„Támogató csapattal csodákra leszünk képesek” – Baranyi Krisztina polgármester(jelölt)

Szigorú költségvetési politika és a közpénzek közpénz jellegének megóvása a kulcsa az önkormányzat sikerességének a Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület polgármesterjelöltje szerint, aki azt ígéri: a rehabilitáció felgyorsítása mellett is lesz forrás utcák, játszóterek, kutyafuttatók felújítására a kerületben.

9: Mit tart Ferencváros három legnagyobb megoldandó problémájának?

Baranyi Krisztina: A kormány a – sajnos egyre romló  – gazdasági helyzet, valamint az aktuális hatalmi szempontjai alapján folyamatosan változtatja az önkormányzatok feladatait, hatásköreit és pénzügyi forrásait. Jellemzően mind a hármat csökkenti, bár a feladatokat időnként növeli.

Ebben a környezetben azok az önkormányzatok lehetnek legalább viszonylag sikeresek, amelyek szigorú költségvetési politikát folytatnak, és közben nagyon vigyáznak a közpénzek közpénz jellegé­re. 2019 után elzártuk a nagyra nyitott pénzcsapokat (parkolás, bérlakás-osztogatás, teljesítés nélküli szerződések), de a képviselő-testület kevésbé elkötelezett tagjainak köszönhetően néhány ember még kapott pozíciót önmagában a pártkötődése miatt. Ezek persze szerény összegeket érintettek, de ezeket is meg kell szüntetni. A másik probléma részben adottság, de azért a helyhatóságon is múlik: hogy szűkösek a közös terek, és különösen alacsony a rekreációs zöldfelületek aránya a kerületben. Ha újra elnyerjük a választók bizalmát,  jelentősen csökkentjük a burkolt felületeket, és zöldítünk. Elhanyagolt közterületeket újítunk fel, hogy élettel teljenek meg. Az első két problémával részben összefügg a harmadik, de önmagában is megfelelő képességeket igényel minden városvezetőtől, hogy a kerületen jóval túlmutató ügyekben is helytálljon. Ilyen például a Nagykörút átalakítása, a nagy ingatlan- és közlekedési beruházások szabályozása vagy éppen a Diákváros kontra Fudan kérdés.

9: Mit gondol a parkolásról?

BK: Az átmenő forgalmat minden városrészben csökkenteni kell. Jelenleg is készülnek forgalomtechnikai felülvizsgálatok, amelyek haladási irányok változtatásával csökkenthetik érdemben a kisebb utcák terhelését. A József Attila-lakótelep ingyenesen parkolható részén kizárólagos lakossági parkolás bevezetésével szeretnénk enyhíteni a parkolási gondokon. Sajnos ez sem old meg mindent, hiszen az ott élőknek ma már több autójuk van, mint ahány parkolóhely létezik. Folytatjuk a kerékpáros- és gyalogosbarát fejlesztéseket. A közterületen parkolók egy részét szeretnénk parkolóházakba, magángarázsokba terelni.

9: Mi a véleménye a Fudan Egyetemről, amelynek a felépítését valószínűleg nem vetették el teljesen?

BK: A Fudan megakadályozása az egyik legfontosabb sikerünk volt. Így megmaradt a lehetőség, hogy a helyszínen a Diákváros épüljön fel. Ez a Duna-part teljes körű rehabilitációját jelentené, továbbá a kollégiumi férőhelyek radikális bővítésével jelentősen mérsékelné a lakhatási válságot. Továbbra is a Diákváros megépítését támogatjuk, a Fudan-terveket ellenezzük, és arra számítunk, hogy ismét meg kell küzdenünk az igazunkért.

9: Ön a tömbrehabilitációt részesítené előnyben, vagy a közterek megújítását?

BK: A kérdés hamis és káros szembeállításon alapul, ami sajnos meghatározta az elmúlt ciklus végét, és felbukkan a jelenlegi kampányban is. Ahogy az aktuális költségvetésben egyszerre szerepel közterület-megújítás és teljes épületfelújítással járó tömbrehabilitáció, úgy a következő években sem fogunk választani a két terület között. Építészetileg magas színvonalon felújított épületekre és mindenki által szabadon és jól használható közterületekre egyaránt szükség van. A rehabilitációnak az elmúlt két évben már tapasztalható felgyorsítása mellett is lesz forrás utcák, játszóterek, kutyafuttatók felújítására.

9: Ön szerint a lehető leggyorsabban kell haladni a teljes épületfelújításokkal, vagy egy-egy leromlott épület esetében az állagmegóvásokat el kell végezni?

BK: Az önkormányzat korábban sajnos egy fillért nem költött a régi épületek karbantartására. A Gegesy- és a Bácskai-adminisztráció még olyan vizsgálatokat sem végzett el, amelyekből kiderültek volna a teendők részletei. Tavaly nyáron teljes, átfogó vizsgálatot készíttettünk. Az eredményből következő feladatokat és épületfelújítási sorrendet a testület elfogadta. A munkák érdemi részét már elkezdtük, és a többit is el fogjuk végezni, hogy a rehabilitációra váró épületekben lakók is biztonságban és a jelenleginél barátságosabb környezetben éljenek.
A legmerészebb rehabilitációs program sem tud azonban pár éven belül új, modern lakást biztosítani minden érintettnek. Nem mindegy, hogy ők milyen körülmények között várják ezt ki.

