Szenzációs győzelemmel megnyerte a BL-t a Fradi vízilabdacsapata

Nagyszerű játékkal 12-11-re legyőzte a vízilabda Bajnokok Ligája döntőjében a Ferencváros a legutóbbi három sorozatot megnyerő olasz Pro Reccót, és 2019 után másodszor hódította el a BL-trófeát.

A vízilabda Real Madridja – így emlegetik az utóbbi időben az olasz Pro Recco együttesét, amely eddig tizenegyszer végzett az első helyen a Bajnokok Ligájában. 2021 óta minden fináléban a liguriai gárda nyert, három éve éppen a Fradit verte meg.

A máltai aranymeccsen egy kivédekezett emberhátrány után a Fradi fórjából Vígvári Vendel lőtt a hálóba, majd két újabb olasz előnyt követően a Pro Recco vezetett – mint később kiderült, ekkor utoljára. A negyed végéig nem esett gól, ekkor viszont egy kettős előnyt Di Somma értékesített.

A második játékrész második percében Dusan Mandics akcióból lőtt a hálóba, a túloldalon hasonló helyzetből egyenlített az ellenfél. A zöld sapkában játszó ferencvárosiak Jansik Szilárd révén fórból találtak a kapuba, az olaszok szintén emberelőnyből egalizálták az állást – utolsó alkalommal állt döntetlen az eredményjelzőn. A negyed hetedik minutumában Jansik szépségdíjas ejtéssel csapta be a Pro Recco világklasszis kapusát, és 5-4-re módosította az állást, majd a támadás közben beállt Mandics kettőre növelte a különbséget.

A térfélcserét követően előbb az olaszok, majd a zöld-fehérek lőttek előnyből gólt, utóbbit Sztilianosz Argiropulosz. Huszonhárom másodperccel később a kontrafault után megúszó Nagy Ádámot ötméterest érően állították meg, a büntetőt Varga Dénes pattintotta a bal sarokba – 8-5! Bő két perc múlva azonban két emberelőnyös találattal ismét egyre jött fel a Pro Recco. A negyed végén az FTC görög légiósa lőtt a hálóba, újfent fórból.

A záró negyedben kivédekezett egy kettős hátrányt a Fradi, aztán ötméteresből 9-8-ra módosította az eredményt az olasz gárda. Nem egészen négy és fél perc volt hátra, amikor akciógólt szereztek a reccóiak – aztán mégsem változott az állás. Videózás után törölték a találatot, és ütésért végleges kiállítást kapott a fehér-sárga sapkások magyar légiósa, Zalánki Gergő. Mandics bevágta az ezért megítélt büntetőt, ám ezt hasonló káosz követte, mint amit az elődöntőben láthattunk a négyperces emberelőny alatt. Sorra állították ki az FTC játékosait, hol két, hol három(!) fradistának is el kellett hagynia a játékteret. Szerencsére az olasz gólok után előbb Varga Dániel távolról, majd Mandics közelről zörgette meg a hálót. A hajrában Vogel Soma védett nagyot, majd az egész négyes döntő során remeklő Mandics (5-5 gólt lőtt) 7,8 másodperccel a végső dudaszó előtt, emberhátrányban blokkolt egy közeli lövést, így a Fradi 12-11-re megnyerte a finálét!

A magyar csapatok közül hatodikként lett BL-győztes 2019-ben a Ferencváros, és a hetvenes-nyolcvanas években nyerő OSC és Vasas után harmadikként duplázott. Az együttes szakmai vezetője, Nyéki Balázs vezetőedző régóta dolgozik a Ferencvárosnál, több sikert ért el az utánpótláscsapatokkal. Másodedzőként részese volt az utóbbi évek zöld-fehér sikereinek, és Varga Zsolt távozását követően tavaly nyáron lett a bajnok trénere.

– ms –

 

Fotó: www.fradi.hu