Szerencsés és bombagólok napja

Története során először játszott Európa-bajnoki mérkőzést és helyt állt a törökök ellen Georgia, míg a tornagyőzelemre is esélyesnek tartott portugálok két szerencsés góllal, a másodikat a hosszabbításban szerezve verték meg a cseheket az Eb első fordulójának utolsó napján.

 

A 2024-es tornára sikeres pótselejtező révén kijutott Georgia első alkalommal szerepel Európa-bajnokságon. A törökök elleni kezdőcsapatban helyet kapott a Ferencvárossal korábban négy magyar bajnoki címet nyert Lasa Dvali is. Ahogy az várható volt, török fölénnyel kezdődött a dortmundi meccs, és a 11. percben Ayhan 19 méteres lövése a jobb kapufán csattant. A 20. percben egy bal oldali beadást Dvali fejelt ki, épp a 16-os vonalánál álló Müldür elé, aki kapásból, jobbal hatalmas gólt ragasztott a bal felső sarokba. Egy török lesgól után éledezni látszott a georgiai együttes, és a 32. percben megszületett a kaukázusiak történelmi első Eb-találata: egy jobb oldali akció végén Mikautadze hét méterről a bal alsó sarokba lőtt. Bár a folytatásban is a törököknél volt többet a labda, a 65. minutumban kissé váratlanul kerültek ismét előnybe. Arda Güler jobbról húzott középre, majd 23 méterről, ballal óriási bombát zúdított a georgiai kapu jobb felső sarkába; a Real Madrid 19 éves játékosa a legfiatalabb labdarúgó, aki első Eb-mérkőzésen a kapuba talált. Pár perc múlva a felső léc mentette meg a törököket, Kocsorasvili lövése onnan vágódott le. A hosszabbításban előbb két georgiai helyzet maradt ki – Kvarachelia beadása a bal kapufáról jött ki –, majd egy szögletnél előrement a kapus is, de a kipattanó labdát elvesztette Altunashvili, így Aktürkoglu végigszáguldott a pályán, és húsz méterről az üres kapuba lőtt (3-1).

Lipcsében Cristiano Ronaldo hatodik Európa-bajnokságán lépett pályára a portugál csapatban, ezzel ő lett az abszolút csúcstartó. Az első félidőben aztán a mezőnyfölény ellenére sem ő, sem társai nem tudtak komoly helyzetet kidolgozni, a csehek egy-egy ellentámadással próbálkoztak. A 62. percben Coufal szelídített meg egy kipattanó labdát, visszapasszolta Provodhoz, aki 19 m-ről, jobbal, nagy erővel a bal sarokba csavart (a képen). Nyolc minutummal később szintén a semmiből szerzett gólt Portugália. Vitinha beadását Nuno Mendes az ötös bal sarkáról középre fejelte, a kivetődő Stranek Hranác lábára ütötte a labdát, onnan pedig két méterről a jobb sarokba pattant. A 87. minutumban Diogo Jota találatát les előzte meg, majd a 92.-ben Neto balról érkező beadása Hranácról a nem sokkal korábban beállt Francisco Conceicao elé csorgott, aki három méterről a jobb sarokba lőtt (2-1).

– ms –

 

Fotó: MTI