Karácsony a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezheti

A főpolgármester kifogasolja azt a módot, ahogy az érvénytelen szavazatok újraszámolása megkezdődött, miután Vitézy Dávid azt indítványozta.


Váratlan fordulattal folytatódott a főpolgármester-választás körüli vita és jogi eljárás. Karácsony Gergely főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett délután 4-re a Nemzeti Választási Iroda elé. A Magyar Hang úgy tudja, Karácsony a választás megismétlését kezdeményezheti.

Mint ismeretes, Karácsony és Vitézy Dávid között igen szoros volt a küzdelem a vasárnapi választáson. Előbbi – nem jogerősen – nyert, utóbbi az érvénytelen szavazatok újraszámolását kezdeményezte sikerrel. A főpolgármester hosszú Facebook-posztban ismerteti, hogy mit kifogásol az újraszámlálás folyamatában.

„A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat. A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem tette kötelezővé, hogy az urnákat csak ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonthassák föl, erre csak lehetőséget adott. Tudunk olyan fideszes kerületről, ahol – hogy hogy nem – a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni” – írja.

Ha Karácsony Gergely valóban a teljes főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi, az akkor példátlan fordulat lesz. Beszámolunk a fejleményekről.

 

Fotó: Stépán Virág