Gyurákovics a kampány kellős közepén feljelentette Baranyit – frissítésekkel

Gyurákovics Andrea fideszes polgármesterjelölt rendőrségi feljelentést tett polgármesterjelölt-társával, Baranyi Krisztina polgármesterrel szemben egy nappal a jelenlegi ciklus legnagyobb beruházása, a FESZ-rendelő átadása és alig több mint harminc nappal a június 9-ei önkormányzati választás előtt. Utólag keletkezett színlelt szerződéseket és dupla kifizetést gyanít ugyanis a Haller park felújításával kapcsolatban. Ezt az önkormányzat sajtóosztálya érdeklődésünkre határozottan cáfolta. Válaszukból kiderült: a Gyurákovics által vitatott munkára szükség volt, azt az önkormányzat saját cége végezte, és pénzmozgás is csak az önkormányzat és saját cége között történt. Ennek ellenére hűtlen kezelés gyanúja miatt folyik nyomozás az ügyben.

A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Facebook-oldalán tett közzé egy videót a feljelentéssel kapcsolatban, amelyben arról beszél: felvetődik a kétszeri pénzügyi teljesítés gyanúja, valamint, hogy a szerződés vagy annak egy része színlelt szerződés lehet. A kérdéses teljesítési igazolások ugyanis salakpálya elbontásáról szólnak a Haller parkban, de a szóbanforgó területen tíz éve rekortánpálya van – mondja Gyurákovics a videóban, majd közli: a kikért szerződések alapján úgy ítélték meg, hogy a kiállított számlák nem feleltek meg az általános forgalmi adóról rendelkező törvénynek, mert egy számlát 8, egy másikat pedig 2,5 hónappal a teljesítés után állították ki, valamint több tétel kapcsán ismételt kifizetést valószínűsítenek.

„Gyurákovics Andrea valótlanságokat állít a Haller park felújításával kapcsolatos kifizetésekről” – reagált megkeresésünkre az önkormányzat sajtóosztálya. Fényképek is bizonyítják ugyanis, hogy az előző városvezetés a rekortánpálya mellett otthagyta a korábbi salakpályát, amit az évek alatt benőtt a gaz, szegélykövei meglazultak, balesetveszélyessé váltak. Emiatt kellett a salakpályrészt rendbetenni – közölték.
Gyurákovics sugalmazásával szemben, miszerint magánzsebekbe vándorolt volna közpénz, a valóság az, hogy a munkát egy, az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő cég, a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft. (Feszofe) végezte el, nem egy magáncéggel, hanem velük kötötték a kifogásolt szerződést, így „a közpénz még akkor sem tudta volna elveszíteni közpénzt jellegét, ha az elvégzett munka indokolatlan lett volna” – fogalmaz a válaszlevél.

Törvény szerint egy elvégzett munka után öt éven belül bármikor lehet számlát kiállítani – húzta alá az önkormányzat. A polgármesterjelölt talán ahhoz van szokva a Fidesznél, hogy a kifizetések a teljesítmény előtt, vagy anélkül történnek meg, ezért lehet furcsa számára egy utólagos, egyébként semmilyen jogszabályt nem sértő számlázás – vélekedik az önkormányzat.

„Gyurákovics Andrea egy hibát valóban észrevett” – ismerték el, „de ezt hónapokkal ezelőtt észrevette a FESZOFE belső ellenőre is, hogy tudnillik néhány munkanemet duplán számlázott ki a Feszofe. A hibát azóta korrigálták: 3,5 millió forintot visszautaltak emiatt az önkormányzatnak.” Ezen a ponton egy oldalvágást azért a másik polgármesterjelölt, Gegesy Ferenc, pontosabban a mögötte álló csapat is kapott: „ha 2020 őszén a DK–MSZP–P–Jobbik ill. a Momentum képviselői nem egy pártalku eredményeként választottak volna vezetőt a Feszofe élére a minden szempontból alkalmas és tapasztalt jelölttel szemben, egy ilyen hiba elkerülhető lett volna”. A dupla kifizetés között ugyanis igazgatóváltás történt, mivel a pártalkus igazgató másfél év múlva nyugdíjba vonult – idézi fel az előzményeket az önkormányzat.

Frissítés 1.: Megkereste lapunkat Torzsa Sándor, aki az önkormányzatban a DK-s és MSZP-s tagokból álló Demokraták frakciót vezeti, hogy elmondja a dupla számlázással kapcsolatos álláspontját. Eszerint azért lettek bizonyos tételek kétszer kiszámlázva, mert az önkormányzat kétszer rendelte meg ezeket a munkákat. Tehát nem az önkormányzati cég hibázott, hanem a Baranyi Krisztina vezette önkormányzat. Pont a Feszofe volt az, amely észrevette „Baranyi Krisztina trehányságát és így időben ki tudták javítani a hibát” – reagált Torzsa és közölte: „megkérjük a polgármester asszonyt, hogy a saját vezetői alkalmatlanságát ne terhelje másokra, különösen ne az önkormányzati képviselőkre és ezzel az általuk támogatott Gegesy Ferenc polgármesterjelöltre”.

Frissítés 2.: „A szóban forgó szerződést és annak a műszaki mellékletét – benne az előző szerződésben is szereplő tételekkel – a Feszofe Kft. állította össze, nem az önkormányzat; egészen pontosan Borka-Szász Tamás gazdasági vezető küldte meg az önkormányzatnak – reagált Torzsa Sándor reakciójára az önkormányzat sajtóirodája. „Nem volt okunk feltételezni, hogy abban korábban elvégzett tételek is szerepelnek, azért sem, mert az ő feladtuk volt a munkát felmérni, és összeállítani a műszaki mellékletet. Tény továbbá, hogy a második szerződés megkötésekor, ami 2022 decemberében történt, az előző, 2021 végén megkötött szerződés teljesítésigazolását még nem kapta meg az önkormányzat, arra csak a második szerződés megkötése utáni hónapban került sor” –  ismertette az önkormányzat a szerződéskötés menetét. Az önkormányzat válaszlevelében hozzátette: „Borka-Szász Tamásról azt kell tudni, hogy ő nem más, mint a bitcoinbányászként ismetté vált, bukott önkormányzati DK-s képviselő, akit a városvezetés tudta nélkül alkalmazott a Feszofe, miután le kellett mondania képviselőségéről Erzsébetvárosban.”

(Cikkünk a kép után folytatódik.)

Bácskai János korábbi polgármester a 2014-es átadáson pont a rekortánpálya melletti salakrészen fut. (Forrás: Bácskai János Facebook-oldala)

A BRFK sajtóosztálya érdeklődésünkre megerősítette a feljelentés tényét, amely alapján hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt folytatnak nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A feljelentés megtételét követően a rendőrségnek 30 napja van arra, hogy eldöntse, indít-e büntetőeljárást vagy sem, így ha nem kérnek feljelentéskiegészítést (általában szoktak, és ennek kétszer 15 nap a határideje), van rá esély, hogy még pont június 9-e előtt döntés születik az ügy további sorsáról.

Nem valószínű, hogy fog, nem szokott. Sokkal kifizetődőbb, ha a választás napján a gyanú árnyéka vetül az ellenfélre. Később már nem baj, ha kiderül: alaptalanul.

– nie –

Fotómontázs: Gyurákovics Andrea Facebook-oldala, Stépán Virág fotója és a futópálya, annak 2014-es átadásakor