Polgármesterjelöltek a 9tv-nek – Baranyi Krisztina: „Szerintem ez a világ legjobb munkája”

Hogyan javítaná Ferencváros köztisztaságát, milyen tervei vannak a parkolási helyzet megoldására, a ferencvárosi egészségügyi intézményekben a túlzsúfolt rendelők, hosszú várólisták ügyében milyen megoldásokat tervez, hogyan látja a tömbrehabilitációt – ezekről kérdeztük Ferencváros öt polgármesterelöltjét, akik harminc percben válaszolhatták meg, mit terveznek a következő ciklusban. Kérdéseinkre elsőként Baranyi Krisztina polgármester és polgármesterjelölt válaszolt.

9tv: A legtöbb támadást a jelenlegi városvezetés a tömbrehabilitáció miatt kapta az elmúlt négy és fél évben. Hogyan tervezi, milyen ütemben folytatná megválasztása esetén?

„A tömbrehabilitáció örökzöld téma Ferencvárosban, ami meghatározta az elmúlt harminc évet a rendszerváltástól, attól a pillanattól kezdve, amikor Gegesy polgármester úr, eltérve más kerületek vezetésétől, úgy döntött, hogy itt nem adja azonnal magántulajdonba a rendszerváltáskor az önkormányzati (akkor még tanácsi) bérlakásokat.”

Ezzel eldőlt, merre megy Ferencváros a rehabilitáció tekintetében. „Ez azt jelentette, hogy teljes házfelújításokra kívánta és kívánja a kerület a legtöbb forrást fordítani azóta is, harminc éve. Mi ezen változtatni nem tudtunk és nem is akartunk, hiszen valóban nagyon fontos, hogy azokat az 1800-as évek végén épült házakat, amelyek még olyan állapotban vannak, az utcakép, a városkép, az építészeti értékeink megőrzése céljából óvjuk meg. Az, hogy ezt milyen ütemben lehet folytatni, sok mindentől függ.”

A rehabilitációra tudták fordítani például azt az egymilliárd forintnyi nyereséget, ami a  parkolás üzemeltetéséből folyt be az elmúlt évben. „És ezt csak azért mondom, mert az előző ciklusban, abban a négy-öt évben, amíg én képviselő voltam, örült az önkormányzat, ha pár tízmillió forintos nyereség volt évente ebből. De volt olyan év, amikor csak a kerékbilincselés hozzáadása tudta nulla fölé vinni, pluszba, pozitívba rángatni a parkolási eredményt” – jegyezte meg a polgármester.

9tv: Mi motiválta, hogy idén is elinduljon a választásokon?

„Szerintem ez a világ legjobb munkája. Azt csinálom, amire készültem előtte, amit szeretek és amiben eredményeket értem és értünk el közösen a városvezetéssel. Olyan dolgokat sikerült előkészíteni, végrehajtani az öt év alatt, ami a legmerészebb álmainkban fordult csak elő. És mivel körülbelül egy éve ismertük föl, hogy mennyi és milyen jellegű munka van még előttünk, amihez még nem tudtunk hozzákezdeni, szeretném ugyanúgy csinálni és befejezni, ahogy az eddigieket is csináltam. Úgyhogy egyértelmű, hogy folytatni szeretném.”

További részletek a 9tv videójában.