, és ballal, kapásból 11 m-ről a bal sarok felé lőtt, Schmeichel ezt is az alapvonalon túlra ütötte. Húsz perc elteltével éledeztek a dánok, ám kísérleteik vagy elkerülték a kaput, vagy elakadtak a blokkoló németekben. Elkezdett esni, majd szakadni az eső, a 35. percben az angol Oliver játékvezető a villámlások és a lehulló jégdarabok miatt félbeszakította a meccset. Huszonöt perc kényszerpihenő után folytatódott az összecsapás, egy 7 méteres Havertz-fejessel, amit az északiak hálóőre védett. A hajrában Höjlund kétszer is nagy helyzetbe került, de előbb 8 méterről az oldalhálóba, majd 13 méterről a kifutó Neuer kapusba lőtt.

Az újabb – immár „rendes” – szünetet követően a 48. percben a kapu előtti kavarodásnál Andersen a lecsorgó labdát ballal, 7 méterről a jobb sarokba vágta, de a videózás során kiderült, előtte Delaney cipőjének orra – 2-3 cm-rel – előrébb volt, mint a védőé, így les miatt ez sem lett gól. A döntés utáni első támadásnál, az 51. minutumban Raum balról adott középre, a labda felpattant a (vétlen) Andersen jobb kezén, a VAR kihívta Olivert, aki megnézte a történteket, és büntetőt ítélt. A 11-est Havertz hajszálpontosan helyezte a bal sarokba. Az 59. percben a gólszerző duplázhatott volna, de ziccerben, 10 méterről kevéssel a kivetődő Schmeichel felett a bal kapufa mellé emelt. A túloldalon a 66. percben Höjbjerg ugratta ki Höjlundot, 12 méteres lökete Neuerről pattant ki. A 68.-ban lényegében eldőlt a mérkőzés: Schlottenberg hosszú indításával Musiala lódult meg a bal szélen, betört a 16-oson belülre, és a kiinduló Schmeichel mellett 12 méterről, jobbal a bal sarokba lőtt. A hosszabbítás végén Havertz nagy helyzetből, 11 m-ről ballal célozta meg a bal sarkot, a dán kapus lábbal mentett (3-0).

– ms –

Fotó: http://fotobank.mti.hu