„Baranyi nem része, hanem ellenfele a NER-nek”

Baranyi Krisztina nem része, hanem ellenfele a NER-nek – jelentette ki kérdésünkre Somlai János, a polgármester kabinetfőnöke, miután a Momentumból kilépett helyi képviselők indoklásukban azzal vádolták meg Baranyit, hogy a férje révén „a NER része”. 

Baranyi Krisztina, akinek Hadházy Ákos hosszú Facebook-bejegyzésben kelt védelmére, visszautasítja azt a kijelentést, hogy „a NER része” lenne. Kabinetfőnöke, Somlai János leszögezte: ezzel már 2020-ban is támadta a Rogán-propaganda, a szokásos lejáratások menetrendjében, azzal a különbséggel, hogy amikor ez téma volt a testület tagjai között, a momentumos képviselők még a védelmére keltek. „Most viszont már a DK–MSZP-vel karöltve ellene indulnak a választáson, hogy visszaadják a kerületet a Fidesznek. Az MSZP-nek (és a belőle kivált DK-nak) ebben már nagy gyakorlata van, 2010-ben húsz év sikeres polgármesterség után ugyanígy buktatták meg Gegesy Ferencet, aki 2014-es pár száz szavazatos vereségét is nekik tulajdonította. A fideszes önkormányzatban senki sem tette nekik szóvá a parkolási mutyiban való részvételt, sőt, tanácsnoki pozíciókkal, ingyen irodával lettek kifizetve. Mivel Baranyi Krisztina polgármesterként nem tűrte a haverok pozíciókba helyezését, inkább puccsra szövetkeznek” – összegezte Somlai.

Arra a kérdésre, hogy miért nem sikerült a közös munka az elmúlt ciklusban a helyi momentumos képviselőkkel, akik erőteljesen kifogásolják az egyeztetések és a párbeszéd hiányát a polgármesterrel, Somlai elismételte a 9 magazinban korábban megjelent nyilatkozatát, miszerint „a kerület vezetése minden fontosabb téma előtt kezdeményezett egyeztetést. Egyetlen képviselővel sem fordult elő továbbá, hogy egy testület elé kerülő témáról szeretett volna előzetesen tárgyalni, de a polgármester vagy helyettesei ettől elzárkóztak volna.” Azzal kapcsolatban, hogy melyek voltak a legfontosabb nézeteltérések a polgármester és a most kilépett helyi momentumos képviselők között, Somlai Baranyi Krisztinának a Telexen megjelenő nyilatkozatát idézte, miszerint „a legkeményebb ütközések a helyi köztisztasági cég, médiacég és a színház élére ejtőernyőztetett MSZP-s, illetve DK-közeli káder megválasztása, a saját képviselői fizetésük háromszorosára emelésének terve és az Ecseri úti metrómegálló felszínrendezésének elkaszálása miatt voltak. Nem vette jó néven azt sem, amikor az egyik Takács-testvér javaslatára a másikat energetikai tanácsnoknak választották, és így biztosítottak neki megemelt javadalmazást.”

Mint arról már több helyen beszámoltunk, Baranyi a Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület színeiben indul a választásokon, amelynek listájára több kutyapártos, LMP-s és momentumos jelölt is felkerül.

Baranyi Krisztina továbbra sem döntötte el, hogy elfogadja-e a Magyar Kétfarkú Kutya Párt vagy a Momentum felkérését fővárosi listájuk első helyére, vagy esetleg más neki ajánlott helyet.

Arra a kérdésünkre, hogy Baranyi melyik főpolgármester-jelöltet támogatja, a kabinetfőnök azt válaszolta: „Baranyi ellenzéki jelölteket támogat, és arra számít, hogy Karácsony Gergely fog nyerni a választásokon”.

Kérdésünkre, hogy miért fogadja el a polgármester a fideszes Varga Judit érvrendszerét, amelyben volt férjét, Magyar Pétert családon belüli erőszakkal vádolta, amikor igazságügy-miniszterként minden lehetősége meglett volna arra, hogy megvédje magát, ha bántalmazzák, Somlai közölte: „Nem fogadja el. Ugyanakkor minden bántalmazott támogatást érdemel, függetlenül a státuszától, egyéb tetteitől és attól, hogy esetleg ő maga is bántja a partnerét.”

– nie –

Fotó: Stépán Virág