Kilépett a Momentumból Takács Krisztián és Takács Zoltán helyi képviselő

Csütörtökön este 21 órakor egyszerre jelentette be Facebook-oldalán Takács Krisztián, a ferencvárosi képviselő-testület momentumos frakcióvezetője, és frakciótársa, Takács Zoltán, hogy kilépnek a Momentumból. Így a párt jelenlegi képviselői közül Ferencvárosban senki nem indul újra az önkormányzati választáson a Momentum színeiben.

A Momentum négy önkormányzati képviselői helyet szerzett 2019-ben. A képviselők közül Mátyás Ferenc már a 9 magazin szeptemberi számában adott interjújában bejelentette: nem indul újra, külföldre költözik.

Jancsó Andrea, aki 2019-ben még a párt polgármester-jelöltjeként küzdött meg Baranyi Krisztinával, március 8-án jelentette be, hogy kilép a pártból, megelőzendő a kizárását. A kizárási folyamatot azzal az indokkal indította el a párt – írta Jancsó a Facebook-posztban –, hogy többször szembe ment Baranyi Krisztina polgármester akaratával.

Baranyi Krisztina polgármester-jelöltségét a Momentum támogatja, sőt a fővárosi listájuk vezetésére is felkérték, amire hivatalos választ Baranyi egyelőre nem adott.

A helyi Momentum-frakció számtalan alkalommal került szembe a Momentum-elnökség által támogatott polgármesterrel, legutóbb például az Ecseri úti metrófelszín felújításával kapcsolatban. Donáth Anna nemrégiben arról nyilatkozott: a Momentum más képviselőket indít a 2024-es önkormányzati választáson Ferencvárosban, mint akik a jelenlegi ciklusban a párt színeiben jelen vannak a képviselő-testületben.

Takács Krisztián érdeklődésünkre ugyanakkor nem ezzel magyarázta a kilépésüket a pártból. Mint mondta, azért jutottak erre a döntésre, mert eddigi pártjuk, a Momentum, annak ellenére is támogatja Baranyi Krisztina polgármester-jelöltségét, hogy a polgármester egyeztetni sem volt hajlandó az ellenzéki egység megteremtéséről, hanem egy saját magáról elnevezett szervezettel indul a választáson, ami Takács szerint a Fidesz győzelmi esélyeit erősíti. Úgy vélte, Baranyi azzal, hogy „elhallgatta, családi szálon kötődik a NER-hez, megtévesztett sok ezer jóhiszemű ellenzéki választót”. Facebook-bejelentésében a képviselő nehezményezte azt is, hogy „a Budapestért folytatott szabadságharcban amellett a Vitézy Dávid mellett állt ki nyilvánosan, akinek a fideszes kötődése tagadhatatlan”.

Hasonló érveket hozott fel testvére, Takács Zoltán a Facebookon közzétett nyilatkozatában, hozzátéve: a 2019-es választások másnapján „a polgármester asszony elkezdte azt a most már 4,5 éve tartó one-man-show-ba oltott ámokfutást, amit a Momentum mindenkori elnöksége maximálisan támogatott, minden érv és racionalitás ellenére”.

Információink szerint Jancsó Andrea és Takács Krisztián függetlenként politizál tovább, és az MSZP–DK–Párbeszéd–Jobbik szövetséggel közös listán fognak elindulni az önkormányzati választásokon.

Azt, hogy a Momentum kiket indít és delegál jelöltjeként a Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesületbe, még nem tudni.

– nie –

Kiemelt képünkön a volt ferencvárosi Momentum-frakció: Jancsó Andrea, Mátyás Ferenc, Takács Krisztián és Takács Zoltán. Közülük csak Mátyás Ferenc maradt a Momentumban, ő viszont nem tervez újra indulni a képviselői helyért.

Fotó: Stépán Virág