Véget értek az önkormányzati és európai parlamenti választások Ferencvárosban is

Rendkívül magas részvételi aránnyal zajlott le az összevont európai parlamenti és önkormányzati választás. Ferencvárosban öt helyi polgármesterjelölt és hetven képviselőjelölt indult: a Kilenconline elsősorban az ő megválasztásuk fejleményeit kísérte figyelemmel, élő tudósításokkal, de beszámolt a nap folyamán a főpolgármester, valamint a fővárosi közgyűlés és az Európai Parlament tagjai megválasztásának főbb eseményeiről is.

(Cikkünkben a legfrissebb hírek olvashatók legfelül.)

A nem hivatalos végeredmény szerint Baranyi Krisztina marad Ferencváros polgármestere, a helyi képviselő-testület 17 tagjából pedig 12 az őt támogató egyesület jelöltjeiből kerül ki 3 fideszes és 2 DK–MSZP-s képviselő mellett.

19 órakor véget ért a választás, urnazárás, szavazatszámlálás és eredményvárók következnek.

Szétesett és kiborult egy mozgóurna Ferencvárosban, egy másik mozgóurnázás közben pedig a választói akarat befolyásolását állapította meg a Helyi Választási Bizottság – mondta el dr. Nagy Edit jegyző, a választási iroda vezetője a Kilenconline-nak. Az első esetben érvénytelenítették az urnában található hét darab szavazólapot. A második esetben, amikor egy férj a feleség helyett töltötte ki a szavazólapokat, nem, de emiatt akár meg is lehet támadni a szavazóköri eredményeket. A választás ezt a két esetet leszámítva – a helyi választási iroda tudomása szerint – mindenhol zavartalanul, rendkívüli esemény nélkül zajlott. Ferencváros mind az ötven szavazóhelyisége időben, pontban 19 órakor zárt be, sehol sem volt sorban állás – tette hozzá dr. Nagy Edit.

A gyanú árnyéka a Lenhossék és a Vendel sarkán. Olvasónk információja szerint a Lenhossék utcai szavazókör előtt furcsán és hosszan ácsorgott egy taxi, amelyben a gépjárművezető választói névjegyzéknek tetsző ívekkel szöszmötölt, majd olvasónk fotózására dühösen kiszállt és távozott. Olvasónk szerint a helyzet eléggé hasonlatos a 2019-es választás során a Szabad Európa által akkor ismertetett választásicsalás-kísérletre. Torzsa Sándor (DK–MSZP) ugyanakkor a Kilenconline-nak azt mondta, nem érzékeltek olyan tömeges visszaélést, mint a korábbi választások során, néhány esetben találkoztak előre kitöltött szavazólappal, de ezek száma nem érte el a tízet.

18:30-ig a választásra jogosult ferencvárosiak 52,38%-a adta le a szavazatát az önkormányzati és európai parlamenti választáson. Az országos arány 56,09%, a budapesti 57,56%.

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke szerint „Ferencváros meglesz”, a 12. kerület és az EP miatt viszont izgul. „Nem vagyok biztos benne, nekünk nincsenek méréseink” – mondta a párt eredményváróján a hvg.hu tudósítójának.

17 óráig a választásra jogosult ferencvárosiak 47,15%-a adta le a szavazatát az önkormányzati és európai parlamenti választáson. Az országos arány 50,69%, a budapesti 51,64%.

A 9tv a 31. szavazókörben.

„A Belső-Ferencvárosban szinte minden plakát eltűnt mára, kivéve a DK–MSZP jelöltjeinek plakátjait” – írja Facebook-oldalán Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, aki egyben az MKKP fővárosi listájának vezetője.

Pillanatképek száguldó riportereinktől. 40 körüli nő, 14 körüli kisfiúval, a Bakáts tér környékén laknak. „Én úgy gondolom, állampolgári kötelességem szavazni, a gyerekem jövője múlik rajta.” „Mit szólnak a kilencedik kerületben kialakult helyzethez?” „Éppen azt mondtam a gyereknek, úgy megyek a fülke felé, hogy még nem tudom száz százalékban, kire fogok szavazni. Abban a pillanatban fog eldőlni, amikor ott leszek. Az európait tudom, a helyit  képviselőt is, de a polgármestert még mindig nem. Minimális a különbség a két személy között, akik közül választani fogok.”

