„A polgármestert támogatom” – Karácsony Gergely a ferencvárosi helyzetről

A főpolgármester az önkormányzati választásokon vele szemben indulókról, a megosztott ferencvárosi ellenzékről, Baranyi jelenlegi és Gegesy expolgármesterről, valamint a saját döntéséről – sőt, az Ecseri metrófelszínről és a Boráros térről is beszélt a Kilenconline-nak válaszolva. 

Mit gondol két kihívójáról? Vitézy?

Amikor főpolgármester lettem, és elkezdtem felállítani az új csapatomat, akkor Dávidot is megkerestem, hogy dolgozzon a BKK-ban. Erre ő azt mondta, nem tudja elvállalni, mert nem engedték meg neki a Fideszben. Úgy írta le a központi kormány és a főváros viszonyát, mint Észak- és Dél-Korea viszonyát: pontosan lehet tudni, hogy aki Észak-Koreából szökik át délre, azt hátulról lelövik. Nem tudom, ha akkor nem engedték, akkor most miért küldik. Ezzel elvesztettünk egy egész jó közlekedési szakértőt, és kaptunk egy középszerű politikust.

Szentkirályi Alexandra?

Ő egyszerűen tökéletes jelölt. Mármint annak a hatalomnak a reprezentálására, amelynek üzenete nincs Budapest számára, csak hadüzenete. Szentkirályi Alexandra öt évig volt főpolgármester-helyettes, két dologgal hívta fel magára a figyelmet. Humán területekért felelős helyettesként kitüntette a bicskei gyermekotthon igazgatóját – ez brutális politikai hiba – , és az ő férjének az üzlettársai nyerték el a hármas metró felújításának a tenderét. Kormányzati nyomás szorította be az előző városvezetést, hogy ne új kocsikat vásároljanak, majd a közbeszerzési hatóság összejátszásával elérték, hogy az oroszok újítsák fel a régieket. Szentkirályi Alexandra férjének pedig közös cégei voltak az oroszokkal: ennél nincs erősebb figyelemfelhívás arra, miért nem szabad Budapesten a Fideszre szavazni. Ennek a hatalomnak a Budapest-ellenességét és romlottságát semmi nem tudja szebben bizonyítani, mint Szentkirályi Alexandra jelölése.

Van-e még Párbeszéd?

Van. Hiszen kell lennie valódi zöld pártnak. A Párbeszédnek van főpolgármestere, polgármesterjelöltjei, nemcsak Budapesten, vidéken is, Békéscsabától Fóton keresztül Sopronig. Nyilván az ellenzék összes baját mi is viseljük magunkon, de én arra készülök, hogy június 9-én ellenzéki áttörés lesz.

A Párbeszédben a vezetői és a kerületi szintek között jelentős különbség látszik.

Ebből is látszik, hogy milyen nagy párt vagyunk… De viccet félretéve: ez a demokrácia velejárója, ezen önmagában nem kell meglepődni. A kilencedik kerület persze más eset.

A 9. kerületi párbeszédes képviselő-testületi tag, Árva Péter az egyik legkritikusabb ellenfele volt az elmúlt ciklusban az ön által támogatott Baranyi Krisztina polgármesternek. Ez hogyan jelenik meg a párton belül?

Ez nehéz történet nekem, mert mind a kettejük iránt van személyes lojalitásom. Krisztát támogattam 2019-ben is, és most is számíthat rám, ezt tudja is. A vitás kérdésekben a polgármesternek kell irányt szabnia, az is az ő belátása, hogy csapatot építsen. Én bíztam abban, hogy a polgármester asszony és a vele vitában álló frakciók meg tudnak állapodni az egyéni jelöltek személyében: ma már ez szinte lehetetlen. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ennek örülök, sőt, személyesen is emberi problémát okoz nekem. De főpolgármesterként a kerületi polgármesterekkel vagyok kapcsolatban, ezen a szinten nekem a dolog fekete és fehér, tehát a polgármestert támogatom.

Mire vezethető vissza ez a konfliktus?

