Polgármesterség és kultúra – körkérdés a jelöltekhez

Minden kerületi polgármesterjelöltet megkérdeztünk, melyek a kedvenc szórakozóhelyei, kulturális és közösségi terei, és hogy e tekintetben mivel elégedettek és mivel nem. Nem fogják kitalálni, melyikük nem válaszolt.

A kérdések a kérdezés sorrendjében: melyik a kedvenc helye a 9. kerületben, hova jár szívesen; melyik ferencvárosi kultúrintézménybe jár rendszeresen; van-e kedvenc parkja, zöldterülete, és akad-e olyan, amelyet átalakítana; ha polgármesterré választják, mit változtatna a kerület kulturális életén, közművelődésén; és, végül, van-e olyan másik városrész, város, bolygó, ahol számára példaértékű intézményt talált.

Baranyi Krisztina (polgármester, a Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület jelöltje) tíz évig lakott a családjával a Belső-Ferencvárosban, és az ottani helyekre – Orfeusz, Manga Cowboy, Jedermann és Élesztőház – járt és jár ma is szívesen, ha van ideje. Előadásokat, koncerteket a Müpában néz leggyakrabban jelenleg is, de a Budapest Parkot is látogatja, meg a Nemzetiben is volt az elmúlt négy évben a Törőcsik Mari-emlékesten. Ide minden egyes bemutatóra kap meghívót. Többször láttuk felbukkanni a Pinceszínházban, és a képviselő-testületből egyedül ő és Döme Zsuzsanna alpolgármester fogadta el a meghívásunkat a 9 magazin által szervezett Esti kohász féknyúzszínházi estjeinkre.

A Nehru part

A Nehru parton sokat járt, amikor a gyermeke még kicsi volt. Szerinte, bár a kerületnek ez a zöldterülete az egykori borzalmas állapotából már sokat javult azóta, van még mit tenni. Többször kezdeményezték a fővárosnál, hogy, bár korlátozottak a kapacitások, a kerület átvegye a gondnokságot felette, mert a legtöbbet a kerületi lakók használják.

Amennyiben újra polgármesterré választanák, megtartaná azt a koncepciót, hogy a közművelődési feladatokat a civilekre és a függetlenekre bízza. Őket támogatja, mert nem hisz az intézményekben, mivel Magyarországon a közművelődés nem igényeket teremt, hanem intézményeket jelent, amelyek igyekeznek kielégíteni a lakosság vélt igényeit. A közösségi és kulturális szerveződést szerinte egy önkormányzat nem tudja önállóan csinálni: a függetlenek jobban értenek hozzá, őket kell támogatni.

A választási programjában benne van, hogy a Ráday utcából erősebb helyet csinálnak, mentesítik az autóforgalomtól, és továbbra sem hagyják cserben a színházakat és a szórakozóhelyeket.

Kvacskay Károlynak (Mi Hazánk) számtalan olyan helye van Ferencvárosban, amit nagyon kedvel. Cukrászda, terasz, étterem egyaránt van köztük. Bárhol szívesen ül le beszélgetni barátokkal, ismerősökkel, de akár idegenekkel is.

Elsősorban az FMK-ba és a József Attila-lakótelepen lévő kulturális intézményekbe jár rendezvényekre, előadásokra és beszélgetésekre. A Pinceszínházban még nem volt, de reméli, hogy azt is hamarosan megismerheti. Sportolni a József Attila-lakótelepre jár, sétálni az ottani Kiserdőbe. Biciklivel pedig az egész kerületet bejárja a Vásárcsarnoktól a Kiserdőig, de van, amikor messzebbre is elteker.

A József Attila-lakótelep környékén szinte mindent ismer és szeret, de vannak rendellenességek is, amelyeken javítana.

A Valéria tér

„Tulajdonképpen szeretem ezt a kerületet úgy, ahogyan van” – mondta. Bár szerinte hiányoznak Ferencvárosból a közösségi rendezvények, a hagyományőrzés, a gyerekek és a fiatalok emberibb életre és kultúrára „kiképzése”. Az alapvető gazdasági és kulturális „kiképzést” is hiányolja (bármit jelentsen is ez). Ősi tevékenységünkről, az íjászatról sem feledkezne meg, ha már. És sajnálja, hogy szó sem esik a Vámház körút mellett húzódó várfalról, amely, mint mondta, valószínűleg „Attila nagyvezérünk várának volt a védőfala”. Úgy látja, a világ minden pontjáról jönnek a turisták ennek a megtekintésére, bár korábban „idegen érdekek” miatt ezt „elhallgatták”.