Dandár utca 28., szavazókör a nyugdíjasklubban. Sietne haza a család, a kamaszlány is elkísérte a szüleit, kérdezem, honnan tájékozódnak a helyi jelöltekről és ügyekről. Egy ideje nem jut el hozzájuk helyi sajtó, mondják, úgyhogy az ellenzéki szembeindulás okát nem is tudták megfejteni. Aztán egy fiatal férfit kérdezek ugyanerről, ő azt mondja, megkereste a jelöltek programját, a többi listát illetően pedig az országos sajtóból informálódik.
Mester utca 19., szavazókör az általános iskolában. Harminc pluszos nő, az online sajtóból tájékozódik. Amikor kérdezem, tudta-e követni, hogyan és miért így álltak fel a helyi erők, nevetve mondja: „Dehogy.” Figyeli, mi történik a köztereken, annak alapján dönt, hogy az eddig regnálókra szavaz, vagy keres mást, akiről feltételezi, hogy a kerületet elkötelezetten fejleszti.
Liliom utca 15. Nem kérdeztem, mert nem akarja mondani, hova ikszelt; azt mondja, nagyon alaposan tájékozódik, tudja, rengeteg kamu és manipuláció van. Aztán hozzáteszi, több helyen is dolgozott külföldön, nem csak itthon követi a politikát, és tisztában van vele: annak ellenére, hogy az ország aggasztó irányba halad, a kerületben az előző ciklusban „vállalható dolgok történtek”. Hasonló preferenciái vannak, még ha nem tetszett is minden neki. Úgy látja, rengeteg embert megvezetnek, de reméli, legalább a kerületben maradnak azok, akik „megpróbálták tisztességesebben csinálni”, és azért jött el szavazni, hogy ez maradjon is így.

15 óráig a választásra jogosultak 40,15%-a adta le a szavazatát Ferencvárosban. Országosan 42,04%, Budapesten pedig 43,63% ez az arány.

„A szavazók nagy számban jelennek meg, mégis gördülékenyen zajlik a folyamat.” A 9tv ellátogatott néhány ferencvárosi szavazókörzetbe.

Biciklivel száguldó riporterünk is több szavazókörnél járt, beszélgetett ismert és ismeretlen emberekkel. Meg is írta, amit látott-hallott.

Szlovákiában már szombaton megtartották az EP-választásokat, s bár a hivatalos eredményeket csak vasárnap este teszik közzé, a kiszivárgott hírek szerint a liberálisok végeztek az első helyen, megelőzve Robert Fico kormányfő pártját – írja a Denník N adataira alapozva az Eurológus.

„Most minden szavazat számít! Kérem, menjen el szavazni és támogasson voksával engem és csapatom, és erre kérje meg három ismerősét is! Szavazni 19 óráig lehet. Számítok Önre!” – írta ki Facebook-oldalára Gegesy Ferenc független polgármesterjelölt, akit a DK–MSZP, volt momentumos és magánszemélyként induló képviselők csapata támogat.

Baranyi Krisztina polgármester, a Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület polgármesterjelöltje „Most Rád van szükség! 3 szavazólapon tudsz rám és a csapatomra szavazni” szövegű poszttal biztatja támogatóit a voksolásra.

Karácsony/Gyurcsány bukik – ellenzékváltás – kormányváltás – szabad, igaz, szolidáris Magyarország!” – olvasható Cséplő Dániel, a Magyar Szolidaritás Mozgalom polgármesterjelöltjének Facebook-oldalán.

„A Pride támogatói elmennek szavazni. És te? Globalista diktatúra helyett magyar jövőt” – foglalja össze politikai mondandóját Kvacskay Károly, a Mi Hazánk polgármesterjelöltje.

„Én már szavaztam Ferencváros fejlődésére, szavazzon ön is a Fidesz–KDNP jelöltjeire! Ferencvárosban változás kell!” – írja Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje, aki egy másik posztjában angol nyelven is a programja elolvasására és a rá adott szavazatra buzdítja Facebook-oldala látogatóit.

(A Kilenconline ferencvárosi polgármesterjelölteket bemutató összeállítása itt található.)

13 óráig 31,57%-a szavazott Ferencvárosban a választásra jogosultaknak. A fővárosban 34,58%, országosan 33,14% ez az arány.

