Gegesy Ferenc: „Sokan megkerestek” – Baranyi komoly kihívót kaphat

Gegesy Ferenc korábban húsz évig vezette a kilencedik kerületet, regnálása alatt komoly fejlesztések zajlottak. Az elmúlt években Baranyi Krisztina polgármester talán legfontosabb tanácsadója volt. Tavaly novemberben váratlanul lemondott, most pedig azt rebesgetik, újra versenybe szállna a kerületvezetői székért.

 

Gegesy Ferenc 1990 és 2010 között Ferencváros leghosszabb ideig hivatalban lévő polgármestere volt. Az eredetileg az SZDSZ színeiben indult politikust sorozatban ötször választották meg kerületvezetőnek: nem csak a választók értékelték a munkáját, két évtizedes „uralkodása” alatt a helyi Fidesszel és MSZP-vel is együtt tudott működni.

Tapasztalt városvezetőként 2019-es megválasztása óta Baranyi Krisztina talán legfontosabb tanácsadója volt, kormánypárti lapok arról cikkeztek, „valójában ő vezeti a kerületet”. Nem csoda, hogy komoly visszhangot keltett, amikor tavaly novemberben bejelentette, lemond. „A ciklus utolsó évében már a politikai viták dominálnak, a közelgő választás előtt mindenki szeretné megvalósítani azokat a »kis célokat«, amelyekről úgy gondolja, javíthatják az ázsióját a választók szemében – fejtegeti. – Ez érthető; de tény, hogy ilyenkor már nem lehet hosszú távú terveket, elképzeléseket tető alá hozni. Nekem szívügyem a városrehabilitáció, tavaly nyáron, miután elkészült az önkormányzati lakóházak statikai felmérése, úgy éreztem, a kerületnek minden erejét ezek rendbetételére kellene fordítania. Javaslatomra a helyi adók emelésével közel egymilliárd forintos többletbevétel folyt be a kasszába – végül mégsem ez lett a prioritás. A választásokat is előre hozták, láttam, hogy egyre kevesebb a lehetőségem arra, hogy tanácsadóként valóban érdemi munkát végezzek, ezért úgy döntöttem, tisztelettel leköszönök a posztomról.”

„Egy ilyen beosztás egyszerre kényelmes és kényelmetlen”

A pletykákkal ellenétben nem személyes nézeteltérések vezettek a lemondásához – hangsúlyozza Gegesy. „Egy ilyen beosztás egyszerre kényelmes és kényelmetlen is: kényelmes, hiszen én csak tanácsokat adok, az már a polgármester dolga, hogy megfogadja-e őket, és így a felelősséget is neki kell vállalnia; és kényelmetlen, mert nyilván bosszantó, ha nem vagy nem mindig fogadják meg az ember tanácsait.”

A veterán politikus azt mondja, annak sincs köze a lemondásához, hogy annak idején azért is tollára vette a sajtó, mert tanácsadóként „alpolgármesteri fizetést” kapott. „Nem vettem a szívemre. Amikor 2019-ben megjelentem a színen, rögtön megrohant a Hír Tv, hogy a juttatásaimról faggasson. Igyekeztem őszintén válaszolni a kérdéseikre: mondtam, sem irodát, sem titkárnőt, sem autót nem kapok, nem is kell, hiszen ott a BKV. Az interjú végén, úgy éreztem, »kissé lehangoltan« távoztak. Nyilván megírták, mennyit keresek, de nem is tagadtam, már csak azért sem, mert nem én, hanem a polgármester asszony döntött a díjazásomról.”

Köztisztaság és rehabilitáció

Az Ecseri úti metrómegálló környékének kútba esett felújításáról azt mondja, a beruházás költségvetése körüli vitához nem akar érdemben hozzászólni. „Nekem személyesen az a véleményem, hogy az ilyen közterület-felújításokat csak a gazdag, igazán égető problémákkal nem küzdő városrészek tudják megengedni maguknak. Ha nincs – mint a kilencedik kerület esetében – harminckét aládúcolt épületük, összesen közel hatszáz komfort nélküli lakással, amelyek sürgős rehabilitációra szorulnak. Igaz ugyan, hogy annak idején a Bakáts tér felújítása is milliárdos összegbe került; az is vastag pénz, de azért jobban megindokolható, ne felejtsük el, hogy az a kerület főtere, ráadásul négyszázmillió forinttal a főváros is beszállt a költségekbe.”

Gegesy kiemeli, hogy egy közelmúltbeli közvélemény-kutatás szerint Ferencváros jelenlegi legnagyobb problémája a köztisztaság és a rehabilitáció, utóbbi rendezéséért sokat tehetne. Amikor arról kérdezzük, igazak-e a pletykák, hogy az idei önkormányzati választáson ő is sorompóba állna polgármesterjelöltként, kedvesen mosolyogva csak annyit válaszol: „Sokan megkerestek.”

Dávid Imre 

Fotó: Stépán Virág

(Megjelent a 9 magazin 2024. márciusi számában.)