Kialakult a fővárosi közgyűlés, Karácsony átvette főpolgármesteri megbízólevelét

Bizonyára lesznek még mandátum-visszaadások, de a jelenleg érvényes adatok szerint a képviselők 42 százaléka nő, sok az ismeretlen és fiatal képviselő, négy kerületi polgármester is ott lesz.

 

Átadta megbízólevelét Budapest újraválasztott főpolgármesterének a Fővárosi Választási Bizottság elnöke, dr. Fazekas János. Ennek feltétele volt, hogy a Kúria visszautasítsa magának Karácsony Gergelynek az indítványát a választás megismétlésére. A nyertes főpolgármester jelezte, korábbi közlésével szemben nem él további jogorvoslattal.

Az új fővárosi közgyűlést a 32 képviselő és Karácsony Gergely főpolgármester alkotja majd. Mivel utóbbi vezette a Párbeszéd-Zöldek–DK–MSZP listáját, főpolgármesteri mandátumszerzése azt jelenti, hogy a helyére bekerült a lista hetedik helyezettje, Keszthelyi Dorottya is.

 

A jelenlegi fővárosi közgyűlés tagjainak mandátuma 2024. szeptember 30-án jár le, így a testület most megválasztott tagjainak megbízatása 2024. október 1-től hatályos.

Az előző választáshoz képest óriási változás, hogy akkor még az automatikusan bekerülő kerületi polgármesterek adták a testület zömét, most viszont listán választott a főváros. Így csak négy kerületvezető lesz egyben fővárosi képviselő: ketten Budáról, ketten Pestről, három férfi, egy nő. Utóbbi Baranyi Krisztina, Ferencváros újraválasztott polgármestere, aki a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) fővárosi listáját vezette. Ugyanezen a listán szerzett mandátumot Kovács Gergely, az MKKP társelnöke, aki egyben a 12. kerület első embere is lesz. A főpolgármester vezette listáról bekerült még a DK-s Szaniszló Sándor, a 18. kerület régi és új vezetője. A negyedik polgármester a közgyűlésben a fideszes Böröcz László, aki az 1. kerületet irányítja majd.

A nők aránya a fővárosi képviselő-testületben a Magyarországon sajnos kivételesen magasnak számít azzal, hogy 42 százalék, hiszen 14-en vannak 19 férfival szemben. A képviselők között viszonylag sok az újságolvasók számára is valószínűleg ismeretlen politikus. Elsősorban a Tisza frakciójára igaz ez, de a Fidesz listáján is több olyan képviselő jutott be, akit eddig inkább csak a kerületében ismertek.

A lista hivatalos, de arra egyáltalán nincs garancia, hogy 2029-ig így marad, hiszen lehetnek még olyanok, akik visszaadják a mandátumot. Elsősorban a Tisza esetében valószínű ez, mivel a pártnak az európai parlamenti képviselők választására állított listáján vannak átfedések a fővárosi listával.

 

Mandátumot szerzett képviselők

 

Párbeszéd-Zöldek–DK–MSZP

 1. Karácsony Gergely – főpolgármester
 2. Barabás Richárd
 3. Béres András
 4. Déri Tibor
 5. Keszthelyi Dorottya
 6. Szaniszló Sándor
 7. Tüttő Kata

 

Magyar Kétfarkú Kutya Párt

 1. Baranyi Krisztina
 2. Döme Zsuzsanna
 3. Kovács Gergely

 

Tisza

 1. Barna Judit Annamária
 2. Bovier György
 3. Böröck-Gémes Szilvia
 4. dr. Gerzsenyi Gabriella
 5. dr. Kollár Kinga
 6. dr. Kulja András
 7. dr. Ordas Eszter
 8. Lakos Eszter
 9. Magyar Péter
 10. Porcher Áron Somerville

 

Vitézy Dáviddal Budapestért – LMP-Zöldek

 1. Gál József
 2. Szilágyi Anna Margit
 3. Vitézy Dávid

 

Fidesz–KDNP

 1. Böjthe Péter
 2. Böröcz László
 3. Havasi Zoltán
 4. Janó-Veilandics Franciska
 5. Radics Béla
 6. Sára Botond
 7. Sinkovics Krisztián Ádám
 8. Szécsényi Dániel
 9. Szentkirályi Alexandra
 10. Varga Zsoltné Szalai Piroska

 

 

– kej –

Fotó: Főpolgármesteri Hivatal