Többen nem találják a 38-as szavazókört Ferencvárosban, mert a korábbi választásokon ez a Manólak bölcsődében volt, ám most a Körösi Csoma Sándor Általános Iskolában jelölték ki a helyét. A bölcsődénél van ugyan egy tájékoztató a kerület összes szavazóköréről, de abból nem derül ki, kinek hol kellene szavaznia. A 9tv videója.

A Kilenconline választási útmutatójában megtalálhatók a szavazókörök, a választás.hu oldalon pedig lakcím alapján ellenőrizhető, melyik szavazókörben tud valaki szavazni.

Hajós Zsuzsa drámapedagógus a munkájából kifolyólag folyamatosan politikával foglalkozik, bár mikro-, nem pártpolitikával: közélettel. Biciklis tudósítónk a szavazóhelyiség közelében kérdezte meg őt: milyennek látta az aktivisták munkáját, módszereit, mit gondol a főpolgármester-választási küzdelmekről és mennyire van távol a számára ideálistól az, ami most a kerületi, budapesti és országos választáson történik?

„Akivel én személyesen találkoztam, ellenzéki volt. Dinamikusak és kedvesek, de nem sokak: ügyesek. És nem maguk mellett, inkább arra kapacitáltak, hogy az ellenzékre szavazzak. Ami ahhoz képest, hogy itt a kerületben milyen bénázás van, megosztottság az ellenzékben, különösen derék.”

„Nagy barátja vagyok a Karácsony Gergelynek, főleg a bicikliutak miatt. Emiatt egy csomóan utálják, de én tökre szeretem, hogy az egész covidomat bicikliutakon töltöttem. A maximális szimpátiámat élvezi. De elég meggyőző a Vitézy, lássuk be, ügyes és ért hozzá. Kíváncsi leszek, mennyire növeli meg a támogatottságát Szentkirályi visszalépése. Hallottam ugyanakkor olyat is, aki eredetileg a Vitézyre akart szavazni, ám most elgondolkodott. De szerintem ők vannak kevesebben.”

„Bennem van egy olyan vágy, hogy a helyi politika kevésbé legyen politika. Budapesten a lokálpatriotizmus nehezebb kérdés, de én a kis falumban vagy a kisvárosomban látom, hogy ez a tér vagy utca milyen gyönyörű lett. Csak mintha ezzel kevésbé foglalkoznának helyi szinten, és ez engem rettentően zavar. Nem beszélve arról, hogy egy kis hely, de még egy kerület is tudna akár közösség lenni. Látok Nyugat-Európában is izzadságos kísérleteket arra, hogy együtt lakó emberekből közösséget faragjanak, de már világtrend az individualizmus.”

11 óráig Ferencvárosban a szavazásra jogosultak 20,55%-a adta le a voksát. Az országos és a budapesti arány 22,89, illetve 21,98%.

Képgaléria a ferencvárosi választásról

Végigjártam Belső-Ferencváros tíz szavazókörét, mindenütt folyamatosan mennek az emberek, sor sehol nem alakult ki – jelentette gyalogos tudósítónk. Több helyen elmondták: volt, aki már 6 óra előtt megérkezett a szavazókörhöz. Így tett egy 99 éves férfi is, aki az első szavazó volt a Bakáts téren. Közben persze nem lehetett nem észrevenni azt a rengeteg szemetet a Ráday utcában végig: lesz feladata ezt megváltoztatni a következő (új vagy újraválasztott) városvezetésnek – írta.

Közös videóüzenetet tett közzé Karácsony Gergely főpolgármester, Soproni Tamás terézvárosi, Pikó András józsefvárosi és Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester, A budapestiek átlátnak a szitán: együtt megőrizzük a várost zöldnek és szolidárisnak! címmel, amelyben a Szentkirályi Alexandra fideszes főpolgármester-jelölt Vitézy Dávid javára történt visszalépése miatt előállt helyzetre reagálnak. Cikkünk a visszalépésről és a reakciókról itt, a ferencvárosi helyzetről pedig itt olvasható.

Vitézy Dávid ugyanakkor arról posztolt, hogy a macskáját meg kell etetnie, utána megy szavazni. „Henry nem enged szavazni, amíg nem volt reggeli. Utána viszont azonnal megyek – ti se felejtsetek szavazni ma! Budapesten 2x Vitézy” – írta.

