Varga Dumi visszavonul

 

A mai magyar vízilabdázás legnagyobb klasszisa, a Ferencváros csapatkapitánya, a 37 éves Varga Dénes az idén befejezi játékos-pályafutását. A Fradi színeiben a BL-döntőben játszott utoljára, és Párizsban még vízbe száll második olimpiai aranyáért.

 

Varga Dénes, vagy ahogy a sportágban mindenki ismeri, Dumi, a Bajnokok Ligája 2024-es, június 5. és 7. között rendezett négyes döntőjében a Novi Beograd elleni mérkőzésen az ötméteres párbajban bevágta az elsőt, a Pro Reccóval vívott fináléban pedig belőtt egy büntetőt a harmadik negyedben, majd a negyedik közepén akcióból talált az olaszok kapujába – ez a gól volt az utolsó, amit az FTC pólósaként szerzett.

Négy nappal a nagy siker után a Ferencváros bejelentette, hogy Dumi a klub vezetőségével egyeztetve úgy döntött, visszavonul. Az ötkarikás játékokon azonban még játszani fog a magyar válogatottban, szeretné kétszeres olimpiai bajnokként befejezni a vízilabdázást.

Tehetségére már hamar felfigyeltek, már tizenhét évesen bekerült a felnőtt válogatott keretébe. 2007-ben lett először magyar bajnok a Vasassal (aztán még háromszor), a junior vb-győztes csapat tagjaként a torna legjobbjának választották. A következő évben olimpiai bajnoki, 2013-ban világbajnoki címet szerzett a magyar együttessel. Egy esztendővel később hazatért Rijekából, és a Szolnokkal háromszor nyert bajnokságot, egyszer pedig Bajnokok Ligáját. 2017-ben igazolt a Ferencvároshoz, a zöld-fehéreket ötször vezette az OB I élére; összesen 12-szeres magyar bajnok. 2019-ben és az idén Bajnokok Ligája-győztes lett Dumival az FTC. A válogatott 2020-ban Európa-, 2023-ban világbajnoki aranyat szerzett Varga Dénesnek is köszönhetően. Számos sport- és egyéb kitüntetést kapott, legutóbb három éve a Magyar Érdemrend középkeresztjét.

Dumi tehát visszavonul, de marad a klubnál. Az új szezonban viszont máshol játszik majd Damonte és Merkulov. Két év után visszatér Athénből, az Olympiakosztól a Népligetbe a kétszeres világbajnok, a Fradival 2019-ben BL-t nyert Vámos Márton, valamint Marseille-ből a Ferencvárossal hat esztendeje magyar bajnok Manhercz Krisztián. Érkezik még az FTC-hez a világ- és Európa-bajnok spanyol center, Miguel de Toro is.

 

– ms –

 

Fotó: championsleague.len.eu