Több párt ellen is kifogást nyújtottak be a HVB-hez

A helyi választási bizottságnak több kifogást is el kellett bírálnia a kampányidőszakban: volt olyan választópolgár, aki az egyik jelölt kampánytevékenysége miatt reklamált; de a Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesületet és a Mi Hazánk Mozgalmat is több soron elmarasztalták. 

A 9. kerületi helyi választási bizottság (HVB) határozatai között több, választópolgárok által benyújtott kifogást is elbírált. Takács Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Magyar Szocialista Párt (MSZP) egyéni választókerületi jelöltjét részben elmarasztalták, mert kilépése után is megtévesztően a Momentum jelöltjeként tüntette fel magát a Facebook-oldalán, amivel megsértette a választási törvény vonatkozó paragrafusait.

A HVB egy másik választópolgár kifogásának helyt adva elmarasztalta a Baranyi Krisztinát indító Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesületet, mert a szervezet a jelöltet népszerűsítő plakátokon elmulasztotta feltüntetni a kiadó nevét, székhelyét és a kiadásért felelős személy nevét. Ezért a HVB ötezer forintos bírságot rótt ki az egyesületre.

A HVB a Mi Hazánk Mozgalom jelölőszervezetet népszerűsítő feliratokkal kapcsolatban benyújtott kifogásnak is részben helyt adott: mint írják, megsértették a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó paragrafusait, mert Ferencváros több pontján – például a Lobogó utca és a Börzsöny utca sarkán, a Soroksári út – Angyal utca sarkán és a Balázs Béla utca – Haller utca sarkán – található választási hirdetőfelületekre ismeretlenek festékszóróval „Hajrá Baranyi!”, illetve „Mi Hazánk”  feliratokat fújtak – természetesen anélkül, hogy feltüntették volna a kiadó nevét, székhelyét és a kiadásért felelős személy nevét. A HVB eltiltotta a Mi Hazánk Mozgalmat mint jelölőszervezetet a további jogsértéstől, de bírság kiszabását nem tartotta szükségesnek.

A HVB „érdemi vizsgálat nélkül” elutasította Kovács András, a Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület jelöltjének panaszát. Kovács azért nyújtott be kifogást a választási bizottsághoz, mert az egyik, a Mester utca 45. alatt működő Ferencvárosi Egészségügyi Szolgálat (FESZ) előtt elhelyezett, a Drégely utca és a Mester utca sarkán található közlekedési táblára rögzített plakátját ismeretlenek letépték. Mint beadványában írta, a „szomszédos” Sors Bona Gyógyszertár bejáratánál működő közületi kamera felvételeinek megtekintésével „a választási plakátot eltávolító személy kiléte megismerhetővé válna”, ebben kérte a HVB segítségét. A bizottság azért utasította el a képviselőjelölt kifogását, mert az „részben nem tartalmazza” a jogszabálysértés bizonyítékait, a kifogástevő lakcímét és személyi azonosítóját.

A HVB fontos döntése volt az is, hogy kisorsolták, milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon a kilencedik kerületi polgármesterjelöltek – ez a Kilenconline választási útmutatójában is megtalálható. A ferencvaros.hu-n elérhető dokumentum szerint a szavazólap első helyén Kvacskay Károly, a Mi Hazánk Mozgalom (Mi Hazánk) jelöltje, a másodikon Baranyi Krisztina jelenlegi polgármester, a Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület jelöltje, a harmadikon Gyurákovics Andrea, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség (Fidesz) és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) közös jelöltje, a negyediken Cséplő Dániel, a Magyar Szolidaritás Mozgalom (Szolidaritás), a Lokálpatrióták Erzsébet Városáért (Lokálpatrióták7) és a Helló Pesterzsébetiek jelöltje, az ötödiken pedig a választás „meglepetésindulója”, dr. Gegesy Ferenc szerepel független jelöltként.

Dávid Imre