Karácsony–Vitézy: eltérő megközelítés, hasonló szakmai vízió

Karácsony Gergely főpolgármester szombaton meghirdette választási programját. Mivel kihívója, Vitézy Dávid ezt már bő egy hónapja megtette, mód nyílik az összehasonlításra.

Kerületünkben, a Trafóban prezentálta a következő ciklusra szóló programját a jelenlegi főpolgármester, akit a Párbeszéd, a DK és az MSZP jelöl második ciklusára. Ugyancsak Ferencváros, a Bálna rendezvényközpont volt a helyszíne a Fidesz–KDNP jelöltje, Szentkirályi Alexandra bemutatkozásának április 17-én. Ő azonban nem hozott nyilvánosságra részletes programot, csupán egy hétpontos vázlatot, amelyet cikkünk végén idézünk. Grundtner Andrástól, a Mi Hazánk Mozgalom főpolgármester-jelöltjétől nem találtunk programot. Nagyon is részletes programmal rukkolt elő azonban Vitézy Dávid, akit a Vitézy Dáviddal Budapestért civil szervezet és az LMP indított. Ő április 19-én, a Fonó Budai Zeneházban mutatta be a dokumentumot.

Prezentálás

Ha Vitézy és Karácsony bemutatkozását akarjuk összevetni, első pillanatra feltűnik a különbség kettejük kiindulópontja között. A főpolgármester azzal kezdte, hogy viszonylag hosszan, négy-öt percig a nagypolitikáról beszélt. Az értékválasztásról, amelyben homlokegyenest ellenkező utat jár „Budapest köztársaság” és az Orbán-rezsim.

A választás tétje tehát még nagyobb, mert amikor majd az erkölcsi züllés nyomán össze fog omlani a rendszer, akkor szükség lesz a negyedik köztársaság fölépítéséhez azokra az értékekre, amelyeket Budapest és a többi szabad város őriz

– mondta Karácsony. Hasonló időtartamot szentelt a fiatalok, idősek, munkavállalók érdekvédelmi szervezeteivel megkötött szövetségnek, sőt, egy harmadik blokkban olyan fenyegetésekről ejtett szót, mint a covid, a klímaváltozás, az energiaválság és a háború. Csak ezután tért rá a tulajdonképpeni programra, amelynek fókuszában az a törekvés áll, hogy éljünk tovább és jobban Budapesten. Címe: Jövőt adunk Budapestnek – +5 év a budapestieknek.

Vitézy viszont éppen abból indult ki a programbemutatón, hogy az országos politika helyett kellene a fővárossal foglalkozni.

Azért indulok a főpolgármester-választáson, mert Budapest legfontosabb problémáival nem foglalkozik érdemben senki, a két politikai oldal pártpolitikai csatatérré tette Budapestet. Valódi városfejlesztés helyett egymásra mutogatás, panaszkodás és lájkbajnokság zajlik. Lemaradunk Varsó és Prága mögött, Bécs annyira elhúz, hogy már a kanyarban sem látszik.

Vitézy Dávid azt ígéri, hogy a mit miért nem lehet helyett azt fogja képviselni, mit hogyan lehet; a mindenre nemet mondás helyett a város hosszú távú jövőképével fog foglalkozni; a megvalósításhoz pedig másokra mutogatás helyett forrást szerez. Ehhez együttműködést vállal a magánszférával éppúgy, mint az állammal, ha Budapest érdeke ezt kívánja. Programjának címe: Sokkal több van ebben a városban. A jelölt azt is bemutatta, hogyan készült az anyag. Először nagyjából huszonöt szakértővel írták, majd ehhez a vázhoz bárki hozzászólhatott; 5673 kitöltő élt ezzel a lehetőséggel, összesen 1046 oldalnyi javaslat, ötlet érkezett, ezek részben beépültek a programba.

Kiadványok

Mindkét program elkészült szép, színes pdf-ként, letölthetők a fentebbi linkekről. Vitézyé hosszabb, 164 oldalas, de Karácsonyé is 52 oldal. A kihívóé jobban van tagolva, világosan oszlik fejezetekre (urbanisztika, közlekedés, lakhatás, gazdaságfejlesztés, kultúra, gondoskodás, városkormányzás), azokon belül összesen 101 pontra. Karácsony anyagában viszont mindenhol szerepelnek az adott témában már elért eredmények – ez érthető is egy újrázásra készülő jelölt esetében. Ugyancsak látványos ötlet, hogy mindenhol hangsúlyosan kiemelve szerepel az adott fejlesztés költsége és a tervezett forrása is, elsősorban különböző EU-s alapokból. Mindkét dokumentumban vannak számok, sokszor azonosak, de Karácsonyéban ezek szebben vannak prezentálva, gyakran grafikonok is segítik a megértést.

Ötletek

Vitézy hosszú programja tele van bevezetendő intézkedésekkel, intézményekkel:

 • gyalogosombudsman
 • BKK-rendészet
 • pánikgomb a BudapestGO-ban
 • taxik bevonása a közösségi közlekedésbe (ahol nagyon ritka a forgalom)
 • bérletelfogadás a BuBin
 • szelektív utcai kukák
 • úszó dunai uszodák, strandok
 • Made in Budapest védjegy
 • az év kulturális kerülete
 • kultúrkupon (10 ezer forint/év)
 • kedvezményes belépő a budapesti fiataloknak a Sziget fesztiválra (30%)
 • turistamentes idősávok a fürdőkben
 • állatmenhely-fejlesztés (24 órás ügyelettel)
 • vidámpark

Karácsonynál öt év hivatali idő után az ilyesmi a „Már megcsináltuk” felsorolásokban van, és még így is felvethető, hogy például az első három miért csak a választás előtti hónapokban lett meg.