Ugyanakkor a Metropol című ingyenes lap, amely öt éven át Karácsony Gergely ellen kampányolt, Miért jobb Vitézy Dávid, mint Karácsony Gergely? Öt pontban a lényeg! címmel tett közzé fizetett videóhirdetést a Facebookon. Ebben Vitézyt szakembernek nevezi, aki „nem foglalkozik pártpolitikai csatákkal”, „bizonyított Tarlós idején”, és a tévévitákban is „simán lemosta” Karácsony Gergelyt.

Cigarettaszünetet tartó szavazatszámlálót kérdezett biciklivel száguldó riporterünk a Gyáli út 22. előtt. Évek óta csinálja – mondta a szavazatszámláló –, az a trend, hogy többen jönnek délelőtt, 2 körül és zárás előtt. Idén egyelőre semmi nem zavarta meg a teljes nyugalmat, de a korábbi években előfordult, hogy valaki ittasan érkezett, vagy mindenáron szerette volna megosztani a bizottság előtt a politikai preferenciát. Ezeket a ritka eseteket szabályosan kezelték és dokumentálták.
Csönd van, madárcsivit, jellemzően autókkal érkeznek a szavazók – ahogy az FMK-ba rengeteg bringás jött –, és ha létezik indusztriális, mesevilágon túli világ, a gyönyörű, de kihalt ipari épületekkel ez itt az.

9 órára 8,15%-ra nőtt Ferencvárosban a szavazók aránya a választásra jogosultak között. Az országos és a budapesti szám 9,98, illetve 8, 59%. A részvételi arány így rendkívül magas, hasonló a 2022-es országgyűlési választáséhoz.

A Ferencvárosi Művelődési Központban minden tárva-nyitva, árad be a friss levegő, néhány, jellemzően reggel aludni már nem tudó korú szavazó érkezik, de fiatalok is, akik kint megállnak, és a telefonjukon nézik, hányas számú szavazóhelyiségbe kell menniük. Egy fiatalembert (aki indulhat a Mendly Miklós-hasonmásversenyen) megkérdeztem, milyennek találta a kerületi kampányt. Mivel bringával jár – mondta –, csak a plakátokat látta és a postaládáját, illetve az országos sajtót követte, hozzá nem ért el semmi extremitás, szabadon tudott mérlegelni. Jön egy-egy család is, szótlanul, mert korán van; pár perccel később, kifelé menet már lelkesen beszélgetnek – jelentette biciklis tudósítónk a helyszínről.

Reggel 7 óráig országosan a választásra jogosultak 1,88%-a jelent meg a szavazáson, Budapesten az arány 1,62%. A  2006-os önkormányzati választáson 1,12, a 2010-es választáson 0,99, 2014-ben1,06, 2019-ben pedig 1,12% voksolt 7 óráig, így az arány szokatlanul magas. Ferencvárosban a névjegyzékben szereplő 45 079 szavazásra jogosult 1,52%-a jelent meg eddig az időpontig.

A szavazólapok, eljárások, a szavazáshoz szükséges okmányok, szavazóhelyiségek között segít eligazodni áttekinthetően rendszerezett információkkal választási útmutatónk, amely táblázatban mutatja meg a szavazókörök számát és helyét is.

Aki bizony­talan abban, hogy melyik szavazókörben tud szavazni, ellenőrizheti a valasztas.hu weboldalon, ahová elegendő beírni a lakcímét, és a rendszer kiadja, melyik szavazókörben várják a szavazatát.

A ferencvárosi polgármesterjelölteket bemutató összeállításban, valamint a választás főbb szereplőivel készült interjúk, elemzések és hírek között lehet böngészni a Választás ’24 rovatban és az interaktív választókerületi térképen, amelyen választókerületenként megtalálhatók az ott induló képviselőjelöltek, a nevükre kattintva a róluk szóló információk és bemutatkozó videójuk.

Az öt ferencvárosi polgármesterjelölt: Baranyi Krisztina jelenlegi polgármester (Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület), Cséplő Dániel (Magyar Szolidaritás Mozgalom), Gegesy Ferenc (független, a DK–MSZP képviselőjelöltjeinek támogatásával), Gyurákovics Andrea (Fidesz–KDNP), Kvacskay Károly (Mi Hazánk)

Montázs: Neményi Zsolt

 

Fotó: Stépán Virág