Mozdulatművészeti szellemidézés a Trafóban

Börcsök Boglárka táncművész húsz éve nem él Magyarországon és előadóként sem gyakran tér vissza. Most a Korszellem idézés című performanszával érkezett a Trafóba, amely feleleveníti E. Kovács Éva, Preisich Irén és Roboz Ágnes mozdulatművészek életművét, illetve tiszteleg az ötvenes években tulajdonképpen betiltott műfaj előtt, miközben reflektál a mai magyar kultúrpolitikára is.

Nem is csak fejet hajt, de kreatívan, innovatív módon idézi meg a korszellemet az előadás. Börcsök 2015-ben kezdett el interjúkat készíteni a mozdulatművésznőkkel. Célja volt, hogy a különböző életútakat dokumentálja, hiszen a három nő akkor már 90 és 101 év kor között járt. Leginkább a kíváncsiság inspirálta, hiszen a mozdulatművészet a múlt század elején igen radikális műfajnak számított, így művelőik ritka felvilágosultak lehettek. A munka első fázisa a kutatás volt. Aztán mégis a film mellett döntött, úgyhogy összehozott egy csapatot, akikkel tényleg az utolsó pillanatokban sikerült filmre venni ezeket a figyelemre méltó a nőket.

Jelenetek a filmből. fotó: Andreas Bolm

A mozdulat művészete című dokumentumfilm 2020-ban készült el, amit a performer Andreas Bolm filmrendezővel közösen készített és amelyet a magyar közönség a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon láthatott először 2021-ben, online. A bemutatót egyik interjúalany sem érte meg.

Börcsök, miközben interjúkat készített arról, hogyan érintette ezeket a nőket a művészetük betiltása az 50-es évek Magyarországán, megpróbálta utánozni, megtanulni a mozdulataikat, mintha testbe íródott közös emlékeket idézne fel. Eközben merült fel benne a projekt harmadik fázisának az ötlete, egy performansz arról, hogyan adják át a generációk egymásnak a tudást a testen keresztül, illetve hol vannak a töréspontok.

Ebből a munkából lett a Figuring Age / Korszellemidézés című performansz, avagy a projekt harmadik része, amellyel három éve turnézik az alkotó. A performansz Magyarországon először lesz látható április 20-án és 21-én, összesen négy alkalommal a Trafóban.

Az előadás egy performance és video-installáció, ahol a nézők egy különös térben találkozhatnak Évával, Irénnel és Ágnessel. Egyfajta látogatás, ahogy annak idején a ma már Berlinben élő alkotó is meglátogatta őket a budapesti lakásukban, amikor dolgozni kezdett velük. A nézők az idős nőkkel és vele egyszerre találkozhatnak, miközben talán önmagukkal is.

Korszellem előadás B9rcsök Boglárka

Börcsök Boglárka a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatán végzett, majd 18 évesen elhagyta az országot. 2006-tól Ausztriában tanult, Linzben a Táncegyetemen, majd a brüsszeli P.A.R.T.S.-ban és azóta is külföldön él, jelenleg Berlinben.  Sokáig dolgozott együtt Salamon Eszter magyar koreográfussal, aki szintén külföldön él, vele közösen 2015-ben fel is lépett a Tarfó színpadán.

-sis-