 • popup park a Városházánál
 • lakásügynökség
 • klímaügynökség
 • ingyenes közösségi közlekedés 14 év alatt
 • az ország- és vármegyebérlet elfogadása
 • forgalomcsillapítási zónák
 • kizárólagos lakossági parkolás
 • fatár
 • Vadvirágos Budapest program
 • új zebrák
 • ÉnBudapestem app

Vízió

Ha a konkrét szakpolitikai fejezeteket vizsgáljuk, kiderül, hogy nagyon sok az azonosság, hasonlóság, de ami különbözik, nagyrészt az is kompatibilis. És itt nemcsak olyasmikre lehet gondolni, hogy gyakorlatilag ugyanazokról a villamosfejlesztésekről beszélnek, vagy hogy szinte ugyanazokkal a szavakkal szólnak Rákosrendezőről és utasítják el a kormány rákosdubaji terveit, hanem a szemléletről is. Mindkét program élhetőbb, zöldebb, virágzó várost céloz, ahol kevesebb az autó, színvonalasabb a közösségi közlekedés, ahol a sétálásra csábító utcákon szívesen töltik az időt a polgárok, és élvezik a színes kulturális kínálatot.

Vitézy és Karácsony teljesen ugyanazt a gondolatmenetet adja elő a város káros szétterüléséről az agglomerációba, ugyanazokról a demográfiai következményekről beszél: hogy a város határain belül stagnál a népesség, és a Közép-Magyarországot megcélzó beköltözők, akik valójában budapesti munkahelyet, iskolát, kulturális és kereskedelmi intézményeket keresnek, kényszerből választanak lakást az agglomerációban, mert ott tudnak kellően zöld és megfizethető ingatlanhoz jutni.

Lakhatás

Ebből a gondolatmenetből vezethető le, hogy a legfontosabb feladat a megfizethető lakáskínálat megteremtése. Karácsony a most mindössze 1200-as bérlakásszám „jelentős” bővítéséről beszél elsősorban fővárosi tulajdonú üres épületek (például iskolák) átalakításával. Vitézy konkrét számot, tízezret jelöl meg, és új épületekben alakítaná ki a lakásokat a magántőke bevonásával, szabályozásával. (Például nagyobb projekteknél előírva, hogy a lakások zöme piaci áron értékesíthető, de egy hányaduk bérlakásként működjön.) Vitézy speciális bérlakásokat, szolgálati lakásokat építtetne ápolók, szociális dolgozók, busz- és villamosvezetők, pedagógusok, rendőrök, tűzoltók, mentősök és a közhivatali alkalmazottak számára, hogy egyben a városnak is segítsen a hiányszakmák munkaerőhelyzetét megoldani. Mindkét program hangsúlyt fektet a hajléktalanság problémájára, a megelőzésre és a már ebbe a súlyos helyzetbe került emberek segítésére is. Ugyancsak megjelenik mindkét jelöltnél a panelházak és a társasházak felújításának, energiahatékonyságának támogatása.

Közlekedés

Mindkét program a villamoshálózatot tartja a főváros igazi erősségének, alapvetően ugyanazokat a fejlesztéseket tartja megvalósítandónak: a 42-es hosszabbítását; a Lehel tér és a Deák tér összekötésével egy új észak-pesti–dél-budai tengely létrehozását, a 3-as villamos meghosszabbítását mind a két végén, Angyalföld és Pesterzsébet felé. Utóbbi távlatban Csepelre is mehetne, sőt Karácsony szerint az Albertfalvai hídon át Budára. Vitézy is Dél-Buda és Csepel között építene hidat, de ő a már megtervezett Galvani átkelőt pártolja először. Mindketten fejlesztenék a trolihálózatot, és új expresszbuszjáratokat is indítanának. Vitézy közlekedési programja hosszabb, ő az állami tulajdonú HÉV-ek és az elővárosi vasutak fejlesztését sem hagyja ki az anyagból. Hasonlóak a kerékpáros fejlesztések is a két választási anyagban.

Nem térünk ki minden szakpolitikai fejezetre, annál is kevésbé, mert akadnak olyanok, amelyekről csak egyikőjüknek volt részletes mondanivalója. Vitézy programja például hosszan tárgyalja a gazdaságfejlesztést és az állatvédelmet, Karácsonynál pedig külön levegő- és vízvédelmi fejezet kapott helyet. Amiről viszont mindkét dokumentumban szó van, az összecseng.

* * *

Szentkirályi Alexandra pontjai

 1. Budapestet kiszabadítása Gyurcsány fogságából, az összes Gyurcsány-fiókát kitesszük a Városházáról.
 2. A városházi korrupció felszámolása. A főváros pénzügyi ellenőrző szervet kapna.
 3. A pazarló budapesti bürokrácia felszámolása, véget vetünk a luxus kifizetőhelyeknek és felszámoljuk a felesleges tanácsadói állásokat.
 4. A közlekedési káosz megszüntetése, ma gyorsabb áthaladni az országon, mint a fővároson.
 5. Tisztaság és rend megteremtése a városban, több takarító kell és kevesebb graffiti, illetve kezelni kell a tarthatatlan hajléktalanállapotot is.
 6. Budapest otthonossá és élhetővé tevése, létrejönne a városgondnokság, ingyenes köztéri wifihálózat kiépítése.
 7. A nemzet fővárosát újra naggyá kell tenni.

Kubinszky E. Judit

A képen a főpolgármester-jelöltek: Szentkirályi Alexandra (Fidesz–KDNP), Karácsony Gergely (DK–MSZP–Párbeszéd), Vitézy Dávid (független, az LMP támogatásával) és Grundtner András (Mi Hazánk)