9: Mi a véleménye a kutyás helyzetről Ferencvárosban?

BK: Ebben a ciklusban hivatalosan is állatbarát önkormányzat lettünk. Integrált parkká alakítottuk a Haller parkot, nyár végén új, hatalmas méretű és minden igényt kielégítő kutyafuttató nyílik az atlétikai stadion mellett. Dedikált költségvetési sorral biztosítottuk, hogy a kutyafuttatók felújítása folyamatos legyen, esőbeállókat, solarlámpákat, új játékokat telepítettünk. Ezt szeretnénk folytatni.

Mindenkinek joga van a közterületek használatára, aminek a szabályait az érintettekkel együtt kell kialakítani. Általános tiltás vagy engedélyezés helyett egyesével kell kezelni a konfliktusokat, a tereket használó csoportok – és a képviselőik – bevonásával.

9: Melyek a választási programjának legfontosabb elemei?

  1. Továbbra sem lopunk.
  2. A 2021-ben újraindított rehabilitációs programot folytatjuk, külső források bevonásával felgyorsítjuk. A felújítandó házak sorrendjét a műszaki állapotuk határozza meg, nem a politikai lobbierő.
  3. Felújítjuk az Ecseri metrófelszínt az eredeti, közösségi tervezésen kialakult, hosszú távra szóló, minőségi, klímabarát tervek alapján.
  4. Kizárólagos lakossági parkolást vezetünk be a József Attila-lakótelep nem fizetős részén.
  5. Megduplázzuk a fák ápolására fordított összeget.
  6. Autómentessé tesszük a Ráday utcát, behajtani csak külön engedéllyel lehet.

A teljes Fejlődő és szabad Ferencváros 2.0 című választási program elérhető:  https://baranyikrisztina.hu/program/

9: Milyen fő érvei vannak, miért szavazzanak önre a választók?

BK: Olyan ciklus van mögöttünk, amelyben covid, háború, infláció, kormányzati elvonások és folyamatos helyi pártpolitikai bozótharcok nehezítették a programunk végrehajtását. Így is felszámoltuk a parkolási maffiát, megépült az ország legmodernebb szakrendelője, megújult a Bakáts és a Valéria tér, védett lakások segítik a családon belüli erőszak áldozatait. Az önkormányzat átláthatósági versenyt, rangos környezetvédelmi, közösségépítési és tájépítészeti díjakat nyert. Mint azt a programunk részletei is mutatják, tele vagyunk további végrehajtásra váró tervekkel. Támogató, a helyi érdeket képviselő csapattal csodákra leszünk képesek.

9: Többször is elmondta, hogy a fideszesek lopnak. Tettek emiatt feljelentést?

BK: Igen, többet is, de a Polt Péter vezette ügyészség sajnos egyik esetben sem emelt vádat.

9: Kudarc, hogy nem sikerült egyben tartani az elvileg önt támogató frakciókat?

BK: A most ellenünk induló DK–MSZP–Jobbik csoport tagjai 2019-ben is mást szerettek volna polgármesternek látni, és ez a vágyuk azóta sem változott. A társaság összefonódik a fideszes idők korrupciója felett simán szemet hunyó egykori MSZP-frakcióval. A kerületben élőket érintő lényeges kérdésekben nem volt nézetkülönbségünk egészen a ciklus legvégéig, az Ecseri felújításáról szóló vitáig. Először ebben is egyetértettünk, de aztán megtalálták maguknak Gegesy Ferencet, aki szerint nem kell a tér felújítására költenünk. A képviselők valódi fájdalma, hogy szerintük ők és párttársaik alanyi jogon tarthatnak igényt rendes juttatásokkal járó pozíciókra. Szerintem meg nem.

9: Korábbi főtanácsadója polgármesterjelöltként indul ön ellen. Csalódásként éli ezt meg?

BK: Decemberben, amikor már az összes jelenlegi körülmény, így az Ecseri-vita is ismert volt, ünnepélyesen, ajándékokkal búcsúztattuk el, ő pedig arról beszélt, hogy ezután már csak utazással és az unokáival szeretne foglalkozni. Konkrét útitervei voltak. Pár héttel később érkeztek az első hírek arról, hogy Gyurcsány Ferencnél, Soproni Tamásnál és Karácsony Gergelynél előszobázik a támogatásuk reményében. Ami meglep, hogy azokkal működik most együtt, akik a 2010-es és 14-es választási vereségét okozták, és akiket a mostani ciklusban többször kemény jelzőkkel illetett.

– 9 magazin –

Baranyi Krisztina (56)

A Pécsi Tudományegyetem emberi erőforrások szakán szerzett menedzsmentdiplomát. 2014-től önkormányzati képviselőként dolgozott Budapest 9. kerületében, akkor még a később megszűnt Együtt politikusaként. Négy gyermek anyja.


Fotó: Stépán Virág
(Megjelent a 9 magazin 2024. júniusi számában.)