A lakhatási válság már a középosztályt is érinti

A Lakhatási Koalíció arra kéri az idei önkormányzati választáson induló képviselő- és polgármesterjelölteket, hogy nyilatkozatban köteleződjenek el az általuk összeállított javaslatcsomagban szereplő lakáspolitikai intézkedések mellett. Somogyi Eszter, a Városkutatás Kft. munkatársa szerint az önkormányzatoknak a forráshiány ellenére is van lehetőségük a lakhatási válság enyhítésére.

A lakhatással foglalkozó civil szervezeteket – A Város Mindenkié – AVM-et, a Habitat for Humanity Magyarországot, a Lépjünk, hogy léphessenek Egyesületet, az Önállóan lakni – közösségben élni csoportot, a Periféria Közpolitikai és Kutatóközpontot, a TASZ-t, az Utcáról Lakásba Egyesületet, az Utcajogász Egyesületet és a Városkutatás Kft-t – összefogó érdekvédelmi szervezet, a Lakhatási Koalíció januárban mutatta be a 2024-es önkormányzati választásra készített Önkormányzati Lakhatási Minimum című javaslatcsomagját. A dokumentumban arra tesznek részletes, szigorú szakmai szempontok alapján kidolgozott javaslatokat, hogy a város- és kerületvezetők, önkormányzati testületek hogyan tudnának enyhíteni az egyre súlyosabbá váló lakhatási válságon, milyen módszerek, jógyakorlatok állnak rendelkezésükre a megfizethető lakhatás bővítésére és a lakhatás biztonságának növelésére. ,,A lakhatási válság már nem csak a legszegényebbeket sújtja: az alsó-középosztály és a középosztály tagjai számára is egyre nagyobb gondot okoz, hogy hónapról-hónapra kitermeljék az albérleti díjat és a rezsit, a lakhatásuk költségeit” – hangsúlyozza Somogyi Eszter szociológus, a Városkutatás Kft. munkatársa.

A Lakhatási Koalíció azt szeretné elérni, hogy a júniusi választásokra készülő képviselő- és polgármesterjelöltek közül minél többen köteleződjenek el a javaslatcsomagban szereplő lakáspolitikai intézkedések mellett, és vállalják, hogy ha megválasztják őket, lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek azért, hogy meg is valósítsák azokat. ,,Az összes magyarországi önkormányzatnak és választáson induló pártoknak is elküldtük az anyagot, kérve, hogy juttassák el azt a jelöltjeikhez – mondja Somogyi Eszter. – Sokan reagáltak is, köztük Pikó András, a Józsefváros polgármestere és a listáján szereplő jelöltek is.”

A koalíció a honlapján közzétette azoknak a jelölteknek a listáját, akik nyilatkozatban vállalták, hogy elköteleződnek a javaslatcsomagjuk mellett. Kilencedik kerületi indulót egyelőre nem találtunk köztük, de ez még változhat, hiszen, ahogy írják: ,,Továbbra is keressük azokat a jelölteket, akik vállalják, hogy az Önkormányzati Lakhatási Minimum pontjait beépítik programjukba, és megválasztásuk esetén megvalósítják azokat.”

 

A forráshiány ellenére is van lehetőség a helyzet javítására

 

Az érdekvédelmi csoportosulás szakemberei az Önkormányzati Lakhatási Minimumban számos, a lakhatási szegénység enyhítését célzó ajánlást fogalmaznak meg. Elsődleges céljaik közé tartozik a lakhatás egyenlőbbé és megfizethetőbbé tétele, a lakásminőség javítása és az energiaszegénység felszámolása, a sérülékeny csoportok – köztük a fogyatékossággal élők, a romák és a hajléktalan emberek – lakhatásának támogatása és a magánbérlakás-szektor szabályozása is. ,,Tudjuk, hogy az önkormányzatok jó része komoly forráshiánnyal küzd. De azért vannak eszközeik a jelenlegi, igencsak áldatlan helyzet javítására: mint a meglévő önkormányzati bérlakás-állomány felújítása, az új lakások építése, a lakások elosztásának, »kiutalásának« célzottabbá és átláthatóbbá tétele, a lakásügynökségek, vagy a támogatott »lakásszövetkezetek« létrehozása” – sorolja a szociológus. Mint mondja, számos olyan javaslatuk van, amelyek csak akkor működhetnének igazán hatékonyan, ha bizonyos állami szabályozásokat megváltoztatnának, de ,,az önkormányzatoknak lépniük kell, mert számos olyan társadalmi réteg van, amelyek tagjai nem tudnak belépni a lakáspiacra, mert olyan magasak bérleti díjak és az ingatlanárak.”

 

A szociálpolitika felülvizsgálatára is szükség van

 

A Lakhatási Koalíció főbb javaslatai között szerepel a stratégiai szemléletű, szociálisan érzékeny, kiszámítható és a helyi tervezési dokumentumokkal, közpolitikai koncepciókkal összhangban lévő lakáspolitika kialakítása; a közérthető, átlátható és ügyfélbarát szabályok megalkotása, amelyek segítségével az állampolgárok egyszerűen tájékozódhatnak a helyi lakásügyekkel kapcsolatban; az uniós források lakáscélú hasznosítása; a hajléktalanság megelőzése az elhelyezés nélküli kilakoltatások tilalmával; és az energiaszegénység felszámolása célzott rezsi- és tüzelőtámogatásokkal. (Javaslataik teljes listáját itt olvashatják.)

A helyi szociálpolitikai intézkedések felülvizsgálatát is fontosnak tartják. ,,Ennek része a szorosabb, fegyelmezettebb lakásgazdálkodás beindítása és a lakhatási, illetve szociális szolgáltatások összehangolása – sorolja Somogyi Eszter. –  Szerencsére, a szociális ellátórendszer átalakításába, áthangolásába már több budapesti és vidéki önkormányzat is belekezdett: van, ahol rendszeres lakástámogatást, rezsitámogatást adnak, van, ahol az infláció negatív hatásainak ellensúlyozásaképpen megemelték a jövedelemhatárokat, hogy a magánbérleti szektorban élők is segítséghez juthassanak, van, ahol adósságkezelési támogatásokat nyújtanak. Jó példa erre a nyolcadik kerület, ahol számos, a lakhatási egyenlőséget és biztonságot szolgáló programot elindítottak az elmúlt években; de a Ferencváros is, ahol komoly tömbrehabilitációs programok zajlottak és a támogatási jövedelemhatárokat is megemelték. Egyszóval úgy látjuk, hogy az önkormányzatok a forráshiány és a vonatkozó törvényi szabályozás hiányosságai ellenére is érdemben tehetnek a lakhatási válság megoldásáért.”

A Lakhatási Koalíció abban bízik, hogy az idén júniusi önkormányzati választásig még sok képviselő- és polgármesterjelölt csatlakozik a kezdeményezésükhöz. ,,Igyekszünk nagyobb nyilvánosságot teremteni a lakhatási kérdéseknek, és a választások után is folytatni a kampányt, hogy megerősítsük a döntéshozókban, politikusokban, milyen fontos, hogy érdemben változtassanak, cselekedjenek.”

 

Dávid Imre

A kiemelt kép Stépán Virág fotója