Az Ab szerint új döntést kell hoznia a Kúriának a főpolgármester-választás eredményéről

Helyt adott az Alkotmánybíróság Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszának, és megsemmisítette a Kúriának azt a döntését, amellyel a testület helyben hagyta a főpolgármester-választás Nemzeti Választási Bizottság által kimondott eredményét. Ezzel ismét bizonytalanná vált, ki lesz a főpolgármester.

Az Alkotmánybíróság határozata szerint a Kúria végzésében nem indokolta meg kellően, miért találta alaptalannak az NVB-határozat ellen előterjesztett bírósági felülvizsgálati kérelmet, ami a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelméhez vezetett. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia – olvasható az Alkotmánybíróság honlapján.

Az AB döntésének az a logikája, hogy ha az érvénytelen szavazatok egy része az újraszámolás során érvényesnek bizonyult, akkor az érvényesnek minősítettek között is lehetnek érvénytelenek – értelmezte a döntést a HVG.

Mindezek alapján újra kérdésessé vált, ki nyerte a főpolgármester-választást, mivel az sem kizárt, hogy ezek után az összes, több mint 700 ezer szavazatot újra kell számolni, így a végeredmény is megváltozhat – írja a HVG. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy a Kúria csak kiegészíti a korábbi döntésének indoklását, mivel az Alkotmánybíróság azt kifogásolta, hogy az indoklás nem elég részletes – hívta fel a figyelmünket dr. Tóth Zoltán. A választójogi szakértő szerint a döntés érdekessége, hogy az Alkotmánybíróság nyíltan szembe ment a Kúriával, amihez hasonlóra nem nagyon volt példa az elmúlt évtizedekben.

Úgy vélte, „az AB-döntés hátterében politikai zavarkeltés áll”.

Tóth Zoltán megerősítette azt a lapunknak korábban adott nyilatkozatát, miszerint Karácsony mandátuma mindaddig jogerős, amíg nincs véglegesen és jogerősen kimondva ennek az ellenkezője, azaz főpolgármesterként járhat el és hozhat döntéseket.

A Kúria szerint Vitézy az összes érvényes szavazólap újraszámlálását olyan jogszabálysértésre hivatkozással kérte, amely nem volt az NVB előtti eljárás tárgya, ezért azt érdemben nem vizsgálhatták – emlékeztet a HVG. A túl vékony kihúzásra pedig ez volt a válasz: „Nem igazolta, de még csak nem is valószínűsítette, hogy a szavazólapokon a kiesett jelölt vékony tollal való áthúzása alkalmas volt a választói akarat befolyásolására.”

A rendkívül szoros eredmény nyomán az összes főpolgármester-jelöltre leadott szavazat újraszámlálásának indokoltságáról is újból döntenie kell a Kúriának – összegezte Facebook-posztjában Vitézy Dávid. A 41 szavazatnyi különbség százalékban kifejezve 0,005%, azaz öt százezrelék, miközben az érvénytelen szavazatok közül 2,3% mégis érvényesnek bizonyult – írta.

„Ennyire szoros eredmény, és egy, ahhoz képest ilyen magas tévesztési arány az érvénytelen szavazatok megítélésében együttesen a világ bármely fejlett demokráciájában teljes újraszámláláshoz vezetne.”

Karácsony Gergely is reagált az Alkotmánybíróság döntésére.
„Vitézy Dávid nem tud belenyugodni a vereségébe, és az Alkotmánybíróságig futott.”
Karácsony abszurdnak nevezte az érvelést, hogy bár korábban maga által is elismerten nem kérte az érvényes főpolgármesteri szavazatok újraszámolását, az érvénytelen szavazatok átvizsgálása során kiderült számára, hogy a fel sem nyitott kötegekben lévő érvényes szavazatokat jogsértően számolták.
„A Fidesz által három hete megválasztott új alkotmánybírósági elnök lelkesen meghálálta a belé vetett bizalmat, és asszisztált ehhez a képtelenséghez.”
A főpolgármester-választást megismételni már nem lehet, hiszen a törvény szerint az utolsó lehetséges időpontja holnapután lenne – fejtette ki Karácsony. A Kúriának azt kell mérlegelnie az alkotmánybírósági határozat után, szolgáltatott-e bizonyítékot Vitézy Dávid arra, hogy az érvényes szavazatok számlálása során az eredményre kiható jogsértés történt. Ha igen, akkor nyolc nap alatt a Kúria maga fogja a választási irodák segítségével újraszámolni a 782 ezer érvényes szavazólapot. Ha nem, akkor részletesebb indokolással helyben hagyja a főpolgármester-választás eredményét.
– nie –
Fotó: Stépán Virág