Magyarországi nemzetiségi színházak sorakozója a Nemzetiben

Idén június 1. és 9. között a Ferencvárosban található Nemzeti Színház falai között rendezik meg a magyarországi nemzetiségi színházak seregszemléjét, a Jelen/Lét Fesztivált.

„A világesemények tükrében talán minden eddiginél fontosabb, hogy ezen társulatok újra együtt legyenek és megmutatkozhassanak a nagyközönség és a szakma előtt” – írja a színház hivatalos sajtóközleménye. (Hogy mik azok a világesemények, azt nem fejti ki bővebben a szerző, ahogy a hazai eseményekre és tükrökre sem tér ki. Persze ez nem meglepő, hiszen a magyarországi magyar színházak társulatinak az együttléte nem annyira fontos a számára, mint az orosz színházi rendezők munkáinak bemutatása a nemzet színházi palotájában, amely Ferencváros építészeti kultúráját gazdagítja. a szerk.)

A 13 hazai nemzetiség előadóművészeit idén hetedik alkalommal hívták meg a Nemzetibe, hogy bemutassák legfrissebb alkotásaikat. A Magyarországi Szerb Színház szervezésében, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség és természetesen a Magyar Teátrumi Társaság szakmai támogatásával megvalósuló fesztiválon idén összesen húsz hazai és két határon túli produkciót láthatnak az érdeklődők – nagyrészt nemzetiségi nyelven, legtöbbször magyar felirattal. Az előadások mellett workshopok és színészportrék, alkotói estek is színesítik a színházi együttlét víziójának palettáját.

Az idei esztendőben először vesz részt az eseményen a Magyarországi Ukrán Nemzetiségi Színház. Velük indul a Jelen/Lét fesztivál programja június 1-én szombaton este. Vitalij Kirejko Az erdő dala című fantáziaoperáját adják elő, amely jelentős mű az ukrán zenetörténetben. A Leszja Ukrajinka drámája nyomán született opera a szerelem győzelmét, a jóságot és a boldogságért vállalt áldozatkészséget énekli meg.

Ugyanezen a napon 19.30-tól a Kaszás Attila teremben az Antigoné című rock musical látható a Romano Teatro előadásában.

A Jelen/Lét fesztivál programja itt található.

– sis –

Fotó: Nemzeti Színház