Ünnep helyett bosszankodás

Huszonötödik Magyar Kupa-győzelmére készült a Ferencváros labdarúgócsapata a 2024-es döntőben, de a serleget végül az első MK-sikerének örülő Paks játékosai emelhették magasba – megérdemelten.

 

Két évvel ezelőtt szintén a Paksi FC ellen játszotta a kupafinálét a Fradi, akkor 39 ezer néző előtt 3-0-ra megnyerte a mérkőzést. Most több mint ötvenezren foglaltak helyet a Puskás Ferenc Stadion lelátóin, és túlnyomó többségükben az FTC 25. kupaelsőségéért szurkoltak. Sokakat meglepett, hogy a szezon egyik legjobbja, Makreckis és a pálya minden területén feltűnő Zachariassen csak a kispadra ülhetett le.

Az első negyedórában több lehetősége volt az aranyszínű mezben futballozó Ferencvárosnak, ám utána a lelkesen harcoló tolnaiak is próbálkoztak. Félóra elteltével egy szöglet után a bal karja segítségével tette maga elé a labdát a Paks csapatkapitánya, a videóbíró jelzett a játékvezetőnek, aki így visszanézte a szituációt, és büntetőt ítélt. A tizenegyest Varga Barnabás lőtte a bal sarok felé, az addig is jól védő Szappanos azonban kiütötte a labdát; a Fradi 19-ese három hete, a Nyíregyháza elleni elődöntőben is elhibázott egy büntetőt. Néhány perccel később a Traorét lerántó Vécseinek villant a piros lap, így emberelőnybe került az FTC.

Ennek azonban semmi eredménye nem lett. A ferencvárosiak – ahogy azt jó ideje megszokhattuk – a jobb egyéni képességeiket igyekeztek kiaknázni, különösebb elképzelést nem lehetett látni a játékukban. A nagyot küzdő paksiak pedig az idő múlásával egyre nagyobb önbizalommal akadályozták meg, hogy a Fradi gólt szerezzen. A cserék sem hoztak változást, ráadásul negyedórával a vége előtt a Bödét lerántó Abena megkapta második sárga lapját, és így a pirosat is, 46. ferencvárosi mérkőzésén a negyediket. Jöhetett a hosszabbítás.

Az első említésre méltó esemény a paksi vezető gól volt. A 98. percben balról beívelt szögletnél nagy helyezkedési hibákat követtek az FTC játékosai, Varga Ádám sem mozdult ki a kapujából, így a decemberi bajnokin hasonló helyzetből, három méterről a hálóba fejelő Papp Kristóf most is betalált. Erőlködött a bajnok, de nem bírt a tolnaiakkal, sőt! A 122. percben egy szögletnél előrement Varga Ádám, a labdát kifejelte Böde, majd felívelték az előző percben beállt Haraszti felé, aki lefutotta Lonciart, és a 16-osról az üres kapuba lőtt.

A lefújás után a paksiak vehették fel az ilyenkor hagyományosan előre elkészített kupagyőztes mezt. A fehér trikókon zölddel ez állt: Paksi FC – A magyar csapat.

Az m4 kamerája előtt Dejan Sztankovics vezetőedző ezúttal nem magyarázta meg a történteket, magára vállalta a felelősséget. Kubatov Gábor klubelnök pedig többek között azt mondta: „Nagyon sok meccs van bennünk, de ezek mind kifogások, egy fradistának ki kell mennie a pályára, és meg kell nyernie a meccset.”

Ami pedig a szurkolókat illeti, egy évet biztos várniuk kell a 25. Magyar Kupa-győzelemre.

– ms –

 

Fotó: www.fradi.hu