Nagy Béla, a Fradi krónikásának emlékezete

Ma lenne nyolcvanéves Nagy Béla, az egyik legnagyobb magyar sporttörténész, aki életét a Ferencvárosi TC múltja megismerésének és közkinccsé tételének szentelte.

Neve már az ezredfordulón is fogalom volt, hiszen nélküle a legnépszerűbb magyar sportegyesület történelméről jóval kevesebbet tudnánk. Gyerekkorától gyűjtött mindent, ami szeretett klubjához kötődött, legyen az fotó, mez, labda vagy serleg. Pincérként dolgozott, többek között a Mátyás-pincében, ahol a hatvanas évek végén, egy rendezvényen találkozott a Ferencváros akkori játékosaival, vezetőivel. Ez számára – és minden sportkedvelőnek is – meghatározó eseménynek bizonyult, mert ezt követően került a Fradihoz, ahol kedvére kutathatott a klubnál évtizedek alatt összegyűlt iratok és tárgyi emlékek között. 

Úgy vélte, akkor van igazán értelme annak, amit csinál, ha a megszerzett információkat, történeteket, képeket mások is megismerhetik, így munkássága újságcikkekben, könyvekben öltött testet. Az FTC Napló című sorozata a kezdetektől mutatta be a zöld-fehérek történelmét, és számos tematikus, pl. a nagy sikerekhez kapcsolódó kötetet is készített. Fájdalmasan korán, 2006 márciusában bekövetkezett haláláig összesen 106 könyve jelent meg. Szerkesztette az idők folyamán többféle néven a szurkolók elé kerülő meccsnapi vagy időszaki kiadványt, amit a legtöbben Fradi Újságként ismertek.

A hetvenes évek elején átadott régi klubházban a dolgozószobája igazi minimúzeum volt, mindenkinek örömmel mutatta meg kutatásai legfrissebb eredményeit. 1985 decemberében, a labdarúgó-szakosztály alapításának 85. évfordulójára hivatalosan is megalapította a Fradi Futballmúzeumot, ezt 1986-tól a stadion 2013-as lebontásáig látogathatták a Ferencváros története iránt érdeklődők.

Szellemisége tovább él, emlékét sokan őrzik, köztük a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület, amelyet barátja, a számos könyvét kiadó Takács Tibor hozott létre, és megjelentette a magát a Fradi krónikásának nevező sporttörténész nyomdakészen fennmaradt 107., az 1965-ös VVK-győzelemről szóló kötetét. A klubban többen is részt vettek a múzeum fejlesztésében, amelyet 2013 óta Tobak Csaba vezet; ő nagy elődjéhez hasonlóan már gyerekként gyűjtött mindenfélét, ami az FTC-vel kapcsolatos. Az idén tízéves új stadionban kialakított Fradi Múzeumban rengeteg olyan tárgy és fotó látható, amelyet egykor Nagy Bélának köszönhetően ismert meg a világ.

M. S.