Vereséggel rajtolt válogatottunk az Eb-n

Megkezdődött a 17. labdarúgó Európa-bajnokság Németországban. A nyitányon a házigazdák 5-1-re lelépték a skótokat, a magyar csapat pedig 3-1-re kikapott a mérkőzés nagy részében jobban futballozó svájciaktól, gólunkat a Ferencváros csatára, Varga Barnabás szerezte.

Ahogy az lenni szokott, az Eb első meccsét – az A csoportban – ezúttal is a tornának otthont adó ország válogatottja játszotta. A németek nem bíztak semmit a véletlenre, és a 10. percben a 21 éves Florian Wirtz lövésével megszerezték a vezetést. A 19. minutumban Musiala növelte az előnyt, aztán a félidő végén egy videózást követően megítélt tizenegyesből – a vétkes svájci piros lapot kapott – Havertz is betalált. A második játékrészben sem változott a játék képe, de csak a 69. percben született meg a negyedik német gól, a csereként beállt Füllkrug pókhálózta le a bal felső sarkot. A hajrában a hazai kapu előtt Rüdigert fejen találta a labda, onnan pedig a léc alá pattant, majd az öngól után a hosszabbításban Can egy átlövéssel állította be az 5-1-es végeredményt.

Szombaton a Magyarország–Svájc összecsapással indult a nap, a mieinknél a kezdőben kapott helyett a ferencvárosi Varga Barnabás. Veszélyesebben kezdtek a helvétek, és a 12. percben – kihasználva a magyar védelem elhibázott lesre állítását és szellősségét – a kiugró Duah lőtt Orbán mellől a jobb sarokba. Nem sokkal később Kerkez rossz passzát Szalai nem érte el, a mellette elszáguldó Vargas tüzelt, de Gulácsi bravúrral hárított. Több ígéretes akciót vezettek a piros mezesek, sokszor kellett menteniük hátul a magyaroknak. A 37. percben Szoboszlai szabadrúgását Orbán gyengén fejelte kapura, éppen a svájci portás, Sommer elé – lesgyanús helyzetből. A 45. percben Szalai rossz átadása után Nagy Ádámot szerelték a 16-oson belül, majd néhány passzt követően az addig is remekül játszó Aebischerhez került a labda, aki egy mozdulattal könnyedén becsapta Fiolát, és 22 méterről hajszálpontosan csavart a bal alsó sarokba.

A második félidő nagy svájci lehetőséggel indult, Duah 10 méteres lövését Gulácsi védte. Negyedóra elteltével csökkent a helvétek fölénye, talán már elhitték, hogy megvan a győzelem. Ezt kihasználva végre néhány szép magyar támadás is futott a pályán. Varga Barnabás ajtó-ablak helyzetben még melléfejelte Sallai beadását, de a 68. percben Szoboszlai beívelését előrevetődte, az ötösön belülről csúsztatta a bal sarokba (a képen). A gól további lendületet adott válogatottunknak, ám a beadásokat sorra hárították a helvétek, sőt a 89. minutumban ismét Gulácsinak kellett nagyot védenie, egy szöglet után Xhaka fejesét szedte ki a bal sarokból. A hosszabbítás elején Fiola adta el a labdát, Rieder még Gulácsit is kicselezte, ám kisodródott, és Dárdai M. menteni tudott. A 93. percben Sommer hosszú kirúgását Orbán a magasba fejelte, Embolo rácsapott, mellel levette, és 12 méterről, Gulácsi felett a kapu jobb oldalába emelte.

A magyar válogatott legközelebb 21-én, szerdán 18 órakor lép pályára, Stuttgartban a németekkel játszik.

A B csoportban a spanyolok az első félidőben jobban gazdálkodtak a helyzeteikkel a horvátok ellen, így egy sokgólos döntetlen helyett 3-0-s ibériai előnyt mutatott az eredményjelző. A folytatásban sem tudtak szépíteni déli szomszédaink, még egy tizenegyest is kihagytak, és a középre gurítás után hiába lőtték be a kapufáról kipattanó labdát, már a lövés előtt a 16-oson belülre lépett a gólpasszt adó játékos, így a találatot a videóbíró érvénytelenítette. A másik meccsen az albánok minden idők leggyorsabb Eb-gólját lőtték, egy rosszul elvégzett olasz bedobás után a 23. másodpercben közelről bombázott a bal felső sarokba szemfüles támadójuk. Az itáliaiak negyedóra alatt fordítottak, és utána már nem változott az állás (2-1).

ms –

Fotó: http://fotobank.mti.hu