Rangsorversenyben a Corvinus

Mit, hol, kikkel együtt dolgozva kutatnak leginkább egy egyetem munkatársai? A Corvinus Rankless nevű új online felülete látványosan összegzi a világ felsőoktatásának kutatási teljesítményét, kapcsolódási pontjait. Szűrhetünk földrajzi, tudományterületi szempontokra, de szakmai folyóiratokra is.

A hagyományos rangsoroknál árnyaltabban mutatja be az egyetemek tudományos eredményességét az az úttörő adatvizualizációs eszköz, amelyet május 29-én prezentált a Budapesti Corvinus Egyetem Kollektív Tanulás Központ (CCL) kutatócsoportja. A nyilvánosan és ingyenesen használható online felület, a Rankless.org interaktív módon illusztrálja több ezer egyetem tudományos tevékenységét. A fejlesztés az OpenAlex, egy több mint 200 millió művet tartalmazó nyílt bibliográfiai adatkészlet adatait használja.

A Corvinusszal kapcsolatban például látható, hogy kutatóik 2019 óta több mint 700 publikációt írtak, és más szerzők mintegy négyezerszer idézték tanulmányaikat. Ha leszűrjük az egyetem teljesítményét tudományterület szerint, látszik, hogy a Corvinus leginkább az üzlet, menedzsment és számvitel kutatásában jár elöl. Ezen a téren a Rankless 339 corvinusos tudományos írást jelez, és azt is mutatja, hogy az összes corvinusos hivatkozás csaknem 30 százaléka tartozik ide. Aki kifejezetten egy részterületre, például a számvitelre kíváncsi, láthatja, hogy 59 publikáció született ebben a témában a Corvinuson, és 101-szer hivatkoztak ilyen corvinusos írásokra ebben az időszakban. A Corvinus földrajzi szűrése szerint pedig egy-két kattintással látható, hogy a holland intézmények közül az Rotterdami Erasmus Egyetemmel közösen, közgazdaságtanban 8 tudományos írás született corvinusos szerzővel.

„A legtöbb egyetem hatása a közösségekre és témákra túlságosan specifikus ahhoz, hogy rangsorokkal meg lehessen ragadni. A Rankless megvilágítja az egyetemek többdimenziós impaktját” – nyilatkozta César A. Hidalgo, a kutatócsoport vezetője. Hozzátette: „Hívunk minden kutatót, döntéshozót, diákot, és minden érdeklődőt, hogy fedezzék fel a tudományos befolyás és együttműködés komplex hálóját.”

A Rankless a Learn Data ERA Chair támogatásával jött létre, amely a European Research Executive Agency által finanszírozott, a Corvinus Egyetem adattudományi kutatási és oktatási kiválóságára, valamint intézményfejlesztésére irányuló projekt. A felületet a Kollektív Tanulás Központ (CCL), egy interdiszciplináris kutatócsoport munkatársai fejlesztették az elmúlt évben, életre hívója Borza Endre közgazdász, a CCL adatmérnöke. A vizuálisan is megnyerő és felhasználóbarát dizájnt Barkóczi Máté designer tervezte, aki a MOME végzős mesterszakos hallgatója, illetve a CCL gyakornoka. A projekt operatív irányításáért Hamar Veronika, a CCL ügyvezető igazgatója felelt, a projekt stratégiai irányítását és tudományos vezetését pedig César A. Hidalgo, a CCL igazgatója és alapítója látta el. A kutatócsoport jelenleg két helyen, a Toulouse-i Egyetemen és a Budapesti Corvinus Egyetemen is működik.

 

Fotó: Budapesti Corvinus Egyetem