Indul a választási kampány – fotógaléria, frissülő információk a nap folyamán

Ma kezdődött az önkormányzati – és az európai parlamenti – választások kampánya, amely ötven napig fog tartani. Ferencvárosban nagy figyelemmel kísért helyi küzdelem folyik majd: itt nemcsak a kormánypárti polgármesterjelölt, Gyurákovics Andrea indul a hivatalban lévő Baranyi Krisztinával szemben, hanem Gegesy Ferenc, a kerület egykori első embere, Baranyi volt tanácsadója is.

A hivatalban lévő polgármestert támogató Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesülettel szemben a Fideszen kívül a DK–MSZP–Jobbik összefogásából és a Párbeszéd két politikusából – akik magánszemélyként vesznek részt a megméretésben, mivel pártjuk Baranyi Krisztinát és az ő csapatát támogatja –, valamint a Momentumból kilépett helyi képviselőkből álló szövetség is ringbe száll a 9. kerületben.

A kampányindító napon Baranyi Krisztina csapatán kívül más nem tartott nyitórendezvényt. Torzsa Sándor, a képviselő-testületi DK–MSZP-frakció vezetője és a Gegesy Ferenc volt polgármester mögött felsorakozó MSZP–DK–Jobbik–exMomentum–függetlenek szövetségének kulcsfigurája kérdésünkre azt mondta, ők más kampánytechnikát választottak, inkább házról házra járnak ajánlásokat gyűjteni, amivel jól is haladnak.

A Fidesz is hasonlóan járt el: mint Gyurákovics Andrea frakcióvezető és polgármesterjelölt elmondta, már délelőtt be is fejezték az ajánlásgyűjtést. Ezt az információt Baloghné dr. Nagy Edit jegyző is megerősítette, vagyis a Fidesz elsőként gyűjtötte össze az egyéni körzetekhez és a polgármesterjelöltséghez szükséges aláírásokat.

Polgármesteri székért indul a kerületben továbbá Cséplő Dániel, a Magyar Szolidaritás Mozgalom támogatásával, az ő kampányindítója vasárnap reggel 9 órától kezdődik a Ferenc téren. A Jobbik–Konzervatívok polgármesterjelöltje Szilágyi Zsolt, aki ugyanakkor a Gegesyt támogató szövetségnek is tagja.

A jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek és jelölőszervezetek szombat reggel 8 órától vehetik fel az ajánlásgyűjtő íveket a választási irodáktól: ezeken az íveken gyűjthetik a választáson indulni készülők a jelöltté váláshoz szükséges ajánlásokat. Ezen a napon 8-tól 16 óráig ügyeletet tart a helyi választási iroda a Bakáts tér 14.-ben. Az ívek átvételével megkezdődik a választási kampány, amelynek menetrendjéről itt írtunk.

A képviselőjelöltek, polgármesterjelöltek és főpolgármester-jelöltek nevét legkésőbb május 6-ig kell bejelenteni a választási bizottságnál, a kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listákat egy nappal később, május 7-ig kell leadni.

Az ajánlásokat a helyi választási irodák három napon belül ellenőrzik, s legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon veszik nyilvántartásba a jelölteket és listákat, ha mindent rendben találnak.

A Kilenconline olvasói itt és itt választási térképeken is tudják majd követni, melyik körzetben kik terveznek indulni a polgármesteri és a képviselő-testületi helyekért.

Tar József István, a 9-es körzet, Gyurákovics Andrea, az 1-es körzet, polgármesterjelölt, Matusz Andor, a 12-es körzet és Oblat Rudolf, a 3-as körzet fideszes jelöltje számára összegyűltek az aláírások – olvasható a ferencvárosi Fidesz Facebook-oldalán.

A Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület a Bakáts téren kezdte meg az ajánlóívek begyűjtését – tudósított a 9tv, amely a kampányidőszak alatt bemutatja a választáson induló jelölteket és polgármesterjelölteket.

Fotók: Stépán Virág