Nemzetközi megfigyelők a választások súlyos befolyásolását tapasztalták

Médiaelfogultság, lázító retorika, árnyékfinanszírozás, a választók megtévesztése, nyomásgyakorlás, súlyosan egyenlőtlen versenyfeltételek és az állami forrásokkal való visszaélés jellemezte a június 9-én tartott önkormányzati választásokat – állapította meg a Választásokat Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO). Szentkirályi Alexandra utolsó pillanatban történt visszalépéséről pedig leszögezték: az ENEMO elítéli a választók efféle megtévesztését, félretájékoztatását, mivel a választási eredmények befolyásolásához vezet. A választásnapi adminisztratív lebonyolítást ezzel szemben összességében szakszerűnek és hatékonynak ítélték. 

A 2024. június 9-i választások időszakában jelen volt Magyarországon, és előzetes jelentést készített az ENEMO 2024-es magyar önkormányzati választásokat megfigyelő nemzetközi missziója. A jelentés fő megállapításairól sajtótájékoztatót tartottak, majd közleményt adtak ki.

„A jelenlegi jogi keretrendszer hiányosságai jelentősen befolyásolták a választásokat, mégpedig a kormánypárt javára” – ismertette a jelentés fő üzenetét Pierre Peytier, az ENEMO-misszió vezetője. „Aggodalomra adott okot a kampányban a lázító retorika, az árnyékfinanszírozás, a médiaelfogultság és az, hogy a részt vevő pártoknak egyenlőtlen lehetőségei voltak a választási versenyben” – állapította meg az ENEMO.

A misszió több kulcsfontosságú területen is jelentős jogi hiányosságokat állapított meg: többek között a kampányfinanszírozás és a médiaszabályozás terén, valamint szóvá tették az állami forrásokkal való visszaéléseket, és hogy a finanszírozás terén gyakran elmosódtak a határok a párt és az állam között.

Az ENEMO úgy értékelte, hogy a jogszabály-módosítások során nem vették figyelembe a korábbi ajánlásokat, a szuverenitásvédelmi törvény pedig negatívan hatott a média és a civil társadalom helyzetére. A keretszabály módosítása hat hónappal a választások napja előtt ellentétes a nemzetközi gyakorlattal” – mutatott rá Nino Rizhamadze, az ENEMO választási igazgatási és jogi elemzője.

Káros a pluralizmusra, és akadályozta a különböző politikai lehetőségek közötti választás jogát, hogy 859 településen mindössze egy polgármesterjelölt indult.

Aggasztónak tartják az etikátlan adatfelhasználást, például politikai üzenetek küldését e-mailben.

Előfordult, hogy a helyi hatóságok akadályozták az ellenzéki jelölteket azzal, hogy megnehezítették a kampányengedélyek megszerzését, és nyomást gyakoroltak a közalkalmazottakra, hogy támogassák a kormánypártot vagy szavazzanak rá.

„A magyarországi önkormányzati választásokra vonatkozó kampányfinanszírozási szabályok szöges ellentétben állnak a Velencei Bizottság által meghatározott normákkal” – jelentette ki Kristina Kostelac politikai elemző. Az ENEMO hangsúlyozza, hogy „a politikai pártok kiadásait korlátozni kell az esélyegyenlőség biztosítása érdekében. Az önkormányzati és a parlamenti választások kampányköltéseire vonatkozó jogi korlátozások közötti égbekiáltó eltérés van: az önkormányzati választások során a szabályozás korlátlan költekezést tesz lehetővé, ami súlyosan egyenlőtlen versenyfeltételeket eredményez, durván sérti a szigorú arányosság és egyenlőség elvét, ezáltal aláássa a demokratikus folyamatokat.”

„Az ENEMO aggodalmát fejezi ki a magyar média belső pluralizmusának alacsony szintje és a média nyilvánvaló politikai polarizálódása miatt. A kampányt a Fidesz-közeli politikai szereplők és a kormányzat részéről a független médiával szembeni jelentős diszkrimináció befolyásolta, mind országos, mind helyi szinten” – állapította meg Teodora Gilic, médiaelemző. Az ENEMO úgy értékelte, hogy az önkormányzati választásokon indulók nem élveztek egyenlő hozzáférést a médiamegjelenéshez. A politikai nyomás mind az országos, mind a helyi médiában nyilvánvaló volt, különösen azokban az önkormányzatokban, ahol a kormánypárt volt hatalmon. A médiamegjelenések elfogultságát az is bizonyította, hogy több kormánypárti médium aktívan részt vett a Fidesz kampányában.

Az ENEMO-megfigyelők a választók személyes adatainak kiszivárgásáról is tudomást szereztek, beleértve a választói adatok jelölőszervezeteknek és jelölteknek történő értékesítését.

Szó esett arról is, hogy néhány esetben több választót jelentettek be ugyanarra a címre valószínűleg azzal a céllal, hogy befolyásolják a polgármester-választás eredményét.

„A választás napján az ellenőrző csapatok megfigyelték a szavazást 63 szavazóhelyiségben, valamint a zárást és számolást 4 szavazóhelyiségben” – ismertette Ana Mihajlovic, a misszióvezető-helyettes, akinek elmondása szerint a választási nap eljárásai általában hatékonyan, a törvényekkel összhangban zajlottak.

Az ENEMO európai választási megfigyelő bizottsága körülbelül két hónappal a választások után készíti el teljes értékelését, amely ajánlásokat is fog tartalmazni.

– nie –