A Momentum tagadja, hogy ők mártották volna be a Kutyapártot

Összebalhézott két, a 9. kerületben egyaránt Baranyi Krisztinát támogató párt. A Kutyapárt azt állítja, hogy a Momentum szivárogtatott ki róluk a HVG-nek belső hangfelvételeket, amit a Momentum viszont tagad. A hatórányi bizalmas megbeszélésből Nagy Dávid Kutyapárt-igazgató szerint csak annyi derült ki, amiért már évekkel ezelőtt megbüntette őket az Állami Számvevőszék, és ki is csengettek miatta sokmillió forintot. Azóta pedig megjavultak.

A 2021-ben készült felvételeket egy Zoom-meetingen rögzítette egy résztvevő, amelyeket márciusban juttattak el a HVG szerkesztőségéhez. A HVG munkatársa a napokban tette közzé, amit hallott, „Hangfelvételen a Kutyapárt korábbi kaotikus működése” alcímmel. Cikkük szerint a felvételeken belső vitákat hallani, amelyen szó esik nem megfelelő dokumentálásról, hiányzó pénzösszegekről és számlákkal nem lefedett kifizetésekről.

Minderről csak azért ejtünk szót, mert a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, Döme Zsuzsanna Suzi Ferencvárosban alpolgármester és a Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület önkormányzati képviselőjelöltje. Baranyi pedig egyúttal a Kutyapárt fővárosi listavezetője. A Momentum szintén Baranyi Krisztina polgármesterségét támogatja. Korábban a képviselő-testületben négy taggal voltak jelen, azonban közülük hárman – épp Baranyi Momentum-támogatása miatt – az elmúlt hetekben kiléptek, és a párt új jelölteket delegált a Baranyi-csapatba.

Az MKKP pártigazgatója, az MKKP újpesti polgármesterjelöltje, Nagy Dávid az ATV Start csütörtök reggeli műsorában arról beszélt a HVG által megszellőztetett felvételek kapcsán, hogy „Fél éve tudunk erről a felvételről, momentumos emberekkel beszéltünk – hiszen ahogy a DK-ban vagy a Fideszben, ott is vannak jó emberek – én onnan tudok róla, hogy ez a felvétel eljutott hozzájuk, és ki akarják hozni”.

Telex megkereste a Momentumot, ahonnan Varsányi Áron, a párt szóvivője válaszában azt írta, hogy a felvétel nem tőlük származik.

Mint az ismert, a hegyvidéki előválasztás idején is feszült volt a viszony a két párt között, a Kutyapárt tüntetést is szervezett a Momentum ellen az előválasztás véghajrájában.

Az MKKP kiadott az ügyben egy közleményt is, amelyben tisztázzák a felvételeken elhangzottakat: leírták, hogy az ügy középpontjában az áll, hogy a párt 2019-ben 150, 2022-ben 250 millió forint kampánytámogatást osztott ki az emberek között pályázatok útján különböző fejlesztésekre. „Amikor lebonyolítasz egy ekkora pályázatot pár hét alatt, akkor igen, lesz, hogy valaki rossz számlát hoz vagy – hiába könyörögtünk mindenkinek – elfelejt áfást kérni, és az hiány lesz” – írták, miért alakult ki olyan helyzet, hogy több tétellel sem tudtak elszámolni. Emlékeztettek arra is, hogy az „összefolyt” pénzek miatt az Állami Számvevőszék 2023-ban 11,2 millió forintra büntette a pártot, amit meg is fizettek.

Nagy Dávid nyilatkozott a Klubrádiónak is, ahol elmondta, hogy amikor 2021-ben a párthoz érkezett az is a feladata volt, hogy rendbeszedje a működést. „Azóta átláthatósági fellegvár vagyunk” – fogalmazott.

– nie –

Kiemelt képünkön: kutyapártosok, momentumosok és mások vegyesen jól megférnek Baranyi Krisztina csapatában

Fotó: Stépán Virág