Sztankovics távozott a Fraditól

Az elveszített kupadöntő után a Ferencváros labdarúgóinak edzője, Dejan Sztankovics közölte a klub vezetésével, hogy elfogadta egy másik csapat ajánlatát. A szerb tréner az orosz Szpartak Moszkvánál folytatja.

Tavaly nyáron, amikor a Fradi csúfos hazai vereséggel kiesett a Bajnokok Ligájából, Sztanyiszlav Csercseszov helyét Máté Csaba vette át megbízott (ideiglenes) vezetőedzőként. A klubnál 2012 óta dolgozó szakemberrel négy bajnoki meccsen három győzelem és egy vereség volt a mérleg (18 szerzett találattal), az Európa Konferencialigában pedig mind a hat mérkőzését megnyerte az FTC, 21-2-es gólkülönbséggel. Látványos, gólgazdag futballt játszott a csapat, a szurkolók szerették a gárdát és a trénert is.

A Ferencváros vezetői mégsem szavaztak neki hosszú távra bizalmat, Kubatov Gábor elnök szerint a Fradinak „magas polcos” edzőre van szüksége, aki miatt szívesen jönnek a játékosok az Üllői útra. A választás az egykori kiváló szerb labdarúgóra, Dejan Sztankovicsra esett, aki vezetőedzőként a belgrádi Crvena zvezdával három bajnoki címet és két kupagyőzelmet ért el, az olasz Sampdoriával viszont a Serie A-ban utolsó lett, rendkívül gyenge eredménysorral.

Sztankovics a genovai munka után érkezett a Ferencvároshoz. Eleinte még látszott a Máté-féle lendület az együttesen, aztán az idő múlásával egyre inkább jórészt az egyéni képességeknek köszönhetően hozta a meccsek többségét a Fradi. Ősszel erős kerettel sikerült veretlenül továbblépni az EKL-csoportból a későbbi döntős olasz Fiorentina mögött, a februári nyolcaddöntőben aztán a – szintén fináléig jutó – görög Olympiakosszal nem tudott mit kezdeni a zöld-fehér gárda. A bajnokságban közben akadtak gondok, bár lehetett sejteni, hogy a Paks nem bírja majd a versenyfutást. Zsinórban tizenöt mérkőzést hozott le az NB I-ben az FTC vereség nélkül, és a 29. fordulót követően már ünnepelhette az újabb bajnoki címet.

Ennek dacára a drukkerek közül egyre többen szóvá tették, hogy nem igazán látni, mit szeretne játszani a csapat. A diósgyőri zakót követően a kupa megnyerésében bizakodtak, ám a helyzetek kimaradtak a Paks ellen, majd előjöttek a játékkal kapcsolatban felvetett problémák. A hosszabbításban a tolnaiak kétszer is betaláltak, így elmaradt a várt ünneplés.

Másnap aztán kiderült, hogy az elvesztett finálé után Sztankovics bejelentette az FTC vezetésének, hogy elfogadta egy másik klub ajánlatát. Délutánra pedig az is nyilvánosságra került, hogy új csapata a Szpartak Moszkva, és az Újpest elleni évadzárón már a másodedző, Leandro irányítja majd a zöld-fehéreket.

S hogy ki lesz a Fradi új trénere? A közvélemény még nem tudja, de szinte biztosra vehető, hogy nem a sokak által visszakívánt Máté Csaba.

– ms –

Fotó: fradi.hu