Az első repedés az volt, hogy a pártok 2019-ben nem álltak be amögé az ellenzéki jelölt mögé, akiről nyilván lehetett tudni, hogy a helyi politikusok közül a legalkalmasabb a kerület vezetésére. Ő Baranyi Krisztina. A helyi képviselő-testület konfliktusban született, s azóta a repedések nem gyógyultak be, hanem elmélyültek. Baranyi Krisztina más típusú vezető, mint én. Én kompromisszumokat kereső főpolgármester vagyok, ritkán emelem fel a hangom. Ő más karakter, de nagyon sikeres városvezető. Nézzük meg, mi történt a zöldfelújításokban, a közterület-megújításokban, a rendelőintézet megépítésében. Kinőtt a földből egy ekkora beruházás minden előkészítés nélkül: nem tudom, van-e bárhol Budapesten olyan kerület, ahol egy ilyen beruházást ilyen flottul le tudnának vezényelni. És beleáll azokba az ügyekbe is, amelyeket szintén nagyon fontosnak tartok, mint akár a Fudan Egyetem, akár az ukrajnai ügyek, akár a családon belüli erőszak ügyei. Markáns politikai karakter. Ez a fajta erős, karizmatikus vezetés politikailag okozhat megoldandó problémákat, de én ezerrel őt támogatom, és sajnálom, hogy nem oldódtak meg ezek a konfliktusok.

Mit gondol arról, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legsikeresebb polgármestere, Gegesy Ferenc, aki 2019-től tavaly novemberig a főtanácsadója volt, elindul vele szemben a választásokon?

Furcsa fejlemény.

Kicsit bővebben?

Nem tisztem ennyire belemélyedni a kerületi viszonyokba. Olyan szereplők vannak ott egy platformon, akik korábban nagyon különböző platformokon álltak. Az a két évtized, amelyben Gegesy Ferenc polgármester volt 2009-ig – nem 2010-ig, mivel akkor előrehozott választás volt Ferencvárosban, mert őt akkor a szocialisták elárulták, sőt korábban lakhatási tüntetést is szerveztek ellene  –, nagyon régen volt. Szerintem Baranyi Krisztina újraválasztását ez érdemben nem befolyásolja.

Ennek az ellenzéki, ugyanakkor Baranyi-ellenes összefogásnak az a fő mondása, hogy míg Gegesy mindenekelőtt a kerületben volt érdekelt, vezetése alatt a Középső-Ferencváros teljesen megújult, addig Baranyi Krisztina országos politikai jelentőséggel is bír, az egyik legismertebb polgármester. Ön szerint minek lesz a nagyobb súlya a választók szemében?

Nagyon nem mindegy, hogy valaki egy közepesen, de mégiscsak működő jogállamban polgármester, vagy pedig egy olyan rendszerben, amely az önkormányzatiságot mint olyat gyűlöli, és a lehető legszívesebben fel is számolná. Hogy nyugodt,  békés időszakban vagy polgármester, vagy amikor háború van a szomszédban, és a legalapvetőbb emberiességi feladataidat kell teljesítened, például ukrán menekülteket ellátni. A két korszak nagyon más, nem összehasonlítható. Egy főpolgármesternek vagy egy kerületi polgármesternek az a dolga, hogy a kerület működjön, a hétköznapi emberek hétköznapi problémái meg legyenek oldva. Nem ennek rovására, hanem ennek kiegészítéseként ugyanakkor kell szimbolikus kiállás is. A magyar politika attól szenved, hogy nincs belső erkölcsi iránytűje. Ha a polgármestereknek van, akkor tegyék ki az ablakba. Nyilván én is megkapom azt a kritikát, hogy kirakom a szivárványos zászlót, bezzeg a kátyúk nincsenek betömve. Csakhogy ha a kátyú nincs betömve, az nem azért van, mert ki van téve a szivárványos zászló, hanem azért, mert az értékeinket tagadó kormány elveszi az erre szánt pénzt. 

Elképzelhetőnek tartja, hogy Gegesy visszalépjen?

Nem tudom, nem vagyok vele kapcsolatban, nem tudom, mik a szándékai, de nem hiszem, hogy jót fog tenni a renoméjának ez az indulás. Sokan tisztelik őt, például Baranyi Krisztina is, de ez rontani fog ezen az örökségen. Ha vannak jó tanácsadói, akkor lebeszélik erről a jelöltségről.

Politikailag fura helyzet, hogy helyben őt támogatja a DK–MSZP–Párbeszéd szövetség.

A DK és az MSZP egy része igen, de a Párbeszéd nem támogatja.

Eddig így tudtuk.

Közjogi értelemben a Párbeszéd semmiképpen nem támogatja a Baranyi Krisztinával szemben álló jelölteket. Ez elnökségi hatáskör nálunk, ezt Árva Péter tudomásul vette. Lehet, hogy ő személyesen indul a választáson, de nem a pártja színeiben. Bármennyire furcsa, így van. És még azt is várjuk meg, hogy az MSZP és a DK országos vezetése hogyan áll ehhez a konfliktushoz. Ez sem lezárt kérdés.

