Progresszív polgármesterek a Púder porondján

Négy kerületi polgármester vett részt a Kérdezze a polgármestert! című rendezvényen március 26-án, a Púder Bárszínházban, a Ráday utcában. Mindnyájan kormánypárti elődtől vették át a kerületüket 2019-ben újonc polgármesterként.

Az is kiderült, hogy

  • Baranyi Krisztina, a 9.,
  • Őrsi Gergely, a 2.,
  • Pikó András, a 8. és
  • Soproni Tamás, a 6.

kerület polgármestere gyakran egyeztet, csapatként gondolnak magukra. A sort lehetne folytatni, tették hozzá, például Niedermüller Pétert a 7. kerületből ugyancsak a progresszív polgármesterek, azaz maguk közé sorolják.

A nagykörúton kívül az köti össze leginkább őket, hogy szerintük a pártérdek a kerületi munkában nem lehet elsődleges, mindig a város, a városrész szempontjait kell elsőként érvényesíteni. Ezt ugyanúgy hangsúlyozza a független ferencvárosi és józsefvárosi polgármester, ahogy a szocialista Őrsi Gergely vagy a momentumos Soproni Tamás. Utóbbi hozzátette, van helyük a pártoknak a helyi közéletben, hiszen a párthovatartozás eligazítja a választót, hogy milyen értékeket vall a politikus, és sokaknak fontos a közösséghez tartozás, de mindez nem írhatja fölül a közérdeket.

Ne az számítson egy poszt betöltésénél, hogy kinek az életrajza esik ki valamelyik pártpolitikus fiókjából – konkretizálta Baranyi Krisztina. A 9. kerületben is kellett ilyen harcokat vívni, volt, amikor ilyen csatában ő maga – ha csak átmenetileg is – veszített – idézte fel a ferencvárosi polgármester.

„Két dolgot fogadtam meg 2019-ben: nem fogok hazudni és nem fogok lopni” – mondta Pikó András. Ehhez Baranyi konkrét példákkal csatlakozott: „24 NER-közeli ügyvédi irodával mondtunk föl szerződéseket, és megszüntettük az álcivil szervezetek olyan támogatását is, amely ahhoz kellett, hogy fideszes rendezvényeken vegyenek részt. Jöttek az eredmények is, a parkolás korábban veszteséges volt vagy nullszaldós, az utóbbi három évben viszont már egymilliárd forintot hozott Ferencvárosban.”

Pikó szerint a lassan véget érő ciklus első fele nehéz volt. Inkább hatalmi szervezetet találtak, nem helyi szolgáltató intézményt, aminek az önkormányzatnak lennie kell. A változtatások nem azonnal hozták az eredményt, miközben a kormánypárti propagandagépezet ördögként ábrázolta az új vezetést. A 8. és a 9. kerületben ismert jelenség a szavazatvásárlás is; a választási csalás ellen a korábbi tapasztalatok alapján föl fognak lépni, de persze az elkövetők is fejlesztik technikájukat.

A polgármesterek biztosak abban, hogy az idei választáson is nyernek, és a testületben is többségben lesznek a támogatóik. Egy ciklus tapasztalata után már fogják tudni, milyen szervezeti változtatásokra van szükség a kerületi hivatalokban, szervezetekben: hosszú teendőlistával várják június 9-e délutánját.

Ahogy a rendezvény címe is jelezte, a második félidőben a közönség kérdezhetett. Olyan gyakorlati kérdések, mint a további közúti forgalomcsillapítás, a rövid távú lakáskiadás (Airbnb) problémái, valamint konkrét családok lakhatása is szóba került.

– kej –

Kiemelt képünkön: Soproni Tamás, Baranyi Krisztina, Pikó András, Őrsi Gergely

Fotó: Stépán Virág