Ha polgármester lenne, kulturálisan vonzóvá tenné a kerületet mindenki számára úgy, hogy az a kerületi lakók javára váljon. Felvilágosítaná a lakosságot arról, hogyan éltünk régebben pénz nélkül, és mit tettek az emberek az akkori közösség túléléséhez.

A Székelyföldön élő magyarok kultúráját tartja példaértékűnek: ott minden falu egy közösség, nincsenek éhes gyerekek, nincsenek boldogtalan emberek, nincsenek elhanyagolt idős emberek. Ott mindenki törődik a másikkal tapasztalatai szerint.

Gegesy Ferenc (független) kedvenc helyei a Belső-Ferencvárosban vannak. Jelesül az Orfeusz söröző, a La Corte étterem és a Jedermann Cafe. Ide jár szórakozni és itt él társasági életet, ha teheti. A Pinceszínház, a Stúdió K színház, a 2B galéria és a Müpa rendszeres látogatója. A Ferencvárosi Művelődési Központba és művházakba ritkábban jár. A Kerekerdő parkot nagyon kedveli, igen színvonalasan megvalósított önkormányzati beruházásnak tartja. Átalakítani egyik parkot és zöldterületet sem szeretné, de egyik-másik karbantartására jobban odafigyelne. Alapvetően elégedett a kerületi kulturális élettel, nincs, amit átrendezne, és nincsen olyan más kerület vagy város sem, ahol jobb intézményeket látott, de ha újra polgármester lenne, jobban odafigyelne a hangerőkorlátok betartására a szórakozóhelyeken.

A Pinceszínház

Cséplő Dániel (Magyar Szolidaritás Mozgalom) két gyermek apja, a József Attila-lakótelepen él 2001-óta. A szíve hazahúzza, a Kiserdő, a Nyúldomb meg a Valéria tér a kedvenc helyei. Utóbbin a Tinódi Pékség nőtte ki magát igazi agórává szerinte. A Középső-Ferencvárosban gyakran látogatja a Ferenc tér és a Mester utca vendéglátóipari egységeit baráti találkozók, beszélgetések céljából.

Frida lányával nagyon szeretnek a Ráckevei (Soroksári)-Duna partján bringázni, sétálni. Szerinte ez az a terület, amelyről nem szabad lemondania Ferencváros lakosságának, mert a ferencvárosi Duna-partra való lejutás alapjog.

A Trafó

A Müpába, a Pinceszínházba, a Trafóba, az Opus Jazz Clubba és az FMK-ba is rendszeresen jár előadásokat, koncerteket nézni. Ha sportolásról van szó, a Nehru part kosárpályáját részesíti előnyben.

Az említett Ráckevei (Soroksári)-Duna-parton szerinte közparkot kell létrehozni, nem pedig a lopakodó olimpia épületeit, infrastruktúráját kiteljesíteni. A Kiserdő és a Kéthly Anna Parkerdő funkciójának átgondolásával, okos forgalomcsillapítással szerinte össze lehetne kötni a Wekerletelepet a József Attila-lakóteleppel. A Galvani híd megépítését nem támogatja.

Városvezetőként elsősorban jó gazdája szeretne lenni Ferencvárosnak. A minőségi kulturális életen nem változtatna, de a lakosság heccelésétől, összeugrasztásától tartózkodna, mert szerinte békességre és konszenzusra van szüksége a kerületnek.

Más helyről számára jó példa a 12. kerületi MOM Kulturális Központ tevékenysége, mert sokszínű és gazdag a programkínálatuk. Példaként a Kult13-at említette, ahol nagyon jól szervezik a lakossági programokat, valamint a Pozsonyi Pikniket, amelyet igazán jól kitalált, szerethető közéleti eseménynek tart.

A jövőben szeretne megvalósítani egy eseményt, amelynek célja a Wekerletelepen és a JALT-on élők közeledése, egymás megismerése lenne. A fő attrakció itt össznépi kötélhúzás lenne, amelyben legalább kétszáz fő venne részt a Távíró köz és a Mészáros Lőrincz utca érintésével, a Határ út lezárása mellett.

Úgy gondolja, az évi egyszeri időpont megválasztása fontos kérdés, a kötélhúzást követően pedig remek pikniket, közösségi eseményt lehetne szervezni. „Hajrá, Kispest, Hajrá, Ferencváros!” – mondta.

Gyurákovics Andrea (Fidesz–KDNP) nem reagált a kérdéseinkre.

Artner Szilvia

A kiemelt képen a Müpa hangversenyterme az orgonával, a Nehru part és az If Café részlete

Fotók: Stépán Virág