Árva Péter korábban azt nyilatkozta nekünk, hogy a Párbeszéd elnökségével egyeztették a terveiket, például azt a helyi kampányújságot is, amelyben az ön fotója szerepel.

A Párbeszéd elnöksége azt a döntést hozta, hogy mindenképpen Baranyi Krisztinát támogatja. Emellett a helyi alapszervezetre bízza, hogy helyben milyen koalíciós megállapodást köt. Ez a döntés azonban tarthatatlanná vált, mert olyan éles a konfliktus a két fél között, hogy nem lehet mind a kettőnek igazat adni. Ezért az elnökség módosította a döntését, az egyéni választókerületekben sem lehet párbeszédes jelölt valaki a Baranyi-csapattal szemben: a Párbeszéd elnöksége Baranyi Krisztinát és az általa vezetett szövetséget támogatja. Ezt Árva Péter is tudja és tudomásul vette. Ha valaki abban a választókerületben, ahol született és ahol él, újra el akar indulni, emberileg teljesen megértem, politikai támogatást azonban nem tudunk ehhez adni, Baranyi Krisztinával szemben végképp nem. Elindulhat, de csak függetlenként vagy más párt színeiben, a Párbeszédében nem.

Hasonló helyzet volt a Momentumnál: ott azzal zárult a dolog, hogy az országos vezetés előbb nem akarta indítani a helyi embereit, azok pedig végül kiléptek. Várható-e hasonló törés a Párbeszéden belül a 9. kerületben?

Remélem, hogy nem.

Ön egy videóban is kimondta, hogy főpolgármesterként támogatja Baranyi Krisztina polgármester-jelöltségét, ő ezzel szemben a kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy ellenzéki főpolgármester-jelöltet támogat: ami egyrészt önt, másrészt elvben Vitézy Dávidot is jelenti. Ezt hogyan értékeli?

A polgármester asszony bölcsességére bízom, az elkövetkező hetekben hogyan pontosítja a szavait. Vitézy Dávid, az Orbán-kormány egykori államtitkára biztosan nem ellenzéki jelölt. Az én támogatásom, együttműködésem nem kérdés Baranyi Krisztina mellett.

Az Ecseri úti metrófelszín felújítása afféle szappanoperába fulladt.

Nagyon sajnálom, hogy abba fulladt, a kampányra ráfutásnak, a politikai vitáknak a martalékává vált. Az új ferencvárosi testületnek újra neki kell majd futnia ennek az ügynek. Támogatom ezt a felújítást, már csak azért is, mert tulajdonosként ebben érintettek vagyunk. Nagyon szépen megújult a metró, multiplikátor hatása lenne.

Elképzelhető, hogy a főváros anyagilag is támogassa a felújítást, mivel a terület egyharmada fővárosi tulajdon?

Meg kell néznünk, de ez is olyan döntés, amit a fővárosban is az új testületnek kell meghoznia.

Van-e a választási programjában, a tervei között olyan, ami Ferencvárost érinti, például a Boráros téri felújítás?

Most visszalőhetnék azzal, hogy Vitézy Dávid ígérte meg a Boráros tér felújítását állami beruházás keretében; és valóban, ott meg kell látnunk, mi valósul meg a HÉV behozatalára vonatkozó állami tervekből. Lehet, hogy semmi, de elvileg a tervezési folyamata elindult. Fontos, hogy Budapest egyik aranytartaléka a külső-ferencvárosi rozsdaövezet. Mind a polgármester asszony,  mind az általam meghirdetett hosszú távú stratégiában fontos szerepe van annak, hogy ezt előkészítsük. Ami pedig a közeljövőt illeti: a Mester utca zöldítése, aminek a tervezése elindult, olyan projekt, amit biztosan látunk, illetve a Nagykörútnak, benne a ferencvárosi szakasznak is a teljes, faltól falig újragondolása van tervben, a helyi vállalkozások ösztönzésével, városképvédelmi szempontokkal. Ehhez meg is vannak a források. Tisztában vagyok a pénzügyi realitásokkal, ezért csak olyat ígérek, amiről látom, hogy miből fog megvalósulni. Jelenleg ez a két terv van, amelyekhez látom a forrásokat.

Vágvölgyi B. András – Nagy Ildikó Emese

Fotók: Stépán Virág

Az interjú további részei a 9 magazin májusi számában lesznek olvashatók.