Eb: másodszor buktak a hosszabbításban a horvátok

Akárcsak az albánokkal vívott mérkőzésen, az olaszok ellen is a hosszabbítás utolsó percében kapott gólt a horvát válogatott, és így a csillagok szerencsés együttállása kellene ahhoz, hogy továbbjusson a B csoportból. A másik találkozón Spanyolország legyőzte Albániát, így százszázalékos teljesítménnyel került a nyolcaddöntőbe.

A horvátok győzelmi kényszerben léptek pályára Lipcsében, és az első gólszerzési kísérlet Sučić nevéhez fűződött, aki az 5. percben 27 méterről, ballal célozta meg a jobb felső sarkot, Donnarumma a levegőben úszva ütötte szögletre. Az olaszok a 27. percben álltak közel a gólhoz, Barella a 16-os vonaláról ívelt az ötös bal sarka felé, teljesen egyedül érkezett Bastoni, erős fejesét Livaković bravúrral tolta ki a jobb felső sarokból. A szünet után az 52. minutumban Kramarić a tizenhatoson belülről emelt középre, a labda Frattesi bal kezéről pattant tovább, a játékvezető a VAR-felvételek megnézését követően tizenegyest ítélt. A büntetőt Modrić laposan lőtte a bal sarok felé, de Donnarumma gyors vetődéssel kiütötte. Harminckét másodperccel később mégis örülhetett a veterán horvát játékos: Sučić 30 méterről ívelt az ötös felé, a berobbanó Budimir Darmian mellől jobbal kapura tette, Donnarumma reflexmozdulattal ezt is védte, a labda azonban balra gurult, Modrić rástartolt, és négy méterről, ballal a jobb felső sarokba vágta (a képen). Ezzel ő lett az Eb-k eddigi legidősebb gólszerzője: 38 évesen és 289 naposan talált a kapuba. Nekiveselkedtek az itáliaiak, ám a nagy nyomás nem hozott kapura igazán veszélyes akciókat. A holland bíró 8 percet hosszabbított, és az utolsó közepén összejött, ami addig nem: Calafiori tört előre, a 16-oshoz közeledve balra passzolt a hajrában csereként beállt, üresen érkező Zaccagnihoz, aki 15 méterről, jobbal mesterien csavart a bal felső sarokba (1-1). Ezzel Olaszország továbbjutott, a horvátok pedig szurkolhatnak, hogy a többi csoportban nekik kedvező eredmények szülessenek.

Düsseldorfban De la Fuente spanyol szövetségi kapitány alaposan felforgatta csapatát, az olaszok elleni kezdő 11-ből csak Laporte maradt meg. Az első helyzetet a hispánok dolgozták ki, a 11. percben Jesús Navas elfutott a jobb szélen, beadását Merino 11 méterről fejelte kapura, Strakosha vetődve védett. Két minutummal később Olmo az albán térfél közepéről ugratta ki a Mitaj mögött kilépő Ferran Torrest, aki 13 méterről, ballal laposan úgy lőtt a hálóba, hogy a labda a jobb kapufáról pattant be. Nem sokkal a szünet előtt Grimaldo bal oldali beadását Ferran Torres 8 méterről alig fejelte a léc fölé. A 45. percben Asllani 22 méterről tüzelt a bal sarok felé, Raya hatalmas bravúrral hárította. A fordulást követően rögtön Grimaldo balról érkező beadását Joselu kapásból, hét méterről a jobb felső sarok mellé vágta. Spanyol fölény jegyében telte az idő, majd a 64. minutumban egy gyorsan elvégzett albán szabadrúgás után Broja 13 méterről, jobbal lőtt, Raya ezt is kiszedte a bal felsőből. A 92. percben Asllani jobb oldali beadását követően a lecsorgó labdát ismét Broja tette kapura 8 méterről, Raya ezúttal repülve kapta el a jobb sarok felé tartó löketet (1-0).

Fotó: http://fotobank.mti.hu