Jámbor és a tennivalók

Jámbor András, aki a 6. budapesti választókerület országgyűlési képviselőjeként részben József- és Ferencvárost is reprezentálja, a 8. kerületi önkormányzat lapjának adott interjújában többek között a parlamenti és azon kívüli munkájáról, a Szikra Mozgalomról, Magyar Péterről és a közelgő önkormányzati választásokról beszélt.

Parlamenti tevékenységét a kerületek szempontjából sem gondolja eredménytelennek: sikerült ugyanis a ferencvárosi tanuszodát újra megnyitni, a feltöltőkártyás áramfogyasztókat direkt anyagi támogatáshoz juttatni, „20 ezer családnak kieszközölni 100 millió forintos kártérítést, amit meg is kaptak automatikusan”, emellett a parlamenti fizetésének egyharmadát civil szervezeteknek adományozva hozzájárulni a nehéz helyzetbe került emberek megsegítéséhez.

Rendszeres fogadóórái révén a lakosság igényeinek közvetítéséhez kap támpontokat. Szervez energiahatékonysági támogatási akciót is, ami több tucat ember energiaszámláját segít csökkenteni. „Tudunk olyan kis támogatásokat adni, amelyekből az emberek megcsináltatják a szigetelést egy nyílászárón, vagy elektromos fűtőtestet, energiatakarékos izzót vesznek” – mondta.

Szepesházi Péter ügyvéd segítségével ingyenes jogsegélyszolgálatot nyújtanak azoknak, akiknek sok tartozásuk gyűlt össze. Ez jelentős probléma a körzetben, „főleg a fizetéslevonások rendszerében, illetve olyan tartozásoknál, amire nem emlékeznek már az érintettek, sokszor nem is tudják, hogy mi az, amit levonnak tőlük”.

A Szikra Mozgalom, amelynek Jámbor a vezetője, vidéken is indít önkormányzati jelölteket ott, ahol van elég kapacitásuk, és ahol tudnak is tenni a helyi közösségért: „Nem fogunk csak azért elindulni valahol, mert valami alkuban kibuliztunk egy helyet – kaptunk ilyen ajánlatot, de nem kértünk belőle.”

Az ellenzéki összefogásról Jámbor azt jósolja, 2026-ban lesz valamilyen szintű együttműködés az ellenzéki pártok között – ám az önkormányzati és az EP-választás más jellegű, mint az országgyűlési. A Momentum és a DK létező támogatottsággal rendelkező pártok, ezért az az igényük, hogy ennek megfelelő reprezentációjuk legyen a közéletben, helyes dolog, nem leuralás – mondta.

Magyar Pétert nem látja kellően felkészültnek, sikere a messiásvárás miatt alakulhatott ki, ami inkább az ellenzéki változtatási szándék elmúlt 14 évi sikertelenségeinek tulajdonítható. Jámbor arra buzdít minden szavazót, hogy június 9-én a számukra legszimpatikusabb jelöltre adják le a voksukat. A nyolcadik kerületben szerinte Pikó András a legesélyesebb polgármesterjelölt, és mind a tizenkét körzetet meg fogják nyerni.

A NER leválthatóságának felvetésére azt hangsúlyozta, nem szabad demokráciában élünk, de az erőforrások aránytalansága és a számtalan lejáratókampány ellenére meg kell győzni az embereket arról, hogy van alternatíva, és hogy segítséget tudnak nyújtani az élet jobbá tételében. „Ez nem egy nyugati típusú liberális demokráciában zajló választás, itt nem 50-50 százalékkal indulunk, itt minden erőforrás, az állami felügyelet és szervek, a jog egy oldalon van. Felfelé futunk a 90 fokban elforgatott pályán, és próbáljuk belőni a gólt.” A választásokat megelőző években is fontos az aktivitás, nem csak „a választás előtt két hónappal” – hangsúlyozta.

Elengedhetetlen az ellenzéki politikában, hogy a képviselők a megfelelő ajánlatot tegyék az emberek számára. „A közvetlen elnökválasztással nem fogok sikerrel járni. De ha a végrehajtás kérdésével kopogtatok, akkor már érzik, hogy ez az ő életükről szól, és megértik, hogy ez egy közösségi dolog” – fejtegette a képviselő.

Kálmán Dávid

Fotó: